Mer

  Morgenkaffen, torsdag 18. april: Utvidet bakgrunnsjekk ved våpenkjøp nedstemt

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er torsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

  Det var en utrolig hektisk nyhetsdag i USA i går.

  Det ble først meldt at den mistenkte i Boston-bombingen var tatt, men det viste seg at AP og CNNs «Breaking News» var basert på feilinformerte kilder. Senere på dagen kom nyheten om at den mistenkte i giftbrev-saken er arrestert. President Barack Obama avsluttet deretter en skuffende dag (mer om det nedenfor) ved å spise middag sammen med demokrater i Senatet.

  Nå i morgentimene får vi stadig flere nyheter fra byen West i Texas. Det har vært en eksplosjon ved en gjødselfabrikk i byen, og det rapporteres om mange dødsfall, og enda flere skadde. Området ser ut som en krigssone, og det er varslet en pressekonferanse klokken 13 norsk tid. Du ser en video av eksplosjonen her (vi advarer om sterke scener).

  Når det gjelder innholdet i «Morgenkaffen», så leser du i dag om at forslaget til utvidet bakgrunnssjekk ved våpenkjøp ble nedstemt i Senatet. Vi har også reaksjoner, og siste nytt om Mark Sanfords skjebne i South Carolina.

  Obama-Giffords-Biden

  sitatetA majority of senators voted “yes” to protecting more of our citizens with smarter background checks.

  But by this continuing distortion of Senate rules, a minority was able to block it from moving forward.

  President Barack Obama i en uttalelse i rosehagen utenfor Det hvite hus etter at Senatet ikke vedtok forslaget om utvidet bakgrunnssjekk ved våpenkjøp. Mer om det i dagens nyheter.

  Dagens #ampol-begrep: Washington Read

  ord

  En aktuell bok alle i Washington føler de bør lese, og gjerne før alle andre.

  Washingtonian Magazine beskriver fenomenet på følgende måte:

  «According to former White House speechwriter Dan McGroarty, to qualify as a Washington Read, a book not only has to be ambitious; it also needs ‘to be a book one would feel pressure to have read, and read early.’ This need to be ahead of the curve, coupled with demanding jobs that leave little time for reading, pushes people toward the Washington Read.”

  Dagen i dag i 1983 (for 30 år siden): Selvmordsangrep mot USAs ambassade i Libanon

  dagen På denne dagen i 1983 ble den amerikanske ambassaden i Beirut utsatt for et bombeangrep som totalskadet bygningen og drepte 63 mennesker, inkludert 17 amerikanere og selvmordsbomberen. Terrorangrepet ble utført som protest mot amerikanske militærinstallasjoner og tropper i Libanon under den blodige borgerkrigen i landet.

  Senere samme år ble 241 amerikanere drept i et nytt bombeangrep i Beirut. Året etter, 7. februar 1984, beordret President Ronald Reagan alle amerikanske tropper ut av Libanon.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Forslag til utvidet bakgrunnssjekk ved våpenkjøp ble nedstemt i Senatet

  Senatorene tilbragte natten på jobb, og stemte tilslutt for en pakke som unngår budsjettstupet. Foto: ktgeek.
  Foto: ktgeek.

  Forslaget til utvidet bakgrunnssjekk ved våpenkjøp, den såkalte Manchin-Toomey planen sponset av en demokratisk og en republikansk senator som vi har skrevet om tidligere, ble nedstemt i går kveld.

  Det samme gjelder de andre forslagene til ny våpenlovgivning som det ble stemt over i går.

  Et flertall av Senatet støttet riktignok forslaget om utvidet bakgrunnssjekk, og den endelige voteringen ble 54 for, og 46 imot. Det var imidlertid 6 stemmer unna 60, og ikke nok til å blokkere en eventuell filibuster. Lovforslaget ble dermed nedstemt.

  I tillegg til Senator Pat Toomey (R-Pennsylvania) stemte tre republikanere for utvidet bakgrunnssjekk: Senatorene John McCain (R-Arizona), Susan Collins (R-Maine), og Mark Kirk (R-Illinois).

  Fem demokrater stemte imot lovforslaget: Senatorene Max Baucus (D-Montana), Mark Begich (D-Alaska), Mark Pryor (D-Arkansas), og Heidi Heitkamp (D-North Dakota), samt majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada). Reid stemte imot for å kunne gjenoppta forslaget på nytt ved en senere anledning.

  Baucus, Begich og Pryor søker alle gjenvalg i 2014.

  National Rifle Associations (NRA) Chris Cox var lettet over avgjørelsen, og kom med følgende uttalelse i går kveld:

  «As we have noted previously, expanding background checks, at gun shows or elsewhere, will not reduce violent crime or keep our kids safe in their schools,» sa han.

  Obama: «a shameful day for Washington»

  httpv://youtu.be/yr9x1CzW2Yw

  President Barack Obama var både skuffet og irritert da han arrangerte en pressekonferanse i rosehagen utenfor Det hvite hus etter avstemningen. Obama hadde med seg Visepresident Joe Biden, etterlatte fra skolemassakren i Newtown, Connecticut, og den tidligere representanten Gabrielle Giffords (D-Arizona, 8. kongressdistrikt), som selv ble offer for en våpendesperado i 2011.

  «All in all this was a pretty shameful day for Washington,» sa Obama.

  Obama beskyldte våpenlobbyen for å ha spredd misinformasjon i debatten, og gjorde det klart at senatorene som stemte nei hadde gitt etter for presset.

  Obama gjorde også et poeng av at han har folket på sin side, og at siste ord ikke er sagt i saken.

  Gabrielle Giffords til senatorene som stemte nei: «Shame on you»

  Like etter at avstemmingen om utvidet bakgrunnssjekk, ble det ropt skjellsord fra galleriet mot senatorene som hadde stemt imot forslaget. Personen som ropte var Patricia Maisch fra Tucson, Arizona, som selv overlevde attentatforsøket på Gabrielle Giffords i 2011.

  «Because they are an embarrassment to this country that they don’t’ have any compassion or care for people who been taken brutally from their families,» forklarte hun etterpå.

  Også en mor til en av ofrene fra Virginia Tech-massakeren i 2007, Lori Haas, var på plass på galleriet. Hun var også sjokkert over utkommet av avstemmingen:

  «We are sick and tired of the death in this country and these legislators stand up there and think it’s a bunch of numbers. There’s been 187,000 Americans killed since Virginia Tech.»

  Gabrielle Giffords, som deltok på den nevnte pressekonferansen med President Barack Obama, publiserte selv en kommentar i The New York Times, med tittelen «A Senate in the Gun Lobby’s Grip«:

  On Wednesday, a minority of senators gave into fear and blocked common-sense legislation that would have made it harder for criminals and people with dangerous mental illnesses to get hold of deadly firearms — a bill that could prevent future tragedies like those in Newtown, Conn., Aurora, Colo., Blacksburg, Va., and too many communities to count.

  Some of the senators who voted against the background-check amendments have met with grieving parents whose children were murdered at Sandy Hook, in Newtown. Some of the senators who voted no have also looked into my eyes as I talked about my experience being shot in the head at point-blank range in suburban Tucson two years ago, and expressed sympathy for the 18 other people shot besides me, 6 of whom died. These senators have heard from their constituents — who polls show overwhelmingly favored expanding background checks. And still these senators decided to do nothing. Shame on them.

  Mark Sanford må klare seg selv

  USAvalg-logoSom vi skrev i gårsdagens morgenkaffe må Mark Sanford (R), den tidligere South Carolina-guvernøren og nåværende kandidaten til South Carolinas 1. kongressdistrikt, møte i retten for å ha entret eks-konas eiendom uten tillatelse. Sanford hevder selv han gikk inn på eiendommen for å se på Super Bowl med sønnen som bodde i huset.

  Som Jon Henrik Gilhuus skriver på valgbloggen, så førte nyheten om rettsmøtet til følgende:

  NRCC, den nasjo­nale komi­teen for repub­li­kanske kan­di­dater til Huset, kommer ikke til å enga­sjere seg i sup­ple­rings­valget i South Caro­linas første kon­gress­dis­trikt. NRCC kunne i utgangs­punktet brukt en del hundre tusen dollar til fordel for Mark San­ford, men uttaler offentlig at «Mark San­ford has proven he knows what it takes to win elections. At this time, the NRCC will not be engaged in this special election«.

  Uof­fi­sielt er tonen en annen. «‘This is an unfor­tu­nate situa­tion but this is what hap­pens when can­di­dates aren’t honest and withhold infor­ma­tion,’ said one GOP operative.»

  San­ford har som tid­li­gere nevnt en høyst offentlig skils­misse bak seg, og tirsdag dukket det opp retts­do­ku­menter som viser at han i februar over­trådte betin­gel­sene ved å opp­holde seg ulovlig på sin ex-kones eiendom.


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her for å motta «Mor­gen­kaffen» i inn­boksen din hver morgen.


  Amund Tho­massen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også