Mer

  Morgenkaffen, torsdag 28. mars: I Like Ike-utgaven

  MorgenkaffenGod morgen! Det er torsdag, og morgenkaffen er servert.

  I dag er det Skjærtorsdag, og vi minner om årets påskenøtter. Har du prøvd deg enda?

  Sitatet“I think it went beautifully. I thought the justices were gentle…. I didn’t feel any hostility or any sense of inferiority. I felt we were very respected, and I think it’s going to be good.”

  Edith Windsor (83) er optimistisk etter høringene om DOMA i Høyesterett.

  ordbok“Vote-a-rama”

  Senatet har egne regler når det gjelder den årlige budsjettbehandling. En kan ikke bruke filibusteraktikk mot den årlige budsjettresolusjonen, men alle endringsforslagene i budsjettresolusjonen må til gjengjeld stemmes over én og én.

  Dette tar tid. I disse årlige «vote-a-ramaene» må alle de 100 senatorene, og ca 100 stabsmedlemmer, oppholde seg i eller nær Kongressalen mens en i timesvis stemmer over forskjellige endringsforslag.

  dagen

  Dagen i dag i 1969: Eisenhower dør.

  USAs 34. president, Dwight D. Eisenhower (R), døde for 44 år siden, i en alder av 78. Han var en folkehelt da det nærmet seg presidentvalg i 1952, som et resultat av sin innsats som general og leder i løpet av andre verdenskrig. Både demokratene og republikanerne ville ha ham, men «Ike» bestemte seg tilslutt for at han var republikaner. Han slo deretter demokratenes Adlai Stevenson i både 1952 og 1956, med Richard Nixon som sin visepresident.

  Eisenhower er kjent for valgkampmottoet «I Like Ike», og han spilte en viktig rolle innad i partiet helt til sin død.

  Theodore White skriver for eksempel følgende om Eisenhower i opptakten til presidentvalget i 1964:

  «Eisenhower, for Republicans, is like the Holy Ark that the Israelites carried into battle against the Philistines. Somewhere deep in the mystery of Eisenhower lies that which most Republicans think their Party is all about.»

   

  Og med det, her er dagens nyheter:

  «Prop 8» og DOMA i Høyesterett

  «USA er sannsynligvis ikke på randen av å legalisere en landsdekkende kjønnsnøytral ekteskapslov, men landet tar muligens en stort skritt mot likestilling i sommer ved å finne Defense of Marriage Act (DOMA) grunnlovsstridig, ifølge rettsforløpet i to saker Høyesterett hørte tirsdag og onsdag.»

  Det skriver Carl Straumsheim, som har fulgt Høyesteretts behandling av «Prop 8» og DOMA tett de siste dagene. Han kommer straks med en grundig gjennomgang av det som skjedde i Høyesterett denne uken på AmerikanskPolitikk.no. Stay tuned!

  Mitch McConnell blir ikke utfordret fra høyre i 2014

  MitchMcConnell
  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Senatets minoritetsleder, Mitch McConnell (R-Kentucky), stiller til gjenvalg i 2014. Han har lenge vært bekymret for en utfordrer fra høyre i primærvalget. McConnell har dermed knyttet seg tettere og tettere til Kentuckys andre senator — Rand Paul (R) — som ligger nærmere grasrota i delstatspartiet.

  Et eksempel: Jesse Benton, mannen som ledet Pauls senatskampanje i 2010 og farens presidentkampanje i 2012, er talsmann for McConnells gjenvalgskampanje i 2014.

  Nå forsikrer kongressmannen Thomas Massie (R-Kentucky), en nær alliert av Rand Paul, at liberterianere og Tea Party-kandidater ikke skal kaste bort tiden på å utfordre McConnell i 2014:

  «My advice to people who are frustrated with Washington is that there’s probably a better way to spend your time,» skriver Massie.

  Det er meget gode nyheter for McConnell. National Reviews Robert Costa mener demokratenes sjanse til å felle McConnell lå i et splittende primærvalg, noe som også forklarer hvorfor minoritetslederen fryktet nettopp dette.

  Costa gjør samtidig et poeng av at det var primærvalget som uroet McConnell, og ikke skuespilleren Ashley Judd, som lekte med tanken på å stille på demokratisk side.

  Han «var aldri urolig for Judd» skriver Costa på Twitter. «Det har alltid handlet om frykten for primærvalget.»

  Og hva med Judd?

  Ashley Judd stiller ikke til senatsvalg i Kentucky

  Skuespilleren Ashley Judd har lenge lekt med tanken på å stille som senatskandidat i Kentucky, og dermed utfordre Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R). Det ville ha blitt meget vanskelig, og Judd har nå bestemt seg for at tiden ikke er den rette for å utfordre McConnell:

  «It would be the greatest honor of my life to be entrusted as a public servant to our beloved Kentucky. Perhaps someday I will be. However, with the help of my pastors and mentors, I have thoughtfully and prayerfully concluded that I won’t run for the United States Senate at this time.»

  Jon Henrik Gilhuus har følgende å si om Judds sorti på valgbloggen vår:

  «Nyheten kom for­så­vidt ikke over­ras­kende på de som har fulgt med på dette racet, det begynte å bli rimelig klart at de fleste lokal­po­li­ti­kere i del­staten skydde Judds Hollywood-progressive stil som pesten.

  Nå gjen­står det å se om del­stats­par­tiet kan vende en av sine tunge poli­ti­kere bort fra guver­nør­racet i 2015 lenge nok til å utfordre Mitch McCon­nell til Senatet i 2014.»

  Sarah Palin ser fram mot 2014

  httpv://youtu.be/SjPZl18_pio

  Sarah Palins egen Super PAC, SarahPac, publiserte i går en valgkamplignende video med navnet «Loaded for Bear» på sine hjemmesider.

  Videoen påpeker at det er 35 senatsvalg og 36 guvenørvalg neste år, og den har flere soundbites av høytstående republikanere som gir Palin ære for sine seire. Videoen avslutter med en siluett av en bjørn som reiser seg og setningen “We haven’t yet begun to fight!”

  “The 2014 elections are just twenty months away. We appreciate your support; together we have elected many great commonsense conservatives over the past four years. Together, we will keep fighting to support these bold candidates,” skriver kasserer i SarahPac, Tim Crawford, på deres hjemmesider, etterfulgt av oppfordinger til å donere.

  80 % er misfornøyde med tingenes tilstand i Washington, D.C.

  En CBS News-måling viser at 80 % av amerikanerne er misfornøyde med tingenes tilstand i Washington, og at 30 % rett og slett er sinte på Washington. Dette er 9 prosentpoeng mer enn i desember, og det høyeste nivået dette tallet har ligget på siden spørsmålet først ble stilt i 2010.

  I tillegg viser undersøkelsen at bare 32 % mener at landet er på vei i riktig retning, ned fra 40 % i februar. 61 % sier det går i gal retning, opp fra 54 % i februar. Her er det klare partipolitiske skillelinjer. Mens 90 % av republikanerne mener det går gal vei, mener 60 % av demokratene at landet er på vei i riktig retning.

  President Obamas godkjennelsesrate synker samtidig til 45 %, ned fra 52 % i februar. 46 % mener han gjør en dårlig jobb. Dette er den laveste godkjennelsesraten Obama har hatt siden juli i fjor. Obama synker innenfor alle fire politiske felter CBS måler: Utenrikspolitikk (ned fra 48 % til 43 %), skatt (ned fra 45 % til 42 %), økonomien (ned fra 45 % til 39 %) og budsjettpolitikken (ned fra 37 % til 33 %).

  Kongressens popularitet er derimot mye lavere. Kun 11 % mener den gjør en god jobb, mens 81 % som mener den gjør en dårlig jobb. Dette er ned fra 14 % og 77 % i februar.

  I en sidenote kan det nevnes at 43 % er entusiastiske angående den nye paven, mens 48 % er fornøyd og kun 3 % er misfornøyd. Undersøkelsen har en feilmargin på +/- 3 %.

  Hillary Clinton gjør seg klar til å holde en rekke taler

  Men om hva? 2016? Ikke foreløpig. Hun starter med kvinnesaker. Tirsdag taler hun på Vital Voices Global Leadership Awards i Washington, et arrangement som hedrer kvinnelige ledere i hele verden. 5. april taler hun til deltakerne på Women in the World Summit i New York City.

  Steve King vurderer å stille som kandidat til Senatet

  Political Wire melder at kongressmanen Steve King (R-Iowa) vurderer å stille som kandidat til Senatet i 2014. Det er Tom Harkins (D-Iowa) sete King vuderer, og han sier at det er en 50-50 sjanse for at han stiller.

  «I have never wanted to be the guy who looked back and said, ‘Woulda, coulda, shoulda…’ So that is part of the consideration» sier Steve King til Des Moines Register.


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Kenneth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også