Mer

  Morgenkaffen, fredag 12. april: Ingen våpen-filibuster i Senatet

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er fredag og Mor­gen­kaffen er ser­vert. Stikk innom nettsiden rundt lunsjtider for å bryne deg på ukas quiz!

  Noen av dagens saker: Senatet stemte i går for å gå videre til debatt og behandling av forslag til ny våpenlovgivning; En demokratisk Super PAC i Kentucky ser ut til å ha stått bak avlyttingen av McConnell-kampanjen; lederen for Senatets utenrikskomité ønsker å gi våpen til opprørerne i Syria; og Maryland-guvernør Martin O’Malley (D) hinter om 2016 . I tillegg avviser Det hvite hus at Obama godkjente Jay-Z og Beyoncés Cuba-tur.

  Vi starter med et sitat fra gårsdagen:

  sitatetActing idiotically is no violation of the law. Considering the recent and threatened spate of indictments and arrests of New York public figures, Weiner’s two-year-and-more old acts are a wiggle on an elephant.

  Den demokratiske rådgiveren, Hank Sheinkopf, sitert av Washington Post om muligheten for et comeback for tidligere Representant Anthony Weiner (D-New York, 9. kongressdistrikt).

  Dagens #ampol-begrep: Nuclear option

  ord

  Begrepet omtaler et tilfelle der Senatets «Presiding Officer» — som regel visepresidenten — ser bort fra en regel eller prosedyre. Det refererer vanligvis til forsøk på å stanse en filibuster i Senatet med simpelt flertall (ettersom visepresidenten kan avgjøre en avstemning dersom det står 50-50), selv om reglene sier at det kreves 60 stemmer.

  Konseptet ble klekket ut av tidligere Visepresident Richard Nixon i 1957, og ble først omtalt som «nuclear» i mars 2003. Senator Trent Lott (R-Mississippi) brukte atomangreps-metaforen for å peke på at bruken kunne provosere et motangrep fra minoritetspartiet.

  Dagen i dag i 1945: President Fraklin D. Roosevelt dør

  dagenEtter fire sammenhengende perioder som USAs president døde President Franklin Delano Roosevelt i en alder av 63 på dagen i dag for 68 år siden. Han overlot presidentembetet til visepresidenten Harry S. Truman.

  På en klar vårdag i Warm Springs, Georgia, satt Franklin D. Roosevelt i stua sammen med sin elskerinne, to kusiner og hund – samtidig som kunstneren Elizabeth Shoumatoff maler hans portrett. Ifølge Doris Kearns Goodwin, som har skrevet en biografi om USAs 32. president, fikk Roosevelt plutselig smerter i bakhodet, og besvimte rundt klokken 13. Flere doktorer ble tilkalt, og førstedame Eleanor Roosevelt ble varslet om at ektemannen hadde besvimt. Hun ga beskjed om at hun ville komme til Georgia, men fikk hun beskjeden om at ektemannen hadde gått bort før hun rakk å reise.

  FDR-NewDeal Truman hadde store sko å fylle. Roosevelt hadde ført USA ut av den store depresjonen på 1930-tallet, og ledet landet under andre verdenskrig. Han etterlot også Truman den vanskelige jobben med å avgjøre om USA skulle fortsette utviklingen av atombomben, og til slutt hvorvidt landet skulle ta i bruk denne. Roosevelt hadde holdt detaljene rundt utviklingen av atombomben hemmelig for Truman, som først etter Roosevelts død fikk vite omfanget av prosjektet.

  Det var heller ikke før Roosevelts død at kona Eleanor fikk vite om elskerinnen Lucy Mercer, som var sammen med presidenten i Georgia. Førstedamen klarte å svelge sjokket, og stilte opp i begravelsen sørgende.

  Etter at kroppen til FDR hadde blitt fraktet fra Georgia til Washington, D.C. for begravelsen, ble han gravlagt ved familiens hjem i Hyde Park, New York.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Ingen filibuster i Senatet – åpner for debatt av forslag til ny våpenlovgivning

  USCapitol
  Senatet stemte torsdag 68-31 for å åpne opp for debatt og hehandling av de ulike forslagene til ny våpenlovgivning.

  Våpendebatten har preget USA helt siden skyte-massakren på Sandy Hook Elementary School i desember i fjor. Et av gjennombruddene som førte til at motstanden mot den varslede filibusteren økte, var avtalen om bakgrunnssjekk ved våpenkjøp som ble inngått av senatorene Joe Manchin (D-West Virginia) og Pat Toomey (R-Pennsylvania). Demokraten og republikaneren har begge toppkarakter fra lobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA), noe som øker sjansen for å få støtte for tiltaket på republikansk side (og blant konservative demokrater).

  Manchin-Toomey planen for bakgrunnssjekk — som du leser mer om her — går ikke like langt som det President Barack Obama har kjempet for (universell bakgrunnssjekk ved våpenkjøp), og det er kun ett av de mange forslagene som Senatet nå vil ta stilling til.

  Det er imidlertid varslet at Manchin-Toomey-tillegget er det første som behandles. Manchin har sagt han ikke kommer til å stemme for den endelige våpenlovgivningen dersom ikke forslaget godkjennes.

  Flere familiemedlemmer av noen av de som døde i Newtown, Connecticut, var tilstede ved gårsdagens avstemning.

  Gruppen kom med en felles uttalelse rett etter avstemningen:

  «The senators who have vowed to filibuster this bill should be ashamed of their attempt to silence efforts to prevent the next American tragedy. Their staunch opposition to sensible gun reform is an affront to the 26 innocent children and educators who were murdered in Newtown. No one should have to experience the pain we have endured – commonsense gun laws will help spare others from the grief we live with every day.»

  Obamas pressetalsmann, Jay Carney, sa i en uttalelse rett etter avstemningen at dette er «en viktig, men kun en tidlig milepæl.»

  Liberal Super PAC bak avlyttingen av McConnell-kampanjen i Kentucky

  En lokal demokratisk politiker i Kentucky bekrefter nå Minoritetsleder i Senatet Mitch McConnells (R-Kentucky) mistanker om hvem som stod bak avlyttingen av ham og hans rådgivere på valgkampkontoret i Louisville.

  I lydopptaket ble det blant annet snakket om hvordan McConnells potensielle motstander i neste års senatsvalg, Ashley Judd, kunne angripes under valgkampen. FBI ble trukket inn i saken, og McConnell har lykkes med å snu fokuset i saken. Han og kampanjen har sammenlignet den med Watergate-skandalen i 1972, og har beskrevet motstandernes taktikk som «Nixonske.»

  Det skal være den demokratiske-lenende Super PACen Progress Kentucky som visstnok står bak opptaket som ble publisert av Mother Jones.

  Jacob Conway, den nevnte lokalpolitikeren i Kentucky, har uttalt følgende:

  “They were in the hallway after the, I guess after the celebration and hoopla ended, apparently these people broke for lunch and had a strategy meeting, which is, in every campaign I’ve been affiliated with, makes perfect sense. One of them held the elevator, the other one did the recording and they left. That was what they told to me from them directly.»

  BuzzFeed har mer om kaoset Progress Kentucky nå befinner seg i.

  Menendez: «Gi de syriske opprørerne våpen»

  Lederen for Senatets utenrikskomité, Senator Robert Menendez (D-New Jersey), stiller seg nå i rekken av fremtredende politikere som tar til orde for å bidra med våpen til opprørerne i Syria.

  Menendez sier han vil legge fram et slikt forslag i Senatet i ukene som kommer:

  “In my view, looking at the situation as it exists, the time has come to consider providing military aid to the opposition It should include weapons but stop short of those weapons that could threaten our own interests if they fall into the wrong hands, like shoulder-fired missiles», sa Menendez i en høring torsdag, om USAs politikk i Syria.

  President Barack Obamas tidligere ministere Leon Panetta (forsvar) og Hillary Clinton (utenriks) var begge positive til et slikt forslag før de forlot administrasjonen. Det hvite hus har derimot vært bekymret for at våpnene kan havne i gale hender, som igjen kan gå utover USAs interesser i regionen.

  Menendez tar også til orde for å øke den humanitære støtten til Syria, og å sanksjonere mot Kina og Russland dersom landene fortsetter å støtte Assad-regimet. I tillegg vil opptrening av syriske opprørere være en del av forslaget til Menendez.

  2016 watch

  Martin O’Malley hinter

  MartinOMalley
  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Maryland-guvernør Martin O’Malley (D), sier han vil bruke den siste halvdelen av 2013 til å vurdere om det vil være aktuelt å stille som presidentkandidat i 2016. Den tidligere borgermesteren av Baltimore, som lenge har blitt nevnt som en potensiell presidentkandidat, sier han gjerne nevnes på bagrunn av hans resultater som guvernør.

  Veien2016 «The primary reason I think that my name has been mentioned occasionally in the company of such greats as Hillary Clinton, great public servants such as Hillary Clinton and Joe Biden is because of the accomplishments that we’ve had and the effectiveness that we’ve had through two administrations here in Baltimore and also at the state.

  And so over the course and especially the latter half of this year, I need to properly allocate the attention, the time, the thought power, the brain power necessary to give the serious consideration to that weighty responsibility that it deserves», sier O’Malley i et intervju med Baltimore Sun.

  O’Malley, som er inne i sin andre periode som guvernør, fikk nylig gjennom en ny våpenlovgivning i delstaten i etterkant av skytemassakren i Newtown, Connecticut. Den regnes som en av de mest restriktive i USA. Våpenkjøpere må blant annet avlegge fingeravtrykk, det er lagt ned forbud mot kjøp av halvautomatiske militærlignende våpen, og det maksimale antallet kuler per magasin er satt ned til 10.

  Den tidligere Baltimore-borgermesteren — som er inspirasjonskilden til Baltimore-borgermesteren Tommy Carcetti i TV-serien «The Wire» — avskaffet også dødsstraff i Maryland. Han har samtidig økt bensinavgiften i delstaten, for å få råd til en oppgradering av infrastrukturen.

  Sett i lys av 2016, er det klart at O’Malley allerede er i gang med å posisjonere seg i forkant av en eventuell demokratisk nominasjonskamp. Det antas også at O’Malley er en av de som kommer til å stille uavhengig av hva Hillary Clinton bestemmer seg for å gjøre.

  Bobby Jindal tar turen til New Hampshire

  Louisiana-guvernør Bobby Jindal (R) har i likhet med O’Malley blitt omtalt som en potensiell presidentkandidat i lang, på tross av at pila for øyeblikket peker nedover i hjemstaten. Han gjør nå som andre politikere med presidentambisjoner: Han tar turen til New Hampshire den 10. mai.

  CNN har mer:

  Jindal will raise money for the campaign arm of state Senate Republicans at an event in Manchester with ticket prices running from $100 to $5,000, … Jindal’s visit to New Hampshire will come several days before Kentucky Sen. Rand Paul, who is also looking at a run for the GOP nomination, appears in the state for a Republican Party fundraiser.

  [Michael] Dennehy [a GOP consultant] acknowledged that Jindal’s visit is important as potential candidates are already making early moves as they consider White House bids.

  «Unofficially, New Hampshire also welcomes a governor who Republicans across the country are looking to as a possible candidate for the GOP nomination in 2016,» he said. «It continues to show the power of New Hampshire to attract a popular governor to the first in the nation primary state.»

  Det hvite hus: «Obama kommuniserte ikke med Jay-Z og Beyoncé før deres Cuba-tur»

  httpv://youtu.be/XyUxCQt9T0E

  Jay-Z og Beyoncé har den siste tiden fått republikansk kritikk for sin tur til Cuba, der de feiret femårsjubileet sitt. Det har blitt spekulert i om President Barack Obama personlig godkjente parets tur til Cuba, ettersom Jay-Z onsdag slapp en låt («Open Letter», du hører den overfor) der han sier nettopp dette.

  Deler av teksten går slik:

  «Boy from the hood, but got White House clearance.»

  Teksten sier også at Obama fortalte ham, «Chill, you gonna get me impeached».

  De republikanske kritikerne tar selvsagt denne rapteksten bokstavelig (…), noe som i sin tur førte til at Obamas pressesekretær Jay Carney måtte på banen i går:

  «I guess nothing rhymes with Treasury, because Treasury offers and gives licenses for travel and the White House had nothing to do it,» sa han.

  «I am absolutely saying that the White House from the president on down had nothing to do with it. The president did not communicate with Jay-Z over the trip.»

  Så nå vet du det.

  Helt til slutt: New York Post sin dekning av Anthony Weiner

  Vi skrev i går om at tidligere Representant Anthony Weiner (D-New York, 9. kongressdistrikt) vurderer å stille i New Yorks borgermestervalg. Weiner trakk seg fra Representantenes hus etter en pikant Twitter-skandale.

  Gjengen i New York Post fikk dermed muligheten til å lage nok en Weiner-forside. De løste utfordringen på følgende måte:

  NYPost-weiner

  PS: Stikk innom AmerikanskPolitikk.no rundt lunjstider for å bryne deg på ukas quiz!


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Marius Bjerknæs
  Marius Bjerknæs
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også