Mer

  Morgenkaffen, lørdag 6. april: Obamas unnskyldning

  Morgenkaffen2

  God morgen og god helg!

  I går publiserte vi ukas quiz. Har du tatt den enda? Hvis ikke: Lykke til!

  Vi begynner morgenkaffen og helgen med et sitat fra i går:

  sitatetToday, more people than ever before — 69.5 million Americans, from college students to retirees to welfare beneficiaries — depend on the federal government for housing, food, income, student aid, or other assistance once considered to be the responsibility of individuals, families, neighborhoods, churches, and other civil society institutions.

  Tidligere Senator Jim DeMint (R-South Carolina), sitert av Huffington Post.

  Dagens #ampol-begrep: «Hardball»

  ord

  En «no-nonsense» holdning en politiker eller en politisk reporter bruker for å oppnå sine mål. Har også gitt navn til programmet «Harball» på MSNBC med Chris Mathews. Han beskriver selv begrepet slik:

  “Let me define terms: hardball is clean, aggressive Machiavellian politics. It is the discipline of gaining and holding power, useful to any profession or undertaking, but practiced most openly and unashamedly in the world of public affairs»

  Dagen i dag i 1841: Visepresident John Tyler tas i ed som USAs 10. president

  dagenPå denne dagen i 1841 overtok John Tyler, den ferske visepresidenten til den nylig avdødde President William Harrison, formelt jobben som USAs president.

  Han ble dermed den første visepresidenten til å umiddelbart overta stillingen etter at en president hadde avgått med døden.

  Harrison hadde pådratt seg en lungebetennelse under innsettelsesseremonien, og døde bare noen uker senere den 4. april 1841. Du leser mer om Harrisons fatale tale her.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Sysselsettingen bremser opp

  Økonomi5 I går ble arbeidstallene for mars sluppet. Arbeidsledigheten gikk ned 0,1 %, til 7,6 %. Det ble kun skapt 88,000 nye jobber i mars, og dette var dårligere enn forventet. Arbeidsstyrken gikk samtidig ned til 63,3 %, det laveste nivået siden mai 1979.

  Hvis vi tar en titt under panseret på hovedtallet lå arbeidsledigheten i mars på 6,9 % blant menn, 7 % blant kvinner, og 24,2 % blant tenåringer. Den er på 5 % blant de med asiatisk bakgrunn, 6,9 % blant hvite, 9,2 % blant latinamerikanere, og 13,3 % blant svarte.

  Med bakgrunn i disse tallene melder CNN Money at sysselsettingen i USA har begynt å bremse opp. Nyhetsbyråets eksperter understreker samtidig at det ikke er grunn til panikk med det første:

  «Experts had expected the jobless rate to remain at 7.7%. But the decline is not good news: It’s because nearly 500,000 people dropped out of the labor market.

  No need to panic. Still, the report left economists cautioning not to read too much into one month’s numbers. While the dour news was unexpected and has tempered some economists’ views on the labor market’s health, many still expect hiring to continue at a steady clip for the rest of the year.»

  Obama ba om unnskyldning

  kamala_harris
  Californias justisminister Kamala Harris

  På torsdag uttalte President Obama at Californias justisminister Kamala Harris er “the best-looking attorney general in the country.» Kommentaren har senere fått en del kritikk, og Obama skal nå ha bedt Harris om unnskyldning for distraksjonen uttalelsen har skapt.

  Pressesekretær Jay Carney hadde følgende å si om samtalen i går:

  “He called her to apologize for the distraction created by his comments. …

  [Obama] did not want in any way to diminish the attorney general’s professional accomplishments and her capabilities,» fortsatte Carney. “He fully recognizes the challenges women continue to face in the workplace and that they should not be judged based on appearance.”

  Harris har selv ikke kommentert Obamas uttalelse direkte, men en talsmann understreker at hun og presidenten hadde en fin samtale og at hun fremdeles er en sterk støttespiller av presidenten.

  Detaljer om Obamas 2014-budsjett

  Obamas budsjettutkast for 2014 kritiseres fra venstresiden for å kutte i Medicare og Social Security, og for å ha mindre skatteøkninger enn tidligere. Det betyr selvsagt ikke at Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) er fornøyd av den grunn:

  “If the president believes these modest entitlement savings are needed to help shore up these programs, there’s no reason they should be held hostage for more tax hikes,” sier Boehner i en uttalelse. “That’s no way to lead and move the country forward.”

  Du leser mer om budsjettutkastet og reaksjonene det har skapt her.

  Biden beholder hele lønnen

  Visepresident Joe Biden følger ikke sjefens eksempel ved å levere tilbake deler av lønnen sin til finansdepartementet.

  I går skrev vi at Obama vil levere tilbake 5 % av sin lønn i solidaritet med de statlige ansatte som er rammet av «sequesterkuttene». Det hører med til historien at denne gesten fra presidenten er mer symbolsk enn et faktisk «offer», ettersom han har en solid formue og inntekt.

  Bidens inntekter skal ifølge POLITICO være betraktelig mindre enn Obamas:

  «Biden has a significantly smaller net worth than many of those who have offered to return money to the Treasury or give it to charity in a sign of support for those facing furloughs because of sequestration.

  Biden and his wife Jill reported a combined income of $379,035 in 2011, including his salary of $230,700.

  Several members of the president’s Cabinet have said they will cut checks to charities or to the Treasury, though most are wealthier than the vice president. Secretary of State John Kerry’s net worth is estimated as being as much as $300 million, while Defense Secretary Chuck Hagel’s net worth is estimated to be as much as about $10 million.»

  Stockman: Våpeneiere bør komme til Texas

  Dagen etter at Connecticut vedtok nye og strengere regler for skytevåpen, inviterte kongressmannen Steve Stockman (R-Texas) våpeneiere som frykter for sine rettigheter til Texas. Invitasonen gikk også ut til våpenindustrien i Connecticut.

  Stockman er en sterk motstander av alle lover som begrenser amerikanernes rettigheter til å eie og bære våpen.

  To nye senatorer støtter likekjønnet ekteskap

  De demokratiske senatorene Heidi Heitkamp (North Dakota) og Joe Donnelly (Indiana) støtter nå homofile og lesbiskes rett til å gifte seg. Det gjenstår nå kun tre-fire demokratiske senatorer som ikke har endret mening.

  I går snudde også tidligere Maine-senator Olympia Snowe (R) i saken. Snowe søkte ikke gjenvalg i 2012.

  2016 watch

  Carville: Hillary venter med å bestemme seg til etter mellomvalget

  Veien2016

  Den legendariske Bill Clinton-strategen James Carville, som nå er hyret inn av Super PACen «Ready for Hillary», mener Hillary Clinton venter med en eventuell annonsering av sitt presidentkandidatur til etter mellomvalget i 2014.

  «We are going to continue to talk about it, and she is not going to make up her mind, probably, until after the midterms. We’re just going to be sitting around here waiting and there’s not much we can do about it,» sier han til MSNBC.

  Ukas beste politiske karikatur

  Det er lørdag, og dermed har vi kåret ukas beste politiske karikatur.

  Denne uka er det Nick Anderson (The Houston Chronicle) som stikker av med den meget prestisjetunge utmerkelsen:

  Anderson-Obama-SocialSecurity


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Amund Tho­massen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Amund Thomassen
  Amund Thomassen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også