Mer

  President Obamas budsjettforslag for 2014, med vinnere og tapere

  httpv://youtu.be/T3z-aK7H2AE

  President Barack Obama presenterte sitt budsjettforslag for 2014 i rosehagen utenfor Det hvite hus onsdag formiddag.

  President Barack Obama presenterte i dag sitt budsjettforslag for 2014. Det inneholder både nye utgifter, økte skatteinntekter, og kutt i føderale velferdsprogrammer over de neste ti årene.

  Obama presenterte budsjettet — med et totalt omfang på 3,700 milliarder dollar — på en pressekonferanse i rosehagen utenfor Det hvite hus i et sommervarmt Washington, D.C.

  Han beskrev budsjettforslaget som et «økonomisk ansvarlig rammeverk» som vil skape «økonomisk vekst» og «jobber for middelklassen.»

  Obama ønsker 300 milliarder dollar i nye utgifter og nesten 800 milliarder dollar i nye skatteinntekter for de rikeste over de neste ti årene.

  Obama ønsker blant annet å bruke 50 milliarder dollar på veier og offentlige arbeidstiltak, og 77 milliarder dollar på et gratis førskoletilbud for USAs fireåringer. Et av bidragene til å dekke disse utgiftene skal komme fra en økt skatt på sigaretter, og Obama ønsker å øke den føderale sigarettskatten fra 1,01 dollar til 1,95 dollar per pakke.

  Men Obama foreslår også å kutte mer enn 1,000 milliarder dollar fra føderale programmer, deriblant fra Social Security sine offentlige velferdsbidrag.

  Obama mener dermed han har møtt republikanerne på halvveien og vel så det, og at det er deres tur til å svelge noen kameler.

  Vinnere og tapere

  Washington Posts Wonkblog har laget en liste med vinnere og tapere i Obamas budsjettforslag. Budsjettet blir altså ikke vedtatt i sin nåværende form, hvis det skulle være noen som helst tvil om det, men det vitner om Obama-administrasjonens prioriteringer.

  Vinnere: Sykehus, Medicaid, Lavtlønnede skattebetalere, Forskere, veibyggere, førskoler, og mottakere av amerikansk nødhjelp

  Tapere: Rike skattebetalere, rike Medicare-mottakere, bønder, tobakkselskaper, farmasøytiske selskap, olje- gass, og kullselskaper, og Environmental Protection Agency (EPA).

  Andre offentlige instanser som utsettes for kutt: forsvarsdepartementet, utenriksdepartementet, sikkerhetsdepartementet, NASA, Army Corps of Engineers og Small Business Administration.

  Underskuddet og gjelden

  Washington Post har også sammenlignet Obamas budsjettforslag med det som er foreslått av demokratene i Senatet og republikanerne i Representantenes hus når det gjelder underskuddet og gjelden de neste ti årene.

  De største forskjellene henger sammen med hvordan demokratene og republikanerne behandler gjelden.

  Underskudd2023

  Gjeld2023Vi kommer med reaksjoner på Obamas budsjettforslag i torsdagens utgave av «Morgenkaffen».

  Du leser hele budsjettforslaget her:

  Budget

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også