Mer

  Georgia: Gingrey stiller til Senatet

  Det tegner til å bli et ganske fullsatt nominasjonsvalg til Senatet blant Georgias mange republikanere. Saxby Chambliss tar ikke gjenvalg etter to perioder, og ulvene har alt begynt å sirkle slagplassen. Den eneste erklærte kandidaten til nå har vært den meeeeget konservative kongressmannen Paul Broun, som bla. har kalt evolusjonslæren «lies straight from the Pit of Hell«, og liker å omtale Barack Obama som marxist.

  Nå har hans kollega Phil Gingrey sluttet seg til racet. Gingrey er litt mer moderat enn Broun, men ikke mye, og har bla. gitt delvis støtte til Todd Akin og hans abortuttalelser, som knuste republikanernes ellers svært gode sjanser i Missouri i 2012. Svært mange i partiet, både i Georgia og i Washington DC, frykter at en av disse som kandidat vil sette staten i fare for partiet. Det ville bli et hardt tilbakeslag for deres planer om å gjenerobre flertallet i Senatet neste år.

  Foreløpig er det ventet at den mer moderate kongressmannen Jack Kingston også vil stille, og i så fall dra nytte av at de to erkekonservative trolig vil splitte de mest konservative stemmene mellom seg. På den annen side har Georgia to valgrunder, så til syvende og sist må partiet stille med tilregnelige kandidater som også er valgbare.

  En annen mulighet er tidligere administrasjonsminister Karen Handel, som tapte hårfint for Nathan Deal i guvernørnominasjonen i 2010. En fjerde kongressmann er Tom Price, som er en av de ledende konservative stemmene i Huset, og som tidvis er i opposisjon til egen ledelse der. Han kan nok kalles sterkt konservativ, men er ikke i Broun/Gingrey-land.

  Til sist er det et åpent spørsmål hvem demokratene stiller med. Dersom de klarer å få sin forholdsvis konservative kongressmann John Barrow til å stille, har de en fighting chance mot både Broun og Gingrey. Skulle republikanerne derimot nominere en av de andre fire ovennevnte, vil Barrow trolig ha gitt opp sitt sete i Huset for ingenting.

  På den annen side er han permanent utrygg i sitt distrikt, og har faktisk ikke lukket døren for et senatsrace – det er tross alt noe annet å kjempe for sitt politiske liv hvert sjette år enn hvert annet. Skulle Barrow stille, vil det i så fall sette kniven, om ikke på strupen, så i det minste på de billedlige forplantningsorganer til delstatens republikanske parti. Det kan muligens ha en viss oppdragende effekt på de to som nå kappes om å komme med de minst tilregnelige utspill om Obama, marxisme, abort og evolusjonlære.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også