Mer

  Morgenkaffen, mandag 8. april: Obamas budsjettuke

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er mandag, President Barack Obama reiser til Hartford, Connecticut for å snakke om behovet for nye føderale våpenlover, og «Morgenkaffen» er servert.

  Vi begynner uka med et sitat fra gårsdagen:

  sitatetRunning for president is like sex. No one ever did it once and forgot about it.

  James Carville, den eksentriske demokratiske politiske strategen, sitert av Maureen Dowd. Carville er kjent for sin tid som Bill Clinton-rådgiver, og er for tiden aktuell for sin tilknytning til Super PACen «Ready for Hillary».

  Dagens #ampol-begrep: «jungle primary«

  ord

  Et primærvalg der alle kandidatene stiller i samme valg, uavhengig av parti. Et slikt valg er også kjent som et «Nonpartisan Blanket Primary» eller «Top Two Primary».

  En åpenbar grunn til at disse primærvalgene er sjeldne er at de reduserer partienes makt.

  Dagen i dag i 1935: Franklin D. Roosevelt signerer «Emergency Relief Appropriation Act»

  dagenFor 78 år siden signerte President Franklin D. Roosevelt den såkalte Emergency Relief Appropriation Act (ERA). Den ga nesten 5 millioner dollar i støtte til forskjellige jobbprogrammer, med håp om å løfte landet ut av den økonomiske krisen.

  Kongressen godkjente presidentens initiativ. Som et resultat av dette skapte Roosevelt blant annet programmet Works Progress Administration, ett av flere tiltak innenfor New Deal.

  I årene etter 1935, påvirket FDR Kongressen til å opprettholde støtteen til ERA. Det estimeres at loven totalt har kostet opp mot 880 millioner dollar av offentlige midler. Historikere er uenige om hvor lønnsomt dette har vist seg å være i ettertid. Utover på 1940-tallet, i takt med en stadig lysere økonomisk situasjon, ble flere programmer annulert av Kongressen – inkludert mange av programmene igangsatt under Emergency Relief Appropriation Act.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Schumer: Håper på innvandringsavtale denne uken

  New York-senator Chuck Schumer (D) sa i går at han håper på en avtale om en ny innvandringsreform innad i «the Gang of Eight» i løpet av denne uken. Gruppen består av fire demokrater og fire republikanere, og har jobbet for å få til et reformforslag som er spiselig for begge partier i flere måneder.

  Schumer og John McCain (R-Arizona) — som også er en del av gruppen — ble intervjuet på CBS’ «Face the Nation» i går. Schumer sa blant annet følgende:

  «There’s a long road. There are people on both sides who are against this bill, and they will be able to shoot at it. …

  All of us have said that there will be no agreement until the eight of us agree to a big, specific bill, but hopefully we can get that done by the end of the week.»

  Lindsey Graham (R-South Carolina), som også er med i gruppen, er mindre optimistisk enn Schumer. Han peker på uenighet om et arbeidsprogram for lavtlønnede som en veisperring for reform.

  Det oppdaterte forslaget er allerede forsinket etter at de åtte senatorene ikke klarte å legge fram et nytt forslag innen deres egen deadline i mars.

  Obama-rådgiver slår tilbake mot budsjettkritikk

  ObamaBudget
  President Obama med stabssjefen Denis McDonough (Official White House Photo by Pete Souza)

  På søndag slo Det hvite hus tilbake mot kritikken som har kommet etter at de første detaljene om President Obamas budsjettforslag ble sluppet i forrige uke. Kritikken kommer også fra venstresiden, men Obama-rådgiveren Dan Pfeiffer tok utgangspunkt i kritikken som kommer fra høyresiden på ABCs «This Week» i går:

  “What this president will not do is come in, right after getting reelected, and enact a Romney economic plan, which is what the Republicans in the House are proposing.

  The president is serious about trying to find a balanced solution to our deficits and have a comprehensive economic plan, and shows that we don’t have to choose between deficits as far as the eye can see and job creation and economic growth. You can do both.”

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio), var ute denne helgen og sa at Obamas forslag ikke vil være lettere å svelge for republikanerne, så lenge det er skatteøkninger som er hovedfokuset til presidenten. I hans «Weekly Address» til det amerikanske folket, sa Obama at det kommende budsjettforslaget «ikke er ideelt», men at det er et kompromiss han er villig til å ta.

  Graham likte noe av det han så

  South Carolina-senator Lindsey Graham (R) er ikke fullt så negativ som noen av partifellene når det gjelder utkastet til Obamas budsjettforslag for 2014.

  Han likte noe av det han så, og uttalte følgende på NBCs «Meet the Press» i går:

  «There are nuggets of his budget that I think are optimistic …

  The president is showing a little bit of leg here, this is somewhat encouraging.

  His overall budget’s not going to make it, but he has sort of made a step forward in the entitlement-reform process that would allow a guy like me to begin to talk about flattening the tax code and generating more revenue.»

  Det er verdt å merke seg at det Graham liker også er det venstresiden misliker med Obamas budsjettforslag. Vi kommer tilbake med mer om budsjettforslaget senere denne uken. Som du ser i kalenderen på AmerikanskPolitikk.no presenterer Obama forslaget på onsdag.

  McCain uenig med sine egne

  I går kunne vi lese at 13 republikanske senatorer støtter en eventuell «filibuster» dersom det legges fram et forslag til ny våpenlovgivning som strammer inn føderale våpenlover. Ikke uventet er det Kentucky-senatoren Rand Paul, som tidligere i år gjennomførte en «filibuster» mot utnevlensen av John Brennan som ny CIA-sjef, som står bak trusselen.

  Arizona-senator og tidligere presidenkandidat, John McCain (R-Arizona), slår (enda engang) tilbake mot eget parti:

  “I don’t understand it,” sa McCain på CBSs “Face the Nation.”

  “The purpose of the United States Senate is to debate and to vote and to let the people know where we stand. What are we afraid of? Why would we not want… if this issue is as important as all of us think it is, why not take it to one of the world’s greatest deliberative bodies – that’s one of the greatest exaggerations in history by the way – but you know why not take it up, an amendment and debate.

  The American people will profit from it. I don’t understand why United States senators want to block debate when the leaders said we could have amendments.»

  Chuck Hagel i oppoverbakke

  Den ferske forsvarsministeren Chuch Hagel forventes å få en tøff kamp i forbindelse med kuttene i forsvarsbudsjettet. I hans første måned som forsvarsminister ba Hagel om en gjennomgang av militæres midler, og han uttalte at det er på tide med «big choices» i budsjettet. Han sa også at alle muligheter må ligge på bordet, og at fokuset ikke bør ligge på den totale støtten til Pentagon, men på hvordan pengene brukes.

  “The biggest long-term fiscal challenge facing the department is not the flat or declining top-line budget, it is the growing imbalance in where that money is being spent internally,» uttalte Hagel den gangen.

  Eksperter er tvilende til om Hagel greier å få med seg Kongressen på de varslede kuttene i forsvarsbudsjettet. Det hersker samtidig en skepsis til om Hagel faktisk vil gjennomføre de kuttene han har sagt han vil gjennomgjøre.

  2016 watch

  Hillary-feberen

  Veien2016 Hillary Clinton må ha hatt den beste uka i Washington i forrige uke. Den fungerte på mange måter som hennes steg tilbake inn i det politiske rampelyset etter hennes sorti fra utenriksdepartementet.

  Pressekorpset i D.C. fulgte med på hver minste bevegelse, og de var klare til å snakke om Hillary og 2016 på gårsdagens søndagsshow.

  Gjennomgangstonen? «Hillary stiller.» Her er et eksempel fra NBCs «Meet the Press»:

  Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

  Til slutt: Capitol Hills beste Instagram-konto?

  BuzzFeeds Andrew Kaczynski mener å ha funnet den beste republikanske Instagram-kontoen på Capitol Hill. Den tilhører majoritetswhipen i Representantenes hus, Kevin McCarthy (R-CA).

  Her har dere noen eksempler, alle via Instagram.com. McCarthy er med på bildet av høyesterettsdommerne, og du ser ham over hodet til Elena Kagan, til høyre for Steny Hoyer (D-MD), minoritetswhipen i Representantenes hus.

  McCarthy2 McCarthy1 McCarthy3


  «Morgenkaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så serveres den i innboksen din hver morgen.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Marius Bjerknæs
  Marius Bjerknæs
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også