Mer

  Morgenkaffen, tirsdag 2. april

  Morgenkaffen2God morgen!

  I går avsluttet Det hvite hus påsken med sin årlige «Easter Egg Roll». I dag åpner vi som vanlig «Morgenkaffen» med et sitat fra gårsdagen:

  sitatetSo you’re going to spend a little time in the Oval Office just fixing things up for this President, aren’t you?

  Michelle Obama er tilsynelatende svært imponert overt YouTube helten «Kid President», som var med på å åpne «White House Easter Egg Roll» i går (mer om det mot slutten av «Morgenkaffen»).

  Dagens #ampol-begrep: DINO

  ord

  «DINO» er et nedsettende begrep som står for «Democrat-in-name-only». Begrepet refererer altså til en demokrat viss politiske syn ikke er helt på linje med resten av partiet. «RINO» («Republican-in-name-only») er langt mer brukt, og spiller i tillegg på at personen som omtales tar en annen form (nesehorn) enn partisymbolet (elefant).

  dagenDagen i dag i 1917 (96 år siden): Woodrow Wilson ber Kongressen erklære krig.

  WilsonI en tale til en samlet sesjon av Kongressen den 2. april 1917 ba President Woodrow Wilson Kongressen erklære krig mot Tyskland og deres allierte i det som skulle bli kjent som første verdenskrig. Tyskerne hadde angrepet amerikanske og andre nøytrale fartøy i Atlanterhavet. Det forelå også en trussel om at krigen kunne komme til Amerika gjennom en Tysk-Mexicansk allianse.

  Wilson hadde håpet på å holde USA utenfor krigen. I presidentvalget i 1916 vant han for eksempel med det populære mottoet «He Kept Us Out of War.» Året etter så han ingen annen utvei enn å gå inn i krigen på Storbritannia, Frankrike og Russlands side. Kongressen erklærte krig fire dager etter Wilsons tale.

  Og med det: Her er dagens nyheter!

  Det hvite hus: Nord-Koreas handlinger samsvarer ikke med retorikken

  De siste dagene har regimet i Nord-Korea kommet med (enda) flere konfronterende uttalelser mot Sør-Korea og deres allierte USA. Lørdag gikk de så langt som å påstå at våpenstillstanden ikke lenger var gjeldene og at de nå annser seg som i en «krigstilstand» med nabolandet.

  Nå sier Det hvite hus, via pressesekretæren Jay Carney, at Nord-Koreas retorikk ikke samsvarer med de militære bevegelsene i landet. Det virker altså ikke som om diktaturet faktisk planlegger en krig.

  «We are not seeing changes to North Korean military posture,» sa Carney.

  I februar gjennomførte regimet sin tredje atomprøvespregning og landet har i lang tid truet med å bruke atomvåpen mot Sør-Korea og USA. USA sendte B-2 Spirit Bombers (de såkalte «stealth» flyene) mer enn 6000 miles fra Whiteman Air Force Base (mellom Jefferson City og Kansas City) i Missouri til Sør-Korea for å delta i en militærøvelse i forrige uke.

  Obama utnevner trolig Caroline Kennedy som ambassadør til Japan

  The Washington Post melder at President Barack Obama vil utnevne Caroline Kennedy som ny ambassadør til Japan. Kennedy var en aktiv støttespiller for Obama under valgkampen i 2008 og 2012. Det har lenge gått rykter om at hun er aktuell for en stilling i utenrikstjenesten og nå ser det altså ut til at Kennedy kan belage seg på å bli ambassadør.

  Caroline Kennedy er datter av President John F. Kennedy og niesen til Robert og Edward Kennedy. Hun skal ha vært en av de mulige kandidatene til å overta Hillary Clintons plass i senatet i 2009, men den jobben gikk altså til Kristen Gillibrand.

  Jobben som ambassadør til Japan regnes som en av de mest prestisjetunge ambassadørstillingene. Den har tidligere vært innehatt av de tidligere majoritetslederne i Senatet Mike Mansfield og Howard Baker samt tidligere visepresident Walter Mondale.

  NRA offentligjør plan mot skoleskytinger

  I dag offentligjør lobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA) sin plan for å redusere antall skytemassakrer på skoler i USA. Planen vil inneholde diverse lovforslag til Kongressen, samt anbefalinger om bevæpnede vakter på skoler.

  Tidligere kongressrepresentant Asa Hutchinson har ledet arbeidet med forslagene og vil sannsynligvis stille som kandidat til guvernørvalget i hjemstaten Arkansas i 2014.

  Neste uke stemmer Senatet etter planen over en rekke forslag til våpenlover som blant annet inneholder universell bakgrunnsjekk av våpenkjøpere.

  Perry: Texas vil ikke bli holdt som gissel av Obama-administrasjonen

  Texas-guvernør Rick Perry (R) er sterkt imot at Texas skal utvide Medicaid (helseprogram for fattige) under Obamas nye helsereform.

  Perry hadde med seg Texas-senatorene John Cornyn (R) og Ted Cruz (R) samt andre prominente Texas-politikere da han hamret løs på Obamas utvidelse av Medicaid:

  «Seems to me April Fool’s Day is the perfect day to discuss something as foolish as Medicaid expansion, and to remind everyone that Texas will not be held hostage by the Obama administration’s attempt to force us into the fool’s errand of adding more than a million Texans to a broken system.»

  Da Høyesterett opprettholdt Obamas helsereform la de til at delstatene kunne nekte å ta imot de statlige midlene til å utvide Medicaid dersom de ønsker det. Texas er en av 15 stater som ikke ønsker utvidelsen.

  Senator Casey støtter likekjønnet ekteskap

  Mandag kveld erklærte Pennsylvania-senatoren Bob Casey (D) at han nå støtter homofiles rett til å gifte seg.

  Casey har tidligere stemt for å avskaffe loven «Don`t ask, don`t tell» (DADT) som nektet homofile å tjenestegjøre åpent i militæret, og har også støttet såkalte «civil unions». Han har derimot ikke tatt stilling til om homofile bør ha rett til å gifte seg, før nå:

  «If two people of the same sex fall in love and want to marry, why would our government stand in the way? At a time when many Americans lament a lack of commitment in our society between married men and women, why would we want less commitment and fewer strong marriages?»

  Casey sa at brev fra velgerne i Pennsylvania er en av de avgjørende faktorene for at han nå støtter likekjønnet ekteskap.

  Kongressmann har homofil sønn, støtter ikke likekjønnet ekteskap

  Kongressmannen Matt Salmon (R-Arizona) avslørte mandag at hans sønn er homofil, men at han på tross av dette ikke vil snu i synet på likekjønnet ekteskap. Han står fast på at institusjonen bør være mellom én mann og én kvinne, men at han har hatt mange diskusjoner med sønnen om saken:

  «I don’t support gay marriage. My son and I have had a lot of dialogue about it. I will say this: you know, my son is by far one of the most important people in my life. I love him more than I can say.»

  Salmon gjør dermed ikke som sin republikanske kollega i Senatet, Rob Portman (Ohio) som tilslutt endret mening etter at sønnen stod fram som homofil. Portman ble den første sittende republikanske senatoren som støttet en lovendring på dette området.

  Tror likekjønnende ekteskap vil øke tilfeller av velferdssvindel

  Formannen for det Republikanske partiet i Georgia, Sue Everhart, advarer mot konsekvensene av likekjønnede ekteskap. Hun mener dette kan føre til at flere vil lyve om sin ekteskapelige status for å få velferdsgoder. Blant annet vil heterofile venner vil late som de er i et homofilt samliv for å få krav på de samme rettighetene som par av ulike kjønn.

  Hun utdyper:

  «I mean, what would prohibit you from saying that you’re gay, and y’all get married and still live as separate, but you get all the benefits? I just see so much abuse in this it’s unreal.»

  Everhart legger heller ikke skjul på at hun mener vise goder og rettigheter kun burde gjelde for heterofile og at hun mener debatten kun dreier seg om å lure til seg velferdsgoder:

  «I believe a husband and a wife should be a man and a woman, the benefits should be for a man and a woman. There is no way that this is about equality. To me, it’s all about a free ride.”

  Huffington Post melder at slik svindel teoretisk sett er mulig men at de ikke finnes noen beviser for at dette er utbredt i de ni statene som har likekjønnende ekteskap. Det påpekes også at en slik svindel like gjerne kan gjennomføres av en mann og en kvinne som er venner.

  Det hvite hus med aprilspøk

  Tross i å være travelt opptatt med å arrangere årets «Easter Egg Roll» tok Det hvite hus seg også tid til en liten 1. aprilspøk.

  De annonserte på Twitter at det snart ville komme en beskjed fra presidenten. Men da nettsendingen fra Det hvite hus begynte så man kun et tomt podium fra presserommet hvor YouTube-helten Robbie Novak plutselig dukket opp i rollen som «Kid President.»

  «It looks like you were expecting somebody else,» sa den unge komikeren.

  Senere på dagen dukket Novak også opp på verandaen med Presidentfamilien under åpningen av arrangementet med over 30 000 fremmøtte gjester.

  httpv://youtu.be/5byDhm-E-YE

  En tabbe å gå for Clinton i 2016?

  CNNs politiske kommentator og bidragsyter (og tidligere taleskriver for President George W. Bush) David Frum mener det vil være en tabbe av demokratene å nominere Hillary Clinton som sin presidentkandidat i 2016.

  Frum mener en slik nominasjon vil være å gå tilbake, istedenfor fremover (jf. Obamas vinnende retorikk i både 2008 og 2012).

  Han påpeker at seks av demokratenes siste åtte nominerte har vært nykommere i presidentvalgkampssammenheng og at det å nominere en såkalt «nestemann i køen» er mer vanlig på republikansk side.

  [poll id=»2″]


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Amund Tho­massen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Amund Thomassen
  Amund Thomassen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også