Mer

  Morgenkaffen, søndag 7. april: Filibuster-trusler

  Morgenkaffen2

  God søndagsmorgen!

  Vi begynner søndag som alle andre dager; med et sitat fra i går:

  sitatet For years, an argument in Washington has raged between reducing our deficits at all costs, and making the investments we need to grow the economy. My budget puts that argument to rest. Because we don’t have to choose between these goals — we can do both.

  President Barack Obama i sin «Weekly Address». Obama presenterer sitt budsjettforslag for 2014 på onsdag. Senere samme kveld spiser han middag med 12 republikanske senatorer for å selge (deler av) budsjettpakken.

  Dagens #ampol-begrep: «Invisible primary»

  ord Tiden fra en politiker annonserer sitt kandidatur til det første primærvalget faktisk finner sted. En bredere forståelse av begrepet innebærer også perioden før en eventuell annonsering, da potensielle kandidater foretar en grundig sjekk av det politiske landskapet og motstanden en eventuelt møter.

  Denne tiden kalles også ofte for «money primary» ettersom kandidatene bruker mye av denne tiden på pengeinnsamlinger for å finansiere valgkampen.

  Dagen i dag i 1954: Eisenhower lanserer «dominoteorien»

  dagenFor 59 år siden lanserte President Dwight D. Eisenhower sin «dominoteori». Dette ble et av de mest anvendte begrepene under Den kalde krigen, og en viktig brikke i opptakten til, og utviklingen av Vietnamkrigen.

  Etter at den franske kolonien Indokina gikk i oppløsning og franskmennene trakk seg ut, fryktet Eisenhower at kommunismen skulle spre seg fra land til land i Asia som dominobrikker som faller mot hverandre.

  «You have broader considerations that might follow what you would call the ‘falling domino’ principle. You have a row of dominoes set up, you knock over the first one, and what will happen to the last one is a certainty that it will go over very quickly,» sa Eisenhower.

  Dagens nyheter:

  Rand Paul med støtte fra 12 republikanere til eventuell «filibuster» av nye våpenlover

  RandPaul-LPAC
  Foto: Gage Skidmore.

  Kentucky-senator og potensiell 2016-kandidat Rand Paul (R) sier han vil gjennomføre en ny filibuster om det legges frem et lovforslag som strammer inn føderale våpenlover.

  Han har i samarbeid med senatorene Ted Cruz (R-Texas) og Mike Lee (R-Utah) skrevet til Majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada), der han advarer Reid med konsekvensen av et slikt forslag.

  Ifølge POLITICO er brevet signert av 13 republikanere, inkludert Paul selv.

  Ett steg nærmere ny abortlov i Kansas

  Delstatskongressen i Kansas vedtok fredag kveld en ny lov («The Women’s Right to Know Act») som fastsetter at livet begynner «ved befruktningen». 90 stemte for, og 30 mot, kun timer etter at den passerte delstatssenatet 28-10. Det forventes at guvernør Sam Brownback (R) signerer loven, og at den vil gjelde fra og med 1. juli.

  Loven forbyr abort basert på kjønn, og blokkerer skattefradrag for helseforetak som utfører aborter. De som utfører aborter i Kansas må også opplyse om en kontroversiell link mellom abort og brystkreft til de som vurderer abort.

  NPR skriver følgende om sistnevnte moment:

  «The National Cancer Institute concluded in 2003 that abortion does not raise the risk for breast cancer, but physicians would have to address the issue as a «potential risk» for women seeking an abortion.»

  USA utsetter missiltest på grunn av Nord-Korea

  Associated Press melder at Pentagon har utsatt en test av en interkontinental ballistisk missil (ICMB) i neste uke.

  Forsvarsminister Chuck Hagel har valgt å utsette den lenge planlagte «Minuteman 3» testen til mai på grunn av bekymring for hvordan testen kan tolkes i Nord-Korea.

  Carson ber om unnskyldning for kommentarer om homofile

  P061908SC-0046.JPGDen konservative nevrokirurgen Ben Carson, som er en stigende stjerne for mange konservative republikanere, kom denne uka i søkelyset for å ha sammenlignet homoseksualitet med pedofili og dyrisk oppførsel. Nå ber han om unnskyldning.

  Carson jobber til daglig som lege og professor ved det prestisjetunge Johns Hopkins sykehuset, og er kjent for flere medisinske gjennombrudd innen nevrologisk kirurgi. Han mottok Presidential Medal of Freedom av President George W. Bush i 2008, den høyeste sivile utmerkelsen i USA. Han var også en av de «potensielle presidentkandidatene» som deltakerne på den årlige CPAC-konferansen kunne stemme på som foretrukket kandidat til 2016.

  Flere studenter har i kjølvannet av uttalelsene bedt om at Carson fjernes som hovedtaler ved studentenes uteksaminering. Universitetet har tatt avstand fra Carsons uttalelser, og nå ber altså den respekterte legen om unnskyldning til både arbeidsgiveren og de som følte seg krenket av kommentaren:

  «I am sorry for any embarrassment this has caused. But what really saddens me is that my poorly chosen words caused pain for some members of our community and for that I offer a most sincere and heartfelt apology.»

  Meningsmåling viser voksende støtte til likekjønnet ekteskap i samtlige stater

  En meningsmåling som er foretatt over de siste åtte årene av Williams Insitute viser at støtten til likekjønnet ekteskap har økt med i gjennomsnitt 13,6 % i hver av USAs stater.

  De skriver:

  «By the end of 2012, 12 states and the District of Columbia had support for same-sex marriage at or above 50%. Of these 12 states, all currently perform marriages, civil unions, or domestic partnerships for same-sex couples.

  Thirteen additional states presently are within 5 percentage points of majority support.

  In the last eight years, every state has increased in its support for marriage for same-sex couples with an average increase of 13.6%. If present public opinion trends continue, another 8 states will be above 50% support by the end of 2014.»

  Kartet viser prosentvis støtte for likekjønnet ekteskap i 2012:

  Ron Paul lanserer nettside for hjemmeundervisning

  Tidligere kongressmann og presidentkandidat (i 1988, 2008 og 2012) Ron Paul (R) har lansert en ny nettside som skal hjelpe skoleelever og foreldrene deres med hjemmeundervisningen. Siden har fått navnet RonPaulCurriculum.com.

  På førstesiden skriver Paul:

  «I invite parents to take courses and participate on forums — to get the education they never had. Parents do not pay for the individual courses that they purchase for their children.

  Here, students learn the basics of Western Civilization and Western liberty — how it was won, how it is being lost, and how it will be restored. (Not can . . . will.)

  Students also learn the basics of American history, the United States Constitution, and American geography.»

  Ron Paul er faren til Senator Rand Paul (R- Kentucky). Han søkte ikke gjenvalg til Kongressen i 2012.

  Obamas Weekly Address

  httpv://youtu.be/qfJd5jpVuls

  Obama snakker her om hans budsjettforslag for 2014, som lanseres på onsdag:

  «It’s a budget that doesn’t spend beyond our means. And it’s a budget that doesn’t make harsh and unnecessary cuts that only serve to slow our economy,» sier Obama.

  GOPs Weekly Address

  Denne uken er det Kansas-guvernør Sam Brownback (R) som står for republikanernes budskap for uka som kommer:

  httpv://youtu.be/wj0XOt49HIQ

  Søndagens talkshow lineup

  Det er søndag, og dermed duket for politiske talkshows.

  Obama-rådgiveren Dan Pfeiffer deltar på ABCs «This Week» og «Fox News Sunday». Connecticut-guvernør Dan Malloy (D) — som denne uken signerte nye våpenlover — deltar på CNNs «State of the Union», og det samme gjør tidligere Utah-guvernør, Kina-ambassadør og presidentkandidat Jon Huntsman (R). «Fox News Sunday» har i tillegg til Pfeiffer med seg tidligere kongressmann Asa Hutchinson (R-Arkansas), som leder National Rifle Associations (NRA) kampanje for økt sikkerhet på skoler.

  Fullt program her.

  Uka som gikk

  Mandag 1. april

  Tirsdag 2. april

  Onsdag 3. april

  Torsdag 4. april

  Fredag 5. april

  Lørdag 6. april


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Du får den servert direkte i inn­boksen din hver morgen ved å klikke her.


  Amund Tho­massen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Amund Thomassen
  Amund Thomassen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også