Mer

  Maine: Cutler er republikanernes beste venn

  ME Paul LePage Pan Atlantic SMS er et firma som foretar lokale målinger i Maine. Nå har de målt guvernørvalget for 2014, med flere variabler og resultatet er ganske klart; republikaneren Paul LePage vinner en ny periode med under 40% av stemmene, akkurat som i 2010. Og som sist gang er det den uavhengige kandidaten Eliot Cutler han kan takke for seiren, ved å splitte venstresidens og sentrums stemmer.

  Den konservative LePage har negative tall for jobbtilfredshet; 43-53. Et klart flertall er faktisk fornøyde med politikken han fører, men mange, inkludert de misfornøyde, mener stilen hans er uheldig. Disse tallene er tilnærmet uforandret over de siste to år.

  Her er Pan Atlantics tall med diverse demokrater: LePage leder med 37% mot 27% for Cutler og 21% for tidligere guvernør John Baldacci, som ikke just var populær da han gikk av i 2011. Han har 34% mot 26% for Cutler og 23% mot kongressmannen Mike Michaud, som har delstatens beste oppslutning, bortsett fra senator Susan Collins.

  Dersom demokratene ikke stiller egen kandidat, taper LePage imidlertid 35-42 mot Cutler. PPP målte staten i januar, og fant også at Cutler ville gi LePage seieren i et tremannsrace, men hadde Michaud foran Cutler. Uansett er dette så jevne tall at Cutler med all sannsynlighet tar sjansen på å stille igjen.

  I et demokratisk primærvalg uten Baldacci eller statens to kongressmedlemmer, har den sterkeste kandidaten, delstatssenator Bill Diamond, bare 16%. Alle de andre demokratene er såpass lite kjente at Cutler kanskje vil ta nok stemmer til å vinne, selv i et tremannsrace. Uansett, LePage må inkludere Cutler i aftenbønnen heretter.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også