Mer

  Morgenkaffen, onsdag 17. april: Innvandringsreform og giftbrev

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er onsdag, og «Morgenkaffen» er servert. Tragedien i Boston preger fortsatt nyhetsbildet i USA, og President Barack Obama skal besøke Boston på torsdag.

  I dag kan du lese om utrullingen av innvandringsreformen, giftbrevet som ble sendt til Senator Roger Wicker (R-Mississippi), og om at Manchin og Toomeys forslag til utvidet bakgrunnssjekk ved våpenkjøp møter motstand i Senatet. Vi har også pengeinnsamlingstallene for 2013s 1. kvartal, og vi gir deg vinnerne og taperne.

  Vi begynner som vanlig med et sitat fra gårsdagen:

  sitatetThis was a heinous and cowardly act, and given what we now know took place, the FBI is investigating it as an act of terrorism. Any time bombs are used, it is a ter­ro­rist act.

  President Barack Obama om terrorangrepet i Boston under sin pressekonferanse i går.

  Dagens #ampol-begrep: Teflon-coated presidency

  ordEn presidents evne til å slippe unna anklager om korrupsjon eller skandaler. Uttrykket ble brukt for første gang i 1983, da Representant Pat Schroeder (D-Colorado) sa følgende om President Ronald Reagan:

  “He has been perfecting the Teflon-coated presidency: He sees to it that nothing sticks to him.»

  Senere har Schroeder forklart hvor hun fikk ideen til uttrykket fra:

  «I got the idea of calling President Reagan the ‘Teflon president’ while fixing eggs for my kids. He had a Teflon coat like the pan.”

  Dagen i dag i 1790: Benjamin Franklin dør

  dagenFor 223 år siden døde den kjente amerikaneren Benjamin Franklin i Philadelphia – 84 år gammel. I tillegg til å være en av lederne i den amerikanske revolusjonen, var Franklin journalist, forfatter, vitenskapsmann, oppfinner og diplomat. Han huskes i tillegg godt for sine eksperimenter med elektrisitet.

  Benjamin Franklin fikk sin utdannelse i London. Etter dette startet han et trykkeri i Philadelphia, som senere skulle bli landets beste. Her startet han et selskap som drøftet politikk og vitenskap, og slik kom han i gang med sine elektriske eksperimenter. Franklin laget verdens første lynavleder, og fant opp de bifokale brillene.

  BenjaminFranklin

  Allerede i 1754 foreslo Franklin en mindre amerikansk union bestående av stater i New England. Dette ble avslått av britene. Senere deltok han i den amerikanske revolusjonen, og var med på å forme den amerikanske uavhengighetserklæringen.

  I 1783 var Franklin, sammen med John Jay og John Adams (USAs 2. president), med på å undertegne Paris-avtalen – fredsvatalen mellom USA og Storbritannia som gjorde slutt på uavhengighetskrigen.

  Etter hans død, i 1790, ga Philadelphia ham den største begravelsen i byens historie.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Innvandringsreformen lansert

  GangofEight I går lanserte gruppen med fire republikanske og fire demokratiske senatorer («The Gang of Eight») sitt forslag til ny innvandringsreform. Kortversjonen er at innvandrere som oppholder seg ulovlig i USA blir gitt en vei til å oppnå statsborgerskap etter å ha oppfylt en rekke krav i en årrekke. Første steg er imidlertid at grensen mot Mexico må sikres, og hvis ikke dette skjer utsettes hele prosessen.

  Washington-praktikanten vår Vebjørn Barlaup har skrevet en grundig sak om den nye reformen og Senator Marco Rubios (R-Florida) salg av denne til høyresiden. Anbefales.

  Senatorene John McCain (R-Arizona) og Chuck Schumer (D-New York), to av medlemmene i åtterbanden, besøkte i går President Barack Obama i Det hvite hus. Etter møtet sa Schumer at presidenten støtter reformens hovedlinjer og at han vil jobbe for å den igjennom Kongressen.

  Med det sagt, så er det fortsatt en lang vei til fram til at en ny innvandringsreform blir vedtatt, som Vebjørn er inne på i den nevnte artikkelen. National Journal nevner 5 av veisperringene:

  1. Conservatives are worried about border security enforcement and the cost of reform.
  2. Congressional hearings could expose problematic provisions with a lengthy bill.
  3. President Obama’s support of any plan could cost Republican support in both chambers of Congress.
  4. The tea party caucus in the House is already fuming.
  5. GOP senators aren’t sold yet on the proposal either.

  Giftbrev sendt til Senator Wicker

  2152659588_dfecc6161b_z I går kveld kom meldingen om at postmottaket i Kongressen har mottatt et brev med giftstoffet ricin som var addressert til Senator Roger Wicker (R-Mississippi). Giftstoffet skal ha blitt avdekket i en rutinetest av post som blir sendt til Kongressmedlemmer. Foreløpig tyder ingenting på en kobling til terrorangrepet i Boston.

  Senator Mary Landrieu (D-Louisiana) uttalte seg om saken kort tid etter:

  “There was a letter sent to a member that had gone through our processing facility — not on-site here, but in the area — and it was identified as containing ricin, which is a dangerous substance», sa Landrieu i følge The Hill.

  Hun la også til at politiet ikke tror noen i Senatet er i fare på grunn av dette brevet. Demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid (Nevada), bekreftet det samme og la til at de så langt kun er kjent med dette ene brevet.

  Claire McCaskill, demokratisk senator fra Missouri, sa dessuten at politiet har en mistenkt i saken – en person som også tidligere har sendt brev til senatorer med tvilsomt innhold.

  Obama til Boston i morgen

  Det hvite hus bekreftet i går at President Barack Obama vil dra til Boston i morgen for å møte de som har blitt rammet av mandagens tragedie. Obama vil delta i en seremoni i the Cathedral of the Holy Cross klokken 11 torsdag formiddag.

  Til nå er det bekreftet tre døde og 183 skadde etter bombene i Boston. 23 av disse skadene skal være alvorlige.

  Obama holdt en kort pressekonferanse i Det hvite hus også i går. Han beskrev «bombingen» som en»avskyelig» og «feig … terrorhandling»:

  “This was a heinous and cowardly act, and given what we now know took place, the FBI is investigating it as an act of terrorism. Any time bombs are used, it is a terrorist act. What we don’t yet know, however, is who carried out this attack or why, whether it was planned and executed by a terrorist organization, foreign or domestic, or was the act of a malevolent individual», uttalte Obama fra podiet i presserommet.

  Obama poengterte likevel, overfor føderale, statlige og lokale myndigheter, at det fortsatt er uklart hvem som står bak og hva motivet for angrepene er.

  Du ser pressekonferansen her:

  httpv://youtu.be/Exb6ShutZ18

  Matematiske utfordringer for Manchin-Toomey forslaget til utvidet bakgrunnssjekk ved våpenkjøp

  De siste dagene har ikke vært spesielt gode for tilhengerne av en ny våpenlovgivning. Nylig motsatte både Senator Jeff Flake (R-Arizona) og Senator Richard Burr (R-North Carolina) seg forslaget til utvidet bakgrunnssjekk, noe som gjør det vanskeligere å nå de 60 stemmene som er nødvendig i Senatet. Det er senatorene Joe Manchin (D-West Virginia) og Pat Toomey (R-Pennsylvania) som står bak forslaget.

  For øyeblikket er det 53 senatorer som er positive til forslaget, og 39 senatorer som er negative. Washington Posts Chris Cillizza påpeker at det skal mye til for at nesten alle de ubestemte republikanerne i Senatet vil stemme for dette forslaget. Regnestykket ser dermed ikke ut til å gå opp for Toomey og Manchin.

  Tilhengerne av forslaget er naturligvis klar over denne utviklingen. De har dermed forsøkt å endre noe på forslagets innhold, slik at flere av «no»-senatorene kan skifte standpunkt.

  Det er ikke helt sikkert når det stemmes over Manchin-Toomey forslaget i Senatet, men det er indikert at det kan skje så tidlig som i løpet av dagen.

  Pengeinnsamlingstall for 2013s 1. kvartal

  I 2014 er det mellomvalg for alle medlemmene av Representantenes hus og for en tredjedel av Senatet (og guvernørvalg i 36 stater og to territorier). Pengeinnsamlingstallene er en viktig faktor i valgkampen, som allerede er i gang for mange.

  Tallene for årets første kvartal har nå kommet. Tradisjonelt viser tall fra 1. kvartal hvem som greier å mobilisere sine egne til å gi pengestøtte, men også hvor det finnes potensielt sårbare kandidater.

  Vinnere

  Blant dem som kommer aller best ut i det første kvartalet, finner vi flere demokrater som kjemper om gjenvalg i tradisjonelt «røde» stater. Senatorene Mary L. Landrieu (D-Louisiana), Mark Begich (D-Alaska), Mark Pryor (D-Arkansas) og Kay Hagan (D-North Carolina) er blant de som ser gode tall i begynnelsen av året. Dette er alle seter republikanerne håper å vinne tilbake i 2014.

  Senator Al Franken (D-Minnestoa) er den som har samlet inn mest penger, med sine 2 millioner dollar. (Senator Marco Rubio, R-Florida, er ikke oppe til gjenvalg før i 2016, men skal ha samlet inn 2,28 millioner dollar). Franken, som vant senatsvalget i 2008 med noen få hundre stemmer etter en langvarig gjenopptelling, venter fortsatt på å få en republikansk motkandidat.

  Demokratiske og republikanske kandidater i sør som håper vippe nåværende kongressmedlemmer av pinnen, kommer også ganske bra ut. Dette gjelder blant andre Jack Kingston (D-Georgia) og Tom Cotton (R-Arkansas).

  Tapere

  Blant de største taperne i årets ¨1. kvartal finner vi først og fremst sårbare republikanere i de store statene, slik som New York og California. Representant Gary Miller (R-California, 31. kongressdistrikt) samlet inn bare 78,000 dollar i årets tre første måneder. Representant Chris Gisbon (R-New York, 19.kongressdistrikt) samlet inn 131,000 dollar, men hans motkandidat Sean Eldridge (D-New York) samlet inn hele 311,000 dollar.

  To senatskandidater, Representant Steve King (R-Iowa, 4. kongressdistrikt) og Renee Ellmers (R-North Carolina, 2. kongressdistrikt), samlet kun inn henholdsvis 93,000 dollar og 100,000 dollar. Kings potensielle motkandidat, Bruce Braley (D-Iowa, 1. kongressdistrikt), samlet til sammenligning inn hele 1,1 millioner dollar.

  Senatskandidat og tidligere South Dakota-guvernø Mike Rounds (R) samlet inn nesten 100,000 dollar mindre enn republikanernes representant i staten, Kristi Noem. Rounds står dermed i fare for å bli utfordret av andre i partiet, i tillegg til en eventuell valgkamp mot en demokrat når vi nærmer oss høsten.

  Mark Sanford anklages for trakassering

  MarkSanford Det ser ikke ut til at det skal slutte å blåse rundt den tidligere South Carolina-guvernøren Mark Sanford (R).

  Sanford, som er republikanernes kandidat til suppleringsvalget til South Carolinas 1. kongressdistrikt den 7. mai, havnet i 2009 i en utroskapsskandale.

  Nå har det dukket opp enda en sak i Sanfords privatliv. Denne gangen er det Sanfords eks-kone som anklager ham for trakassering i hennes hjem.

  De to skal dermed møtes i retten, bare to dager etter valget.

  I følge offisielle rettsdokumenter, ble Sanford tatt på fersken av eks-kona i hennes hjem i februar. Paret, som ble skilt etter avsløringene i 2009, har ikke lov til å være i hverandres hjem uten tillatelse fra motparten.

  Sanfords kampanje har foreløpig ikke kommentert saken.,

  Anthony Weiner ligger på andreplass i borgermesterracet i New York

  Tidligere Representant Anthony Weiner (D-New York, 9. kongressdistrikt) — som måtte forlate Kongressen etter en pikant Twitter-skandale — vurderer som tidligere nevnt å stille som borgermesterkandidat i New York. En av grunnene til at han vurderer dette er resultatene fra private meningsmålinger, og nå viser en ny, offentlig måling et ørlite tegn til håp for Weiner.

  POLITICO melder følgende:

  Half of New York City’s registered Democrats say they wouldn’t consider backing Anthony Weiner if he were to run for mayor, according to a poll released Tuesday, but the disgraced former congressman trails only frontrunner Christine Quinn in a crowded primary.

  Only 46 percent of Democrats would consider voting for Weiner, and only four-in-ten want him to run, according to the NBC New York/Marist poll. But those numbers are improved from October, when only 28 percent wanted him to run and 57 percent did not. Weiner has also flipped his likability numbers, with his favorable number climbing from 34 percent to 45 percent and his unfavorable score dropping from 43 percent to 41 percent.


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her for å motta «Mor­gen­kaffen» i inn­boksen din hver morgen.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også