Mer

  Morgenkaffen, tirsdag 16. april: Bombene i Boston

  Morgenkaffen2

  God morgen. I dag er det gårsdagens hendelser i Boston som preger USA. Vi har de siste oppdateringene i tillegg til reaksjoner.

  sitatetWe will find out who did this and we will hold them accountable.

  President Barack Obama i en kort uttalelse fra Det hvite hus om eksplosjonene i Boston. Du ser hele uttalelsen her:

  httpv://youtu.be/4x-VKqe4cvA

  Mer om saken under dagens nyheter.

  Dagens #ampol-begrep: «Six year itch»

  ordEt begrep som referer til mellomvalget i en presidents andre periode, altså hans eller hennes sjette år ved makten. Den sittende presidentens parti taper ofte et betydelig antall seter i Kongressen i akkurat dette valget Fenomenet med at presidentenes gjenvalg etterfølges av et nederlag i mellomvalget to år senere skal visstnok ha skjedd hvert år siden Borgerkrigen. Det gjenstår å se om Obama bryter trenden i 2014.

  Dagen i dag i 2007: Virginia Tech massakren ryster USA

  dagenDet var den 16. april 2007 at avgangsstudenten Seung-Hui Cho utførte en av de verste skytemassakrene i USAs historie. Bevæpnet med ulike håndvåpen drepte Cho 32 mennesker og skadet 17 andre. Dette er det høyeste antall ofre for skytevåpen fra en enkelt gjerningmann gjennom tidene i USA.

  Hendelsen førte til en stor oppblussing av våpendebatten da det viste seg at våpnene gjerningsmannen hadde brukt var kjøpt gjennom såkalte «loopholes» i føderale og statlige våpenlover. Disse førte at Chos bakgrunn som psykisk syk og voldelig ikke ble fanget opp av forhandlerne som solgte gjerningmannen våpnene.

  Dagens nyheter:

  Eksplosjoner i Boston

  I går kveld ble det meldt om to eksplosjoner i målområdet under Boston Marathon. Angrepet, som Det hvite hus omtaler som «an act of terror», var planlagt for maksimal eksponering.

  De siste oppdateringene forteller om tre dødsfall — deriblant en åtte år gammel gutt — og 144 skadde, flere av dem med kritiske skader.

  Vi advarer om sterke scener:

  httpv://youtu.be/4vJnC2zgriU

  Reaksjoner

  President Barack Obama talks on the phone with FBI Director Robert Mueller to receive an update on the explosions that occurred in Boston, in the Oval Office, April 15, 2013. Seated with the President are Lisa Monaco, Assistant to the President for Homeland Security and Counterterrorism, and Chief of Staff Denis McDonough. (Official White House Photo by Pete Souza)
  President Barack Obama talks on the phone with FBI Director Robert Mueller to receive an update on the explosions that occurred in Boston, in the Oval Office, April 15, 2013. Seated with the President are Lisa Monaco, Assistant to the President for Homeland Security and Counterterrorism, and Chief of Staff Denis McDonough. (Official White House Photo by Pete Souza)

  President Barack Obama:

  «We still do not know who did this or why. And people shouldn’t jump to conclusions before we have all the facts. But make no mistake — we will get to the bottom of this. And we will find out who did this; we’ll find out why they did this. Any responsible individuals, any responsible groups will feel the full weight of justice.

  Today is a holiday in Massachusetts — Patriots’ Day. It’s a day that celebrates the free and fiercely independent spirit that this great American city of Boston has reflected from the earliest days of our nation. And it’s a day that draws the world to Boston’s streets in a spirit of friendly competition. Boston is a tough and resilient town. So are its people. I’m supremely confident that Bostonians will pull together, take care of each other, and move forward as one proud city. And as they do, the American people will be with them every single step of the way.

  You should anticipate that as we get more information, our teams will provide you briefings. We’re still in the investigation stage at this point. But I just want to reiterate we will find out who did this and we will hold them accountable.»

  Visepresident Joe Biden:

  «Our prayers are with those people in Boston who have suffered injuries.»

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. kongressdistrikt):

  «Praying for the victims of the Boston Marathon tragedy and their families #PrayforBoston»

  Massachusetts-guvernør Deval Patrick (D):

  «This is a horrific day in Boston. My thoughts and prayers are with those who have been injured. I have been in touch with the President, Mayor Menino and our public safety leaders. Our focus is on making sure that the area around Copley Square is safe and secured. I am asking everyone to stay away from Copley Square and let the first responders do their jobs.”

  Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts):

  «Praying for those at the Boston Marathon today.»

  Senator Mo Cowan (D-Massachusetts):

  «My thoughts and prayers are with the injured and everyone at Boston Marathon, in Boston and in Massachusetts.»

  Tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney (R):

  «Our hearts are heavy with the news out of Boston today. #PrayforBoston»

  Tidligere Senator Scott Brown (R-Massachusetts):

  «My thoughts and prayers go out to the runners, their families, and the City of Boston.»

  New Jersey-guvernør Chris Christie (R):

  «Please pray for Boston. Our thoughts are with the runners, their families and those affected by this horrific tragedy.»

  Flere reaksjoner her.

  Forsiden på dagens utgave av Boston Globe:

  BostonGlobe

  Andre nyheter:

  Innvandringsreformen får sin debut i dag

  Som vi har nevnt flere ganger de siste dagene har «the Gang of Eight» kommet til enighet om et utkast til innvandringsreform. Reformen, klekket ut av fire demokrater og fire republikanere, skal etter planen presenteres i dag, men det er noe usikkert på grunn av situasjonen i Boston.

  POLITICO har detaljene:

  The bill would affect visas for high-tech workers, create a new “W-visa” program to attract low-skilled workers — one of the last stumbling blocks before senators reached a deal. It would also require businesses to implement new electronic-verification requirements to check the immigration status of their employees. In a requirement for conservatives if undocumented immigrants are legalized, the bill would call for billions of dollars to be spent on tightened security at the U.S.-Mexico border with a goal of apprehending 90 percent of those crossing the border in “high-risk” areas.

  The proposal, which is expected to be officially unveiled this week is titled the “Border Security, Economic Opportunity, and Immigration Modernization Act of 2013,” according to a copy of the summary provided to POLITICO. The massive piece of legislation will undergo its first public vetting on Friday at a hearing before the Senate Judiciary Committee.

  Obama sier seg delvis enig med Rubio om innvandringsreform

  Det hvite hus sin pressesekretær, Jay Carney, sa i går at President Obama er enig med Senator Marco Rubio (R-Florida) i vesentlige punkter i innvandringsspørsmålet.

  Rubio har blant annet gått inn for en lovlig vei for innvandrere som oppholder seg ulovlig i USA til å bli «lovlige borgere» over en periode på 10- 13 år. I tillegg kommer styrkingen av USAs grenser.

  Carney hevder dette er i tråd med Obamas ønsker.

  Kerry åpen for samtaler med Nord-Korea

  USAs utenriksminister John Kerry sier han er åpen for samtaler med det regimet i Nord-Korea om de oppgir atomprogrammet og roer ned den voldsomme retorikken. Utenriksministeren er for tiden i Tokyo.

  Til CNN sier Kerry at Nord-Korea må vise at de er villige til å forhandle:

  «The United States has made clear many times what the conditions are for our entering talks and they haven’t changed.

  The conditions have to be met where the North has to move towards denuclearization, indicate a seriousness in doing so by reducing these threats, stop the testing, and indicate it’s actually prepared to negotiate.»

  Clinton og tre republikanere til Thatchers begravelse

  I morgen blir Storbritannias tidligere statsminister Margareth Thatcher begravet. I den anledning sender Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. kongressdistrikt) tre republikanere til begravelsen.

  Representant Marsha Blackburn (R-Tennessee, 7. kongressdistrikt) leder delegasjonen. Hun får følge av representantene Michelle Bachman (R-Minnesota, 6. kongressdistrikt), samt George Holding (R-North Carolina, 13. kongressdistrikt).

  Tidligere utenriksminister Hillary Clinton deltar også i begravelsen.

  Dick Lugar mottar «knighthood» fra Storbritannia

  Tidligere Senator Dick Lugar (R-Indiana) mistet sitt sete i Sentatet i fjor, men nå får han altså et plaster på såret fra den andre siden av dammen. Han er nemlig blitt tildelt tittelen «Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire».

  Lugar var i løpet av sin tid i Senatet kjent for sin utenrikspolitiske tyngde og villighet til å samarbeide med demokratene. Storbritannias ambassadør til USA, Sir Peter Westmacott, vil dele ut æresbevisningen på vegne av Kongehuset.

  Da Lugar ikke er en borger av Det britiske imperiet vil han imidlertid ikke kunne smykke seg med tittelen «sir».


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her for å motta «Mor­gen­kaffen» i inn­boksen din hver morgen.


  Amund Thomassen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også