Mer

  2014-budsjettet: En oversikt

  WASHINGTON, D.C.: I dag offentliggjør President Barack Obama sitt budsjettforslag for 2014. Her leser du mer om hva det innebærer.

  Capitol-red

  Presidentens budsjettutkast er ikke enda offentliggjort, men detaljer indikerer at han ønsker å blidgjøre republikanerne ved å kutte i offentlige utgifter, samtidig som han ønsker å generere nye inntekter gjennom økte skatter for de rikeste.

  Budsjettprosessen er derimot mer komplisert enn som så, og nedenfor får du en kjapp gjennomgang.

  Budsjettets gang

  Presidentens offisielle frist for å offentliggjøre det årlige budsjettforslaget er første mandag i februar. Det er derimot ikke uvanlig at denne fristen ikke overholdes, noe som altså også er tilfellet for årets forslag. Presidentens forslag skiller seg som regel svært mye fra det endelige budsjettet. Forslaget fra Det hvite hus fungerer i praksis mer som et utgangspunkt for partene i Kongressen, som skal hamre sammen det endelige budsjettet.

  Budsjettkomiteene i henholdsvis Representantenes hus, ledet av Representant Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. kongressdistrikt), og Senatet, ledet av Senator Patty Murray (D-Washington), vil deretter gjennomgå presidentens utkast.

  Komiteene vil komme frem til et nytt, revidert budsjettforslag hver for seg.

  Sammen må komiteene fra hvert kammer deretter komme frem til et felles, endelig utkast, som til slutt signeres av presidenten. Dette skjer vanligvis innen 1. oktober, som markerer starten på USAs regnskapsår.

  Det å komme frem til et felles budsjettforslag har blitt en større og større utfordring de siste årene, grunnet manglende vilje til samarbeid både på tvers av og innad i partiene. De siste års budsjettforslag fra Huset, som har et republikansk flertall, har blitt kritisert av sin motpart for å være kompromissløse og mer politiske budskap enn et ønske om samarbeid. Det samme kan sies om budsjettforslagene fra Det hvite hus, som republikanerne har ansett som totalt urealistiske.

  Komiteenes planer

  Til tross for at samarbeidsviljen i Washington fortsatt er laber, er det knyttet en forsiktig optimisme til årets forhandlinger.

  Noe av dette skyldes at både Senatets og Husets planer har blitt offentliggjort før presidentens, og det for første gang på flere tiår. Forslagene viser store uenigheter, men at det allikevel er rom for kompromiss i begge leire.

  Demokratene i Senatet ønsker å generere nye inntekter verdt 1 billion dollar (trillion på amerikansk) gjennom skatteøkninger. Samtidig har de foreslått moderate reduksjoner i offentlige utgifter for å redusere det føderale underskuddet. Denne planen anslås å øke den nasjonale gjelden med 6 billioner dollar innen 2023.

  Republikanerne i Huset har på sin side gjort det til sitt mål å kvitte seg med det svimlende budsjettunderskuddet innen 2023. Dette medfører blant annet drastiske kutt innenfor velferdssektoren, planer om å annullere Obamas helsereform, samt å delvis privatisere Medicare (helsetjenester for den eldre delen av befolkningen) for fremtidige mottakere. Republikanernes plan vil ifølge anslagene øke den nasjonale gjelden med 2 billioner dollar innen 2023.

  En detaljert og sammenliknende oversikt over de ulike budsjettplanene finner du her.

  Obamas budsjettforslag

  Obamas budsjettforslag for 2014 presenteres senere i dag, men enkelte detaljer ble offentliggjort av Det hvite hus allerede i forrige uke.

  Disse detaljene vitner om en president som innser at det er tid for kompromiss i Washington.

  Ifølge flere talspersoner ved Det hvite hus ønsker Obama å kutte innenfor både Medicare og Social Security (offentlige velferdsbidrag). Videre vil det bli kutt i pensjonsordningene til føderalt ansatte, for å ytterlig redusere offentlige utgifter. Samtidig inneholder Obamas utkast et forslag om å generere nye inntekter verdt 580 millioner dollar over det neste tiåret gjennom skatteøkninger.

  Lunkne republikanere

  Mens dette forslaget viser at Obama er villig til å svelge noen kameler, har de første reaksjonene vært mildt sagt lunke. Detaljene som har blitt sluppet har vært nok til å sette sinnene i kok hos både demokrater og republikanere.

  Deler av den republikanske leiren hevder forslaget er gammelt nytt, og mener de føderale kuttene ikke er omfattende nok til å kategorisere utkastet som et kompromiss.

  En av Obamas ivrigste kritikere i budsjettdebatten, Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. kongressdistrikt), er blant dem som har uttalt seg i media siden Obamas budsjettplaner ble offentliggjort.

  Boehner har blant annet uttalt at Obama brukte de offentlige kuttene som «et gissel» i håp om å øke skattenivået, og la til at dette «…ikke er riktig måte å lede landet fremover på.»

  Alle republikanere er imidlertid ikke like negative til Obamas budsjettplaner som Boehner.

  Som vi tidligere har skrevet mener for eksempel Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) at det finnes positive aspekter ved Obamas forslag.

  «Det er deler av dette budsjettet jeg synes kan tolkes optimistisk,» sa Graham. «Presidenten viser litt vilje, noe jeg synes er oppmuntrende. … Hans endelige budsjett kommer ikke til å gå gjennom, man han har tatt et steg i riktig retning når det gjelder velferdskutt, som igjen gjør det mulig for noen som meg å diskutere skatteøkninger.»

  Møter motstand i egen leir

  Mens republikanernes reaksjoner på Obamas budsjettdetaljer sett under ett har vært lunkne, har presidentens egne tilhengere vært mer direkte når de har ytret sin misnøye (se for eksempel ukas beste politiske karikatur, oppe til høyre på nettsiden).

  Senator Bernie Sanders (I-Vermont), som som regel stemmer med demokratene til tross for at han offisielt er uavhengig, har ikke vært nådig i sin kritikk av presidentens utkast.

  “Jeg er forferdelig skuffet, og vil gjøre alt som står i min makt for å stanse president Obamas forslag om å kutte goder for mottakere av Social Security,» sier Sanders. «Jeg husker da Obama sa at han var bekymret over pensjonerte og deres evne til å klare seg, og hans entydige motstand når det kom til å kutte deres velferdsgoder.»

  Sanders får støtte av Joseph A. Beaudoin, leder for National Active and Retired Federal Employees Association (NARFE).

  «Vi er skuffet over å høre at presidentens første foreslåtte budsjett siden hans gjenvalg omfavner en politikk som vil balansere budsjettet ved å kutte goder eldre amerikanske borgere har gjort seg fortjent til. … Vi kan ikke forstå hvordan en regjering kan hevde å støtte middelklassen, samtidig som den innfører lover som vil påføre de samme menneskene uendelig mengder smerte. … Dette forslaget er like unødvendig som det er ondskapsfullt, og vi oppfordrer samtlige politikere til å hindre det fra å gå gjennom,» sa NARFE-formannen etter å ha hørt om Obamas budjsettplaner.

  En taktisk blemme?

  Videre har deler av Obamas eget parti hevdet at presidenten allerede kan ha begått en taktisk blemme.

  “Jeg har noen taktiske og noen substansielle bekymringer når det kommer til Det hvite hus sin tilnærming til det hele,» sier Representant Chris Van Hollen (D-Maryland, 8. kongressdistrikt).

  Van Hollen, som er den ledende demokraten i Husets budsjettkomité, frykter presidentens tidligere uttalelser kan komplisere de kommende budsjettforhandlingene.

  «Presidenten har mer eller mindre sagt at dette er hans endelige ståsted, og at det er dette som er hans kompromiss. Republikanerne har avfeid dette som et kompromiss. Fra et republikansk ståsted er presidentens budsjett utgangspunktet for forhandlingene, ikke det man sitter igjen med ved veis ende.»

  Obama presenterer budsjettforslaget sitt senere i dag.

  OPPDATERING: Her finner du Det hvite hus sin oppsummering av budsjettforslaget.

  Les også