Mer

  Andre runde i SC-1

  Valglokalene åpnet kl. 13:00 i dag, og stenger kl. 01:00 i natt i South Carolinas 1. kongressdistrikt, der republikanerne avholder andre runde av sitt nominasjonsvalg. Demokratene nominerte Elizabeth Colbert-Busch allerede i første runde, for to uker siden. Selve valget, som altså skal erstatte nåværende senator Tim Scott, avholdes tirsdag den 7. mai. Her er en kjapp oppsummering av hvordan racet har utviklet seg den siste uken.

  De to kandidatene, tidligere guvernør og kongressmann Mark Sanford og tidligere marinesoldat og bystyremedlem i Charleston, Curtis Bostic møttes til debatt på fredag. Den foregikk noenlunde pyntelig, men hadde et par konfliktelementer. For det første brakte Bostic opp valgbarhetsproblematikken da Sanford ble spurt ut om sin skandaleomsuste affære mens han var guvernør. Bostic mente det handlet om tillit, og at partiet risikerte å tape setet dersom de nominerte en «kompromittert» kandidat. Videre stilte han spørsmålstegn ved Sanfords rigide lederstil som guvernør, og påpekte at den republikanske delstatsforsamlingen overprøvde 88% av Sanfords mange veto.

  Sanford på sin side betonet igjen sin fiskalkonservative historikk, som trolig er vel så viktig i dette distriktet som Bostics sosialkonservatisme. Han kritiserte Bostics stemmegiving for høyere utgifter i bystyret i Charleston, og at Bostic hadde et høyt fravær. Det siste kan ha slått tilbake på Sanford, siden Bostics forklaring på sitt høye fravær var at hans kone var kreftsyk; en klar kontrast til Sanfords utroskap.

  Valgbarhet er selvsagt noe av det viktigste primærvelgerne vurderer (eller bør vurdere…). PPPs måling forrige uke viste at Sanford kunne tape dette valget, og Colbert Busch har nå sluppet en intern måling fra Lake Research fra omtrent samme tidspunkt. Lakes måling ga Busch et forsprang på 47-44 mot Sanford, men i motsetning til PPP viste Lake en enda større margin mot Bostic; 48-39. Sanford har mistenkelig gode tall; 43% av velgerne er positive og 49% negative til ham. Man må ta med i betraktningen at dette er en intern måling, og slike lekkes sjelden uten at det er bakenforliggende motiv med i bildet.

  Mange amerikanere har fortsatt påskeferie, så det er grunn til å tro at valgdeltagelsen i kveld blir lav, og ingen vet riktig hvordan det vil virke inn. På den ene side vet alle hvem Sanford er, og det vil en kandidat normalt tjene på i et lavintensitetsvalg. På den annen side… vel, alle vet hvem han er og kan finne på å stemme for hvem som helst som ikke er Sanford, inkludert en kristenkonservativ som Bostic. Sistnevnte har også fått en håndfull høyprofilsstøtte den siste uken fra navn som Rick Santorum, Ann Coulter og ikke minst mannen som holdt dette kongressdistriktet i tiden mellom Sanford og den nåværende senator Tim Scott; Henry Brown.

  Sanford regnes, på tross av sine svakheter, nå som favoritt av de fleste. For litt over to uker siden var de aller fleste enige om at han aaaaldri kunne nå 50%; han hadde for mye ‘baggasje’ til det. Når han slo andremann 37-13 i første runde, snudde plutselig stemningen i kommentariatet helt rundt og nesten alle mente at han nå var storfavoritt. Det er godt mulig Sanford vinner i kveld, og gjør han det vil han være svak favoritt mot Colbert Busch – dette er og blir et konservativt distrikt, samme hva forhåndsmålingene sier. Men Bostics sterke støtte i de kristne miljøer, den lave valgdeltagelsen og Sanfords manglende appell utenfor egne rekker tilsier at ingen bør avskrive Bostic før stemmene er talt opp.

  Jeg vil selvsagt liveblogge også nattens valg i et eget innlegg. Sjekk valgsiden nærmere midnatt!

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også