Mer

  Morgenkaffen, onsdag 10. april: Obamas budsjettdag

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er onsdag, President Barack Obama er klar for å annonsere sitt budsjettforslag for 2014, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatetThis is what you get from the political left in America these days.

  Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) kommenterer det hemmelige opptaket der han og rådgiverne diskuterer hvordan de kan angripe potensielle motstandere. FBI er koblet inn i saken, og du leser mer om dette senere i «Morgenkaffen.»

  Dagens #ampol-begrep: «Leader time»

  ord

  Ti minutters periode som tilkjennes majoritets- og minoritetsledere i Kongressen på starten av dagen. Lederne bruker tiden sin til å diskutere viktige spørsmål på dagens agenda. Tiden kan reserveres til senere på dagen, om den ikke blir brukt med én gang.

  Dagen i dag i 1933: Roosevelt etablerer Hjelpekorpset

  dagenFor 80 år siden i dag etablerte President Franklin D. Roosevelt Hjelpekorpset. Opprettelsen av organisasjonen skaffet flere tusener amerikanere jobb under amerikanske depresjonen.

  I 1932, året før da Roosevelt ble valgt til president for første gang, uttalte han at «government worthy of its name must make a fitting response» med tanke på den store arbeidsledigheten. Etableringen av Hjelpekorpset én måned ut i hans første presidentperiode var del av hans New Deal-program for sosial og økonomisk vekst.

  Av alle prosjekter som Roosevelt satte igang for å redde den amerikanske økonomien, regnes etableringen av Hjelpekorpset som en av de mest suksessfulle. Det ble en modell for fremtidige hjelpeprogrammer.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Obamas budsjettforslag for 2014 annonseres i dag

  ObamaOval
  (Official White House Photo by Pete Souza)

  Senere i dag annonserer Persident Barack Obama sitt budsjettforslag for 2014.

  Vi har publisert en grundig bakgrunnsartikkel om hva det innebærer, og om de første reaksjonene på utkastet, her.

  I kveld spiser Obama middag med 12 republikanske senatorer for å stake ut kursen for den kommende budsjettdebatten.

  Reid planlegger test-votering for ny våpenlovgivning i Senatet i morgen

  HarryReid Majoritetsleder i Senatet Harry Reid (D-Nevada) annonserte i går at Senatet kommer til å foreta en test-votering om forslaget til ny våpenlovgivning i morgen:

  «If they don’t help me invoke cloture on this bill, we’re going to vote on these things anyway. It will take a little bit of time but as I’ve said for months now, the American people deserve a vote on background checks, on federal trafficking, on safety in school, on the size of clips, and on, yes, assault weapons.»

  14 republikanske senatorer truer med filibuster, ledet an av Senator Rand Paul (R-Kentucky), støttet av minoritetsleder i Senatet Mitch McConnell (R-Kentucky).

  Nyheten om Reids nye timeplan kom samme dag som den republikanske motstanden viste sprekker:

  Flere republikanere kritiserer den varslede «våpen-filibusteren»

  Flere av partifellene til Paul og McConnell melder nå at de vil stemme for et vedtak som formelt tar debatten ett steg videre. Den varslede filibusteren søker å hindre at det i det hele tatt stemmes over (eller foreslås endringer til) forslaget som meisles ut av majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada).

  Senatorene Kelly Ayotte (R-New Hampshire), Susan Collins (R-Maine), Tom Coburn (R-Oklahoma) og Johnny Isakson (R-Georgia) støtter ikke filibusteren. Det innebærer imidlertid ikke at de dermed støtter forslagene til ny våpenlovgivning.

  Isakson sier følgende til The New York Times:

  “There’s not very much ambivalence on Capitol Hill about the gun issue. You’re on one side or the other, so there’s no reason not to go ahead and vote.”

  Obamas pressetalsmann, Jay Carney, svarte på republikanernes trussel om filibuster på følgende måte i går:

  «Have the courage of your convictions and allow a vote and vote no. If you want to vote no, vote no. How can you tell the families of Newtown victims, some of whom are here today, trying to urge members of the Senate to pass, or at least vote on these commonsense measures, that the memory of their children doesn’t at least deserve that.»

  Obama ringte senatorer for å diskutere ny våpenlovgivning

  President Obama brukte store deler av tirsdagen til å ringe både demokrater og republikanere i Senatet. Han gjentok budskapet om at forslagene til ny våpenlovgivning fortjener en stemme i Kongressen. Det hvite hus har ikke gått ut med hvilke senatorer det er snakk om, men Senator Mark Kirk (R-Illinois) avslørte på Twitter at han hadde mottatt en telefon fra presidenten.

  Sikter mot å lansere forslag til ny innvandringsreform i morgen

  Det er ikke bare våpenlovgivning som opptar Senatet om dagen. De åtte senatorene (the Gang of Eight) som i flere måneder har jobbet med forslag til ny innvandringslov, håper å legge fram dette forslaget i løpet av morgendagen.

  “There’s a tentative agreement on a number of things, and we’re waiting to see if it can get wrapped up», fortalte Senator Dianne Feinstein (D-California) til reportere utenfor Kongressen tirsdag.

  De åtte medlemmene i komiteen er senatorene Michael Bennet (R-Colorado), Chuck Schumer (D-New York), Dick Durbin (D-Illinois), Robert Menendez (D-New Jersey), Marco Rubio (R-Florida), John McCain (R-Arizona), Jeff Flake (R-Arizona) og Lindsey Graham (R-South Carolina).

  Hemmelig opptak av McConnell, FBI inn i saken

  MitchMcConnell-CPAC
  Foto: Gage Skidmore.

  I fjor høst ble den berømte «47 % videoen» av Mitt Romney sluppet midt under valgkampen. Nå har samme kilde, Mother Jones’ David Corn, frigjort et lydopptak av Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) der han og rådgiverne snakker om hvordan de kan angripe potensielle motstandere.

  Lydklippet, som kan høres her, inneholder blant annet en rådgiver som uttaler følgende:

  «Hun [skuespilleren Ashley Judd] er helt klart – dette høres eks­tremt ut – men hun er emo­sjo­nelt uba­lan­sert.»

  I tillegg til dette, avslører videoen også hvordan McConnell, og hans medarbeidere, skulle bruke religion mot Judd, som senere bestemte seg for ikke å stille i neste års senatsvalg.

  Som Wash­ington Posts Chris Cil­lizza skriver er det ikke noe sjok­ke­rende i opptaket. Det gir inn­blikk i en stra­te­gi­se­sjon som er vanlig i moderne valg­kamper, både på demo­kra­tisk og repub­li­kansk side, og som en hver valg­kamp­ar­beider med litt erfa­ring vil kjenne seg igjen i. Med det sagt, de som alle­rede mis­liker McCon­nell, vil finne enda en grunn til å gjøre nettopp det.

  Som Carl Straumsheim skrev i går har McConnell-leiren koblet FBI inn i saken:

  McCon­nells valg­kamp­ap­parat trakk på onsdag tråder til Watergate-skandalen som felte tid­li­gere Pre­si­dent Richard Nixon.

  «Vi har alltid sagt at venstre­siden ikke vil gi seg med angre­pene mot Senator McCon­nell, men nixonske tak­tikker for å avlytte kan­pan­jens hoved­kvarter er noe helt utenom det van­lige,» sa Jesse Benton, McCon­nells kampanjemanager.

  Benton sa også at kam­panjen har kon­taktet USAs føde­rale etter­forsk­nings­etat, FBI, for åfinne ut av hva som har skjedd.

  Kelly vant suppleringsvalget i Illinois

  USAvalg-logoRobin Kelly, demokratenes kandidat i suppleringsvalget til å fylle tidligere Representant Jessie Jackson Jr.s (D-Illinois, 2. kongressdistrikt) sete i Representantenes hus, vant oppskriftsmessig i natt norsk tid.

  Jon Henrik Gilhuus, som skriver valgbloggen vår og som vanligvis live-blogger slike begivenheter inn i de sene nattestimer, stod over denne gangen. Forklaringen:

  «Dette er så opp og avgjort at jeg ikke orker bruke noe tid på det i natt. … Demo­krat Robin Kelly er – vel, hva som enn er over «super­fa­vo­ritt». Dis­triktet er mas­sivt demo­kra­tisk og valget ble i praksis avgjort i pri­mær­valget i februar.»

  Kelly vant med 70,5 % av stemmene, og er dermed på vei til Kongressen.

  Første TV-reklame fra Colbert-Busch i South Carolina

  httpv://youtu.be/cPUdddTSofw

  Eliza­beth Colbert-Busch (D) er ute med sin første TV-reklame i Souh Carolina.

  Sup­ple­rings­valget til del­sta­tens 1. kon­gress­dis­trikt går av sta­belen den 7. mai. Før den tid er det duket for hele fire TV-debatter. Colbert-Busch, som er søs­teren til den kjente komi­keren og sati­ri­keren Stephen Col­bert (og ikke like TV-vant), møter tid­li­gere South-Carolina-guvernør Mark San­ford (R).

  Til slutt: Colbert startet Twitterkonto for Bill Clinton

  Tidligere president Bill Clinton har skrevet sin første tweet – med hjelp av Comedy Central-verten Stephen Colbert. Tidligere denne uken publiserte Colbert et intervju med Clinton der den tidligere presidenten fortalte at han bruker Facebook, men ikke Twitter.

  Det ville Colbert gjøre noe med.

  Clinton: I think I’m so, sort of insecure. What if you tweet and nobody tweets back? There’s nothing worse than a friendless tweeter, right?

  Colbert: Well sir, I took the liberty of opening you a Twitter account. The name of the handle: @PrezBillyJeff

  Deretter dikterte Clinton den første tweeten: ‘Just spent amazing time with Colbert. Is he sane? He is cool!’


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Marius Bjerknæs
  Marius Bjerknæs
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også