Mer

  Morgenkaffen, mandag 1. april: Sarah Palin til Norge

  Morgenkaffen God morgen! I dag arrangeres det tradisjonelle «Easter Egg Roll» på plenen foran Det hvite hus mens vi ruller i gang «Morgenkaffen» med et sitat fra i går:

  sitatetI don’t think you would ever see the Republican Party platform saying we are in favor of same-sex marriage.»

  Tidligere formann i RNC (og Romney-rådgiver), Ed Gillespie, tviler på at den republikanske partibasen endrer syn på likekjønnet ekteskap. Uttalelsen kom i et intervju på «Fox News Sunday».

  Dagens #ampol-begrep: «Checks and balances»

  ordDen amerikanske grunnloven fordeler makten mellom tre separate deler av staten: «Executive», «legislative» og «judicial». Altså den utøvende, lovgivende og dømmende makt.

  Meningen med maktbalansen er at de ulike grenene skal kontrollere hverandre slik at ingen borger eller statlig organ får for mye makt.

  dagenDagen i dag i 1970 (43 år siden): President Nixon forbyr tobakkreklamer.

  Nixon signerte loven som offisielt forbydde reklamer for sigaretter på radio og tv etter en årelang debatt mellom tokabblobbyen og helsemyndighetene i landet. Innen 1970 var helseskadene forbunnet med tobakk så veldokumentert at også President Nixon støttet lovforslaget. Dette tross i at han selv var en ivrig piperøyker.

  Funfact: Presidentene Washington, Jefferson, Madison og Jackson eide alle tobakkplantasjer.

  Og med stumper vi røyken fra 1970 og gir dere dagens nyheter:

  Sarah Palin til Norge

  SarahPalinJakt
  Foto: Promomateriale fra den nye TLC-serien.

  Sarah Palin planlegger Norgestur sammen med ektemannen Todd. Den tidligere vise-presidentkandidaten og Alaska-guvernøren besøker Skandinavia i forbindelse med innspillingen av et nytt TV-konsept der jakt skal stå i sentrum.

  Det er kabelkanalen TLC, som også produserte «Sarah Palins Alaska», som står bak serien.

  I programmet skal ekteparet Palin prøve ut ulike former for jakt- og fiske over hele verden, og Norge besøkes i forbindelse med høstens elgjakt. Ifølge en talsmann for TLC skal Palin også jakte fasan i Storbritannia samt dra på villsvinjakt i Polen.

  Det er usikkert om Palin vil gjøre noen offentlige opptredener når hun ankommer Norge i oktober.

  AmerikanskPolitikk.no kommer tilbake med mer.

  Graham slakter demokratenes forslag til våpenlover

  På CNNs «State of the Union» sa Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) at han ikke ser noen fremgang i prosessen med å få en innstramming av våpenlovene gjennom Senatet. Majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) har tidligere uttalt at han ønsker innstrammingen vedtatt i løpet av april.

  Graham mener spesielt demokratenes krav om universell bakgrunnssjekk av våpenkjøpere er et dødfødt prosjekt. Han sa videre at de nåværende lovene fungerer og at disse må håndheves før Senatet diskuterer nye lover:

  “The current system is broken. Why in the world would you expand that system if you’re not enforcing the law that exists today to include private transfers? So I think that legislation is going nowhere, but I’d like to have a robust debate about improving the system.”

  Graham uttalte også at lovforslag som inneholder universell bakgrunnssjekk sannsynligvis vil bli nedstemt eller utsatt for republikansk «filibuster» taktikk.

  Rubio avkrefter at det foreligger en avtale om innvandringsreform

  Senator Marco Rubio (R-Florida) er en av de åtte senatorene fra gruppen med republikanere og demokrater («the Gang of Eight») som de siste månedene har jobbet med et forslag til ny innvandringsreform. I går gikk flere medier ut å rapporterte at en avtale mellom de åtte nå var på plass og at et lovforslag var like rundt hjørnet.

  Rubio rykket søndag ut og avkreftet ryktene:

  «Reports that the bipartisan group of eight senators have agreed on a legislative proposal are premature.»

  Rubio sa videre at mye arbeid gjenstår før den såkalte åtterbanden kan presentere et forslag.

  Senator Flake tror fremtidige republikanske presidentkandidater vil støtte likekjønnet ekteskap

  Arizona-senator Jeff Flake (R) tror det er uunngåelig at fremtidige republikanske presidentkandidater stiller seg bak homofiles krav om å få gifte seg på lik linje med heterofile par.

  Selv er han fremdeles nokså klar på at ekteskapet bør være mellom en mann og en kvinne:

  “I believe that marriage should be between a man and a woman,” sa Flake til NBCs “Meet the Press.”

  Uttalelsene kommer i kjølvannet av de to høringene om temaet i Høyesterett i forrige uke. De siste ukene har også flere fremtredende politikere, som Senator Rob Portman (R-Ohio) og Hillary Clinton, sagt de støtter likekjønnede ekteskap.

  Axelrod tror innvandringsreformen blir en del av Obamas «legacy»

  Tidligere Obama-rådgiver David Axelrod, som nå jobber som kommentator for NBC og MSNBC, tror Obama ønsker å gjøre en overhaling av innvandringssystemet i USA til en av sine største bragder som president. Obama skal være svært opptatt av at dette gjennomføres før hans andre periode er over:

  “This is a legacy item for him. There’s no doubt in my mind that he wants to pass comprehensive immigration reform.”

  Axelrod avviste samtidig at Obamas ønsker om reform kun dreiser seg om å vinne latinamerikanske stemmer.

  Det hvite hus klare for dagens «Easter Egg Roll»

  Tross frykt for at det årlige påskearrangementet «White House Easter Egg Roll» ville bli offer for sequester-kuttene blir det tradisjonelle arrangementet gjennomført senere i dag.

  Det er 135. gang at «Easter Egg Roll» avholdes på sørsiden av Det hvite hus og rundt 35 000 mennesker fra de ulike statene samt presidentfamilien og en rekke kjendiser er ventet til den årlige påskefeiringen. Brorparten av billettene ble delt ut i et lotteri mens noen blir gitt til militærfamilier.

  Temaet for årets feiring er «Be Healthy, Be Active, Be You!» og er en del av førstedame Michelle Obamas kampanje for en sunnere oppvekst for Amerikanske barn.

  Du kan se bilder fra tidligere «Easter Egg Rolls» her.


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Amund Thomassen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Amund Thomassen
  Amund Thomassen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også