Mer

  Morgenkaffen, onsdag 3. april: Ready for Hillary-utgaven

  Morgenkaffen2God morgen!

  Det er onsdag, og «Morgenkaffen» er servert.

  sitatet«Let’s not take on any more water on this sinking ship. Let’s patch the holes. Then we’ll decide what do we do with all this water that’s here.»

  Kongressmannen Lou Barletta (R-Pennsylvania) vil ikke la innvandrere som ikke har oppholdstillatelse bli amerikanske statsborgere før grensene er sikret.

  Dagens #ampol-begrep: «Electoral College»

  ordEtablert av grunnlovsfedrene for å forsikre fordeling mellom statene i presidentvalgene. I valget blir altså vinneren av hver enkelt stat tildelt statens «electoral votes». Hvor mange slike staten har avgjøres av folketallet. California, som er USAs mest folkerike stat, har derfor flest valgmannsstemmer. Alaska, som har færrest innbyggere, er en av statene med kun 3 valgmannsstemmer.

  Det er 538 valgmannsstemmer i valgmannskollegiet, og 270 sikrer flertallet og dermed valgseieren. Obama vant med 365 i 2008, og 332 i 2012.

  dagenDagen i dag i 1948: Truman signerer Marshall planen

  For 65 år siden i dag signerte President Harry Truman «The Foreign Assistance Act», også kjent som «Marshall planen». Loven var oppkalt etter utenriksminister Gerorge C. Marshall og skulle gi økonomisk støtte til de europeiske landene som hadde blitt rammet av andre verdenskrig.

  I tillegg til å gi en økonomisk «boost» til Europa skulle planen også sørge for utvidelse av det amerikanske markedet, samt styrke markedsfrihet.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Mark Sanford vant primærvalget i South Carolina, møter søsteren til Stephen Colbert

  MarkSanfordTidligere South Carolina-guvernør Mark Sanford (R), som måtte gå av etter en personlig skandale, er i ferd med å gjøre politisk comeback. I natt vant han andre runde av det republikanske primærvalget mot Curtis Bostic i South Carolinas 1. kongressdistrikt. Han møter dermed Elizabeth Colbert-Busch i suppleringsvalget den 7. mai.

  Jon Henrik Gilhuus, som skriver valgbloggen her på AmerikanskPolitikk.no, liveblogget fra opptellingen av stemmene. Han skrev følgende 02:21 natt til onsdag norsk tid:

  «Da er det klart at til­strek­kelig mange repub­li­kanske pri­mær­vel­gere har til­gitt Mark San­ford hans skan­da­løse utro­skap fra guver­nør­pe­rioden, til at han vinner nominasjonen. Nå gjen­står spørs­målet om de noen-­og-­førti pro­sen­tene som stemte på Bostic vil gjøre det.»

  Sanford vant med 56,6 % av stemmene, mot Bostics 43,4 %. Sanford møter dermed Elizabeth Colbert-Busch — søsteren til komikeren Stephen Colbert — som vant det demokratiske primærvalget i første runde den 19. mars. Colbert har drevet valgkamp for søsteren som seg selv, og ikke som karakteren han spiller på Comedy Central.

  Senator Kirk (R) støtter likekjønnet ekteskap

  Som Are Tågvold Flaten skrev i går kveld støtter nå Illinois-senator Mark Kirk (R) homofile og lesbiskes rett til å gifte seg.

  Kirk er den andre republikanske senatoren som støtter likekjønnet ekteskap, etter at Ohios Rob Portman annonserte sitt nye syn på saken for to uker siden.

  Kirk er dermed den femtiende senatoren som støtter likekjønnet ekteskap:

  «Han har tid­li­gere støttet part­ner­skap for les­biske og homo­file (‘civil unions’), og for­klarer sitt nye syn på saken med at han hadde bestemt seg for å retur­nere til Capitol Hill etter slaget med et ‘åpent sinn og større respekt for andre’:

  ‘Same-sex couples should have the right to civil mar­riage. Our time on this earth is limited, I know that better than most. Life comes down to who you love and who loves you back– govern­ment has no place in the middle,’ skriver han på bloggen sin

  Hillary Clintons første tale som privatperson

  Tidligere utenriksminister Hillary Clinton holdt i går kveld sin første offentlige tale etter at hun overlot jobben i utenriksdepartementet til John Kerry. Clinton deltok i en seremoni til ære for kvinnelige ledere på steder som Brasil, Kambodsja, Somalia og Palestina, og hadde blant annet følgende å si:

  “When I became secretary of state, I was determined to weave this perspective into the fabric of American foreign policy. … We did put women on the agenda and made it a centerpiece of all that we did.”

  Visepresident Joe Biden tok podiet litt senere på kvelden, og roste Clinton slik kun Biden kan:

  «There’s no woman like Hillary Clinton. That’s a fact.”

  Hillary tester valgkamptroppene i Virginia

  POLITICO melder at Hillary Clinton, som de fleste regner med at kommer til å stille som presidentkandidat i 2016, kommer til å bruke guvernørvalgkampen til Clinton-vennen Terry McAuliffe (D) i Virginia som en «prøvebane» for sitt eget valgkampapparat:

  «McAuliffe and some of his top allies have suggested to big donors and consultants that supporting his campaign is a way to get in on the ground floor of Hillary 2016, several donors and operatives told POLITICO.

  He’s stocked his campaign with top-tier talent likely to be involved in any Hillary Clinton presidential effort, including campaign manager Robby Mook, senior adviser Patrick Hallahan and bundlers such as Jonathan Mantz and Jackson Dunn.

  And McAuliffe raised nearly $2 million in March alone at a half-dozen out-of-state fundraisers featuring former President Bill Clinton or other Clinton insiders including James Carville, Harold Ickes and Dee Dee Myers, according to figures provided by bundlers.

  The success or failure of McAuliffe’s campaign is a chance to measure Clinton’s strength and organization in a critical state that now rivals Ohio as the pivotal swing.»

  ReadyForHillary.com er lansert

  ReadyForHillary2016
  Kun timer før Clinton entret podiet på Kennedysenteret i Washington, D.C., lanserte Super PACen «ReadyForHillary» sine offisielle nettsider.

  «I’m Ready for Hillary! Take the Pledge Today» står det. Trykker man her, leser man dette:

  «Add your name and pledge to help put Hillary in the White House in 2016.

  The next Presidential election may be a long time away but our actions today will help ensure that the right person is on the ballot. Hillary Clinton is the leader we need to keep our country moving forward.»

  ReadyForHillary har for øyeblikket 58 226 likes på Facebook (og Hillary Clinton er en av dem), og 55 715 følgere på Twitter. Så gjenstår det å se om donasjonene strømmer inn.

  NRAs plan

  Som vi skrev om i går har National Rifle Association (NRA) en plan for å redusere skytemassakrer på skoler i USA. Planen, i form av en rapport på 225 sider, ble presentert i går.

  Planen bærer navnet «National School Shield Task Force Proposal», og ble presentert av Asa Hutchinson, en tidligere republikansk kongressmann fra Arkansas.

  New York Times skriver følgende:

  «Asa Hutchinson … unveiled the report at a packed news conference with unusually heavy security, including a bomb-sniffing yellow Labrador retriever. A dozen officers in plain clothes and uniforms stood watch as he spoke; one warned photographers to ‘remain stationary’ during the event.

  Among the study’s central conclusions is that ‘the presence of armed security personnel adds a layer of security and diminishes response time’ in a shooting, Mr. Hutchinson said. He cited a 1997 Mississippi case in which an assistant principal ran to his truck to retrieve a .45-caliber semiautomatic pistol and subdued a gunman who had killed two students.

  The recommendations — which also included expanding the police presence in schools — drew immediate criticism from gun control advocates and many Democrats, who have been fighting to tighten gun restrictions after the massacre at Sandy Hook Elementary School in Newtown, Conn., in December.»

  Hederspriser til dyktige journalister

  White House Correspondents’ Association, som arrangerer den årlige White House Correspondents’ middagen, har nå annonsert fjorårets vinnere av organisasjonens mest prestisjefylte priser.

  Fox News’ Ed Henry, som er president av organisasjonen, annonserte prisene i går:

  «Ryan Lizza of The New Yorker is this year’s winner of the White House Correspondents’ Association award for journalistic excellence … Julie Pace of The Associated Press and Terry Moran of ABC News have won the association’s awards for White House news coverage over the past year, and the Center for Public Integrity is recognized for its coverage of issues of national importance. …

  «In awarding the Aldo Beckman Award to Lizza , the panel of judges noted his ‘remarkable efforts to provide an independent perspective’ on President Obama’s presidency and re-election. … The Merriman Smith Award for a print journalist goes to Pace, who was recently named to lead the AP White House team. The judges noted her next-day story reporting Obama’s reelection, saying that it ‘provided a detailed, nuanced explanation of how the Obama campaign had mobilized a sophisticated get-out-the-vote offensive to create a winning strategy that surprised many analysts in its scope. … Writing from the press bus and buttonholing Obama campaign operatives who were already celebrating, she produced a nicely paced, engaging narrative that provided the first-blush analysis of campaign 2012’ …

  «Moran is the broadcast winner of the Smith award for his coverage of the Supreme Court decision on the Affordable Care Act. Moran ‘calmly guided viewers through the complexity, contradictions and nuance of the ruling while explaining what it means for the president and his political fortunes’ … The winner of the Edgar A. Poe Award is the depth reporting series ‘Hard Labor,’ by CPI reporters Jim Morris, Chris Hamby and Ronnie Greene. … [T]he series ‘compellingly shows how the government has failed to keep its promise to protect workers from injury and death on the job.'»

  2016 watch: Ted Cruz taler på republikansk middag i South Carolina

  Texas-senator Ted Cruz regnes som en meget sannsynlig kandidat for den republikanske presidentnominasjonen i 2016. I går ble det klart at Cruz blir hovedtaler på en republikansk middag i staten 3. mai. Også statens tidligere Senator, Jim DeMint (R) blir å se på middagen.

  Visepresident Joe Biden taler på demokratenes middag i samme stat samme kveld.


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Amund Tho­massen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Amund Thomassen
  Amund Thomassen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også