Mer

  Joe Baca skifter sete, risikerer nytt kaos

  California vedtok et nytt valgsystem i 2010, og det ble brukt fra og med et suppleringsvalg i 2011. Kort fortalt ble de enkelte partienes primærvalg avskaffet, alle kandidater uansett parti stilte i samme primærvalg og de to som fikk flest stemmer gikk videre til det ordinære valget, uavhengig av parti. Ordningen er lik den som delstaten Washington har hatt de siste valgene.

  Dette valgsystemet har alt skapt kaos i flere distrikter. California er en liberal stat, og som man kunne forvente er det flere situasjoner hvor bare to demokrater gikk videre til andre runde, men også to distrikter hvor kun republikanere gikk videre. Det ene var tungt republikansk, mens det andre representerte et demo­kra­tisk arbeids­uhell i et vippesete som lente klart demokratisk – det 31.

  Her hadde man før valget sett for seg en jevn valgkamp mellom den republikanske kongressmannen Gary Miller og den demokratiske borgermesteren Pete Aguilar. Problemet var imidlertid at det stilte TRE demokrater og TO republikanere til nominasjonen, og stemmene fordelte seg såpass jevnt at de to som gikk videre var Gary Miller og den andre republikaneren, delstatssenator Bob Dutton.

  Demokratene kunne altså etter primærvalget i juni ikke konkurrere i et distrikt hvor de i utgangspunktet var favoritter.

  Siden fjorårets fadese, har demokratene desperat forsøkt å unngå en gjentagelse. Problemet er at nå er det igjen tre demokrater som ser ut til å ville kjempe om nominasjonen. Pete Aguilar er tilbake for et nytt forsøk; i tillegg vet vi at advokat Eloise Reyes er interessert. Og i går kveld, norsk tid, kom altså beskjeden om at tidligere kongressmann Joe Baca, som tapte sitt sete i det 35. distriktet mot en annen demokrat, vil stille her i stedet for å prøve å vinne tilbake sitt gamle distrikt.

  Jeg har som utgangspunkt satt dette setet til «svakt repub­li­kansk», mest som en automatisk posisjon etter et valg og før jeg har vurdert motstanden grundig. Distriktet har en Cooks PVI på D+5 – klart demokratisk, men ikke uoverkommelig. Det inneholder deler av San Bernardino fylke, øst for LA og har 34% hvite, 11% svarte, 44% latinske og 8% asiatiske velgere. Eller rettere sagt stemmeberettigede, for det er svært mange av disse latinske velgerne som ikke kommer til å møte opp i et mellomvalg.

  Dersom alle tre (eller flere) demokrater insisterer på å stille, har vi potensialet for samme situasjon som i 2012, selv om vi fortsatt trenger en republikansk kandidat til. Legg så til at republikanerne har en prosentvis klart større andel av velgerne i primærvalgene i juni enn i november, og at dette er et mellomvalg uten Obama som trekkplaster øverst på stemmeseddelen, og vi kan forstå demokratenes frustrasjon og nervøsitet.

  Det blir sikkert jevnt, og demokratene kan meget vel avklare situasjonen før juni neste år, men inntil videre tror jeg sannelig «svakt republikansk» som vurdering ikke er så halvgæernt allikevel…

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også