Mer

  Morgenkaffen, fredag 29. mars: Langfredagsutgaven

  MorgenkaffenGod morgen, og god påske! Det er langfredag, og morgenkaffen er servert.

  Vi pleier å publisere en quiz hver fredag, men denne uken må du nøye deg med årets påske­nøtter. Har du prøvd deg enda?

  Vi har fått en del tilbakemeldinger på at noen av nøttene er vanskelige, så hvis du trenger et hint eller to, er det bare å sende oss en e-post!

  sitatetMy father had a ranch; we used to have 50-60 wetbacks to pick tomatoes.»

  Kongressmannen Don Young (R-Alaska) har skapt sterke reaksjoner etter bruken av ordet «wetbacks» om latinamerikanere. Kommentaren kom i et radiointervju med KRBD-FM i en samtale om det amerikanske jobbmarkedet.

  Dagens #ampol-begrep: “Washington Monument strategy”

  ordEn taktikk der en nevner populære ting som må stenge når noen foreslår budsjettkutt eller lignende. Strategien betegnes gjerne som «Washington Monumenting» når den benyttes. Taktikken brukes på alle nivåer i den amerikanske staten, og kan være en effektiv måte å forme opinionen på.

  Taktikken henter sitt navn fra National Park Service, som truet med å stenge Washington Monument når det ble foreslått å kutte i budsjettene deres.

  dagenDagen i dag i 1973: USA trekker seg ut av Vietnam.

  To måneder etter at fredsavtalen i Vietnam ble underskrevet, trakk USA sine siste millitære styrker ut av Sør Vietnam.

  Samtidig friga Hanoi amerikanske krigsfanger som var holdt i Nord Vietnam. Ca 7,000 sivile ansatte i det amerikanske forsvarsdepartementet ble igjen for å hjelpe Sør Vietnam i å administrere krigen.

  I 1961, etter å ha hjulpet Sør Vientam indirekte mot det kommunistiske Nord Vietnam i mer enn to tiår, sendte president John F. Kennedy den første store amerikanske millitærstyrken til Vitenam. Tre år senere fulgte Lyndon B. Johnson opp med å beordre bombing i Nord Vietnam, og Kongressen åpnet for å bruke amerikanske soldater direkte i striden. I 1965 stilte Nord Vietnamesiske offensiver USA i et ultimatum; enten kunne USA trekke seg ut, eller eskalere sin tilstedeværelse. Johnson gikk for sistnevnte og innen kort tid hadde USA 300.000 soldater i Vietnam.

  Vietnamdem
  Foto: S.Sgt. Albert R. Simpson. Department of Defense. Department of the Army. Office of the Deputy Chief of Staff for Operations. U.S. Army Audiovisual Center.

  I løpet av årene som fulgte førte høye tap av amerikanske soldater (totalt ca 58,000), og nyheter om amerikanske involveringer i krigsforbrytelser, at krigen ble meget upopulær i USA. Tilstedeværelsen toppet seg i 1969 med 550,000 soldater, da President Richard Nixon begynte tilbakretrekningen av amerikanske soldater. I januar 1973 samlet ledernee for USA, Nord og Sør Vietnam, og Vietcong seg i Paris for å skrive under på en fredsavtale som førte til at USA trakk seg ut.

  I ettertid kan denne avtalen se ut som et forsøk fra USAs side på å redde ansikt da de trakk seg fra en konflikt de aldri hadde hatt kontrollen på. Nord Vietnam hadde brutt fredsavtalen allerede før 29. mars 1973, og tidlig i 1974 brøt det ut full krig igjen. De siste sivile amerikanerne i Vietnam ble fløyet hjem 30. april 1975, like før Saigon falt til Nord Vietnamesiske styrker og Sør Vietnam gav opp.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Bruken av «food stamps» øker

  Antall amerikanere som mottar «food stamps» har økt siden 2008, og økningen kommer til å fortsette noen år til i følge prognosene. Dette skyldes blant annet nye regler for hvem som kvalifiserer til å motta «food stamps» (SNAP). Wall Street Journal melder følgende:

  The food-stamp rolls have swollen since 2008 and are projected to stay that way for years. In 2008, SNAP enrollment was 28.2 million. Unemployment peaked in October 2009 at 10% and was at 7.7% as of February, but SNAP kept growing.

  The Congressional Budget Office predicts unemployment will drop to 5.6% by 2017 but that SNAP enrollment will drop slightly to 43.3 million people, down 4.5 million from the current level.

  That makes it very different from the other big federal support program, unemployment insurance, which shrinks as the economy improves. Continued jobless claims dropped to 3.1 million in February after peaking at 6.6 million in May 2009.

  Rush Limbaugh mener ekteskapskampen er tapt

  Den konservative radioverten Rush Limbaugh innrømmet torsdag at kampen om ekteskapet er tapt for de som vil beholde det som en institusjon mellom én mann og én kvinne.

  “This issue is lost,” sa Limbaugh på sitt radioprogram.

  “I don’t care what the Supreme Court does, this is now inevitable – and it’s inevitable because we lost the language on this.

  [conservatives] lost the issue when we started allowing the word ‘marriage’ to be bastardized and redefined by simply adding words to it. Marriage is one thing, and it was not established on the basis of discrimination.

  It wasn’t established on the basis of denying people anything.‘Marriage’ is not a tradition that a bunch of people concocted to be mean to other people with. But we allowed the left to have people believe that it was structured that way. “

  Obama-administrasjonen legger fram regler for mer miljøvennlig bensin

  Washington Post melder at Environmental Protection Agency (EPA) vil komme med regler for mer miljøvennlig bensin på fredag. De nye reglene innebærer blant annet at det lovlige nivået av sulfur i bensinen kuttes med to tredjedeler (fra 30 til 10 deler per million), mens det innføres en maksgrense på utslipp fra nye bilder fra 2017 av. Reglene har ligget på is siden desember 2011 på grunn av intens politisk motstand.

  Reglene har støtte hos bil- og bildelfabrikanter, offentlige etater og miljøorganisasjoner, men møter motstand hos oljeindustrien og deres allierte i Kongressen.

  Bil- og bildelfabrikantene ønsker lavere sulfurnivåer fordi det reduserer effekten på katalysatorene og øker utslippene fra eksosrøret i biler. Reglene da kan samtidig hjelpe dem med å møte nye føderale og statlige utslippsrestriksjoner. De offentlige etatene og miljøorganisasjonene er mer opptatt av effekten reglene vil ha på miljøet i lokalsamfunn rundt omkring i USA; forslaget vil kutte nitrogenoksider og flyktige organiske forbindelser tilsvarende 33 millioner biler fra amerikanske veier.

  “There is not another air pollution control strategy that we know of that will produce as substantial, cost-effective and expeditious emissions reductions,” sier William Becker, som er direktør for National Association of Clean Air Agencies.

  Motstanderne av reglene påpeker derimot at sulfurnivået i amerikansk bensin allerede er kuttet med 90 prosent siden 2004, fra 300 til 30 deler per million.

  “Those remaining molecules of sulfur that are left, those little buggers don’t want to come out easily,” sier Charles T. Drevna, som er leder for American Fuel and Petroleum Manufacturers.

  “This is an all cost and no benefit regulation.”

  7 av 10 mener det burde være mulig for ulovlige innvandrere å bli i landet

  I en undersøkelse foretatt av PEW Research kommer det fram at 71 % av amerikanerne mener at ulovlige innvandrere burde få en mulighet til å bli i landet lovlig.

  42 % mener at ulovlige innvandrere burde ha en måte å oppnå permanent opphold på, og 43 % sier at de burde ha en vei til statsborgerskap. I tillegg er 4 % positive til at de får bli, men uten å ta standpunkt til om det burde være gjennom permanent opphold eller statsborgerskap. 27 % mener derimot at det ikke bør være en lovlig måte for de ulovlige innvandrerne å oppholde seg i USA.

  Det er støtte for lovlig opphold på tvers av de politiske skillelinjene. Hos både republikanere (64 %), demokrater (76 %) og uavhengige (70 %) er det flertall for lovlig opphold for gruppen som nå omtales som «ulovlige innvandrere» i USA. Det finnes også en majoritet for lovlig opphold eller en vei til statsborgerskap innen alle andre kategorier; inkludert alle etnisiteter, religioner og aldersgrupper.

  Undersøkelsen finner også at 49 % av amerikanere mener at innvandrerne som er i landet nå er en styrke for USA, mot 41% som mener at innvandringe er en byrde. 52 % av respondentene svarer også at nye innvandrere styrker det amerikanske samfunnet, mot 43 % som mener de truer amerikanske skikker og verdier.

  McConnell bruker agressiv strategi for å beholde plassen i Senatet

  Mitch McConnell (R-Kentucky) bruker en meget agressiv strategi for å beholde sin plass i senatet i 2014. McConnell har allerede brukt nesten 200,000 dollar på TV- og radioreklamer, og sier at han vil bruke “every penny” av midlene han får samlet inn til sin kampanje. I 2008 brukte han mer enn 21 millioner dollar for å vinne setet.

  McConnell ligger godt an til gjenvalg etter at vi går meldte at han (foreløpig) ikke utfordres fra høyre i primærvalget.

  Addison Mitchell “Mitch” McConnell har representert Kentucky i Senatet siden 1985, og har vært minoritetsleder siden republikanerne mistet majoriteten i 2007. Før dette var han republikanernes, og da majoritetens, Whip fra 2003 til 2007.

  Obama til Denver for å diskutere våpenlover

  POLITICO melder at President Barack Obama vil reise til Denver neste onsdag for å diskutere nye våpenlover:

  «He’ll meet with local law enforcement officials and community leaders to discuss the new measures the state has recently put in place, including closing loopholes in the background-check system to keep guns out of the hands of criminals and others who should not have access to them,» sier Josh Earnest, en av Obamas pressesekretærer, om besøket til Denver.

  Obama hodt også en tale fra Det hvite hus i går, hvor han igjen satte fokus på viktigheten av strengere våpenlover i etterkant av Newtown-massakren.

  Han ble introdusert av Katerina Rodgaard, som blant annet sa følgende: «I no longer felt it was safe to raise a family in this country.”

  httpv://youtu.be/Dk4GHWuyiG0

  Obama-administrasjonen legger fram sitt budsjett den 10. april

  Obama-administrasjonen vil legge fram sitt budsjett den 10. april. Dette er to måneder etter den originale deadlinen for budsjettet som gikk ut i februar.

  10. april er samme dag som Obama igjen planlegger å ha middag sammen med republikanske senatorer.


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Kenneth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også