Mer

  Morgenkaffen, søndag 31. mars: Slukker sorgen

  MorgenkaffenGod påskemorgen! Det er vår i Washington, D.C., og hele gjengen her på AmerikanskPolitikk.no ønsker deg god påske!

  Vi skal ikke gå så langt som å si at den vil slukke sorgen, men «Morgenkaffen» er iallefall servert.

  Sitatet«There’s this kind of, ‘I’m telling you a secret that she told me secretly,’ but there’s no secret to tell. Everyone’s gotten way ahead of themselves, and most importantly, they have gotten way ahead of her.”

  Hillary Clintons kommunikasjonsrådgiver, Philippe Reines, om Hillarys framtidsplaner i en uttalelse til The New York Times.

  ordbok“Bill”

  Et lovforslag som blir lagt fram i Representantenes hus eller Senatet. Dersom den legges fram i Huset blir den betegnet som «H.R.» etterfulgt av tall, mens lovforslag i Senatet betegnes som «S» etterfulgt av tall. Tallrekken strekker seg helt tilbake til 1817 i Representantenes hus, og 1847 i Senatet.

  I 1975 lagde Schoolhouse Rock en film med navn «I’m Just a Bill», for å introdusere barn til hvordan et lovforslag blir en lov:

  httpv://youtu.be/tyeJ55o3El0

  dagenGårsdagen, i 1870 (for 143 år siden): Det 15. grunnlovstillegget blir en del av grunnloven.

  I går skrev vi om at Ronald Reagan ble skutt, men det er også verdt å nevne en annen ting som skjedde den 30. mars: Det 15. grunnlovstillegget, som ga afroamerikanske menn stemmerett i USA, ble en del av grunnloven.

  I grunnlovstillegget stod det at «the right of citizens of the United States to vote shall not be denied or abridged by the United States or by any State on account of race, color, or previous condition of servitude.»

  Grunnlovstillegget ble godkjent i Senatet året i forveien, og da 3/4 av de amerikanske statene hadde ratifisert grunnlovstillegget kunne man føre grunnlovstillegget til den amerikanske grunnloven.

  Dagen etter ble Thomas Peterson-Mundy fra New Jersey den første afroamerikaneren som stemte under de nye rettighetene grunnlovstillegget ga.

  Samme år ble Hiram Rhoades Revels, en republikaner fra Mississippi, den første afroamerikaneren som ble valgt til Kongressen. Mot slutten av tiåret forsvant imidlertid det republikanske partiet i sør. Dette førte i realiteten til at sørstatene nullet ut det 14. og 15. grunnlovstillegget, noe som førte til at de nyvunne stemmerettighetene forsvant. Det skulle gå nesten hundre år før det på ny ble kjempet for å opprette like rettigheter for afroamerikanere i sørstatene.

  Det er påske og lite som skjer, men her er noen av dagens nyheter:

  Enige om arbeidsinnvandring

  Sjansen for å få til en innvandringsreform i Senatet har styrket seg som en følge av at representanter for arbeidstakere og arbeidsgivere nå har signert en avtale om et nytt visaprogram for arbeidsinnvandring. Dette fjerner i følge rapportene en av de siste store veisperringene på veien mot en ny innvandringsreform.

  Avtalen innebærer at amerikanske bedrifter får lov å hente inntil 200.ooo arbeidsinnvandrere årlig, avhengig av behov.

  Senatets tverrpolitiske arbeidsgruppe, omtalt som «the Gang of Eight» (bestående av fire republikanere og fire demokrater), forhandler enda om innvandringsreformen. De ønsker derimot ikke å komme med ytterligere detaljer før de har et lovforslag på bordet som alle kan være enige om.

  USA bekymret over Nord Koreas tøffere retorikk

  Washington Post melder at høytstående ansatte i Obama-administrasjonen er bekymret over den økte spenningen rundt Nord Korea:

  «The latest round of threats exchanged by North Korea and the United States is dragging on longer and taking on a more virulent tone than in the past, provoking deep concerns among American officials and their allies.

  Following blustery warnings by Kim Jong Un, North Korea’s 30-year-old leader, and videos depicting North Korean attacks on the United States, the Obama administration took the unprecedented step this week of sending two stealth bombers to South Korea as part of an ongoing military training exercise.»

  En av kilden deres, som ønsker å forbli anonym, sier imidlertid administrasjonen følger mer med på hva Nord Korea faktisk gjør, enn på hva Kim Jong Un sier:

  “Putting on a show is not the same as taking action,” sier kilden. “Describing the situation as akin to war is not to be remotely confused with wanting a war, let alone going to war.”

  Nord Korea har skjerpet retorikken kraftig de siste dagene. Etter at USA fløy to stealth bombefly i sør koreansk luftrom forleden gikk Nord Koreas statseide tv-kanal ut og sa at landet nå befinner seg i en «krigstilstand» med Sør Korea.

  httpv://youtu.be/h5woNFIvyiE

  Obamas Weekly Address

  httpv://youtu.be/gUmvsyQp3Fc

  (Republikanerne har ikke kommet med noen video denne uken).

  Bakgrunnsserie om amerikanske konservative medier

  Nord-Amerikaviteren Helene Megaard, som er bidragsyter her på AmerikanskPolitikk.no, publiserte i går den første artikkelen i en serie om amerikanske konservative medier.

  Hun har startet med avisene, og artikkelen anbefales på det sterkeste som påskelesning!

  Ferske saker fra valgbloggen

  USAvalg-logoJon Henrik Gilhuus, som skriver valgbloggen her på AmerikanskPolitikk.no, holder oss oppdatert på alt fra borgermester- til og presidentvalg. Her er noen av de ferskeste sakene:

  Følg @USAvalg på Twitter og lik bloggen på Facebook for å følge med.

  Søndagens talkshow lineup

  For de som vil ha litt politisk påfyll på påskedagen (og som har tilgang på amerikanske TV-kanaler) har POLITICO laget en liste over hvilke politikere som vil dukke opp på søndagens talkshows.

  Blant annet vil senator Chuck Schumer (D-New York) være å se på NBCs «Meet the Press», og senatorene Lindsey Graham (R-South Carolina) og Richard Blumenthal (D-Conneticut) på CNNs “State of the Union”. Den katolske erkebiskopen Timothy Dolan dukker opp på ABCs «This Week» og det gjør også Newark-borgermester Cory Booker (D). Dolan deltar også på CBS’ «Face The Nation». «Fox News Sunday» gjestes av blant andre Mark Kelly, mannen til Gabrielle Giffords.

  Uken som gikk:

  Søndag 24. mars

  Mandag 25. mars

  Tirsdag 26. mars

  Onsdag 27. mars

  Torsdag 28. mars

  Fredag 29. mars


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Kenneth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også