Mer

  Skjebnedager for homofiles rettigheter

  SupremeCourtPanorama

  WASHINGTON, D.C.: Høyesterett vil tirsdag og onsdag høre to av de viktigste sakene for homofiles rettigheter i USAs historie. Men før de ni dommerne har hørt et eneste argument har USA allerede bestemt seg.

  Tirsdag er det ti år siden retten hørte saken Lawrence v. Texas, som fastslo 6 mot 3 at det var grunnlovsstridig for delstater å forby homoseksuell aktivitet. Tretten delstater — de fleste av dem i sør — opprettholdt slike “sodomilover” før retten kom med sin bedømmelse.

  Den gang var det høyesterettsdommer Anthony Kennedy, utnevnt av president Ronald Reagan, som forfattet flertallets beslutning.

  “Frihet beskytter enkeltmennesket fra uønsket innsyn fra staten i hjemmet og andre private steder,” skrev Kennedy. “Frihet antar en personlig autonomi som inkluderer tanke, tro, uttrykkelse og noe personlig oppførsel.”

  Ti år senere er det igjen Kennedy som står i sentrum — bokstavlig talt.

  Han anses ofte som dommeren på vippen mellom den konservative blokken, bestående av Samuel Alito, John Roberts, Antonin Scalia og Clarence Thomas, og den liberal blokken, bestående av Stephen Breyer, Ruth Bader Ginsburg, Elena Kagan og Sonia Sotomayor.

  H vis han allierer seg med den liberale blokken er det Kennedy selv — som dommeren med høyeste ansiennitet — som får skrive beslutningen, noe som kan sikre ham en plass i historiebøkene.

  Men sakene retten skal høre på tirsdag og torsdag er ikke like enkle som Lawrence v. Texas, hvor dommerne måtte ta stilling til om grunnloven beskytter to mennesker av samme kjønn hvis de har seksuell kontakt i den private sfære. Selv om flertallet stiller seg bak likekjønnet ekteskap, betyr det heller ikke at det blir lovlig over natten — eller over hele landet.

  Sakene som behandles i dag og i morgen anses som noen av de viktigste retten foretar seg i løpet av arbeidsåret. Men tilhengere og motstandere av homofiles rettigheter må vente til slutten av juni før de får svar.

  Sakene: «Prop 8» og DOMA

  Prop8Ruling
  Foto: Jamison Wieser.

  I dag (tirsdag) skal Hollingsworth v. Perry opp i retten. Saken stammer fra California, som har opphevet og gjeninnført likekjønnet ekteskap tre ganger i løpet av et tiår. Tidligere på 2000-tallet definerte velgere i California (og en rekke andre delstater) at ekteskap er forbeholdt én mann og én kvinne, men delstatens høyesterett fant i 2008 ut at resultatet var i strid med Californias grunnlov. Forbudet ble opphevet, og rundt 18 000 likekjønnede par giftet seg.

  Forbudet ble igjen innført på valgdagen i 2008, da kjent som «Proposition 8» eller «Prop 8» — eller Forslag 8 på norsk — og etter flere runder i det juridiske systemet har saken funnet veien til USAs Høyesterett.

  Argumentene for og imot forbude er like innviklede. Motstandere mener det er grunnlovsstridig, siden likekjønnet ekteskap var lovlig i et par måneder før det ble forbudt igjen, mens tilhengere argumenterer for at demokratiet har bestemt hvordan ekteskap skal defineres.

  I sin beslutning kan dommerne rett og slett bestemme seg for å ikke bestemme seg. Hvis retten mener at tilhengerne av forbudet ikke har juridisk grunnlag for å forsvaret det, sendes saken helt tilbake til begynnelsen.

  Hvis retten finner forbudet grunnlovsstridig har den flere valgmuligheter.

  Den kan lande på en smal beslutning som kun finner «Prop 8» grunnlovsstridig uten å røre forbudene i andre delstater, noe som kan skape en kjedereaksjon blant disse delstatene til å gå rettens gang for å oppheve de. Ellers kan retten dømme bredt, noe som vil fjerne forbudene på landsbasis. Til slutt kan den likestille partnerskapslover med ekteskap, noe som vil føre til at likekjønnet ekteskap sannsynligvis blir lovlig i Delaware, Hawaii, Illinois, Nevada, New Jersey, Oregon, og Rhode Island.

  Onsdag skal retten høre United States v. Windsor, som vil bestemme om de føderale myndighetene kan anerkjenne likekjønnede par.

  RepealDOMA
  Foto: Kevin Zolkiewicz.

  I 1996 vedtok Kongressen Defense of Marriage Act (DOMA), som definerer ekteskap som en institusjon mellom én mann og én kvinne. Det betyr i praksis at likekjønnede par ikke kan nyte de rundt 1 000 støtteordningene, blant dem skattelettelser og visumtjenester, som heterofile par kan benytte.

  Det var President Bill Clinton som underskrev loven midt under 1996-kampanjen, men Clinton har nå endret mening.

  Saksnavnet refererer til Edith Windsor, som måtte betale 363,053 dollar i eiendomsskatt etter hennes kone, Thea Spyer, døde. Hadde hun vært gift med en mann ville Windsor ikke måtte betale noe som helst.

  Siden saken dreier seg om en føderal lov er det egentlig den sittende administrasjonen som skal forsvare den i retten, men USAs føderale statsadvokat, Eric Holder, bestemte seg i 2011 for at loven var grunnslovsstridig. Republikanerne i Representatenes hus har derfor tredt inn i forsvarerrollen.

  Vinden snur for homofiles rettigheter

  Uansett hvordan Høyesterett dømmer, har aldri så mange amerikanere støttet homofiles rettigheter som nå, ifølge en undersøkelse av The Washington Post og ABC.

  Landets politikere har slengt seg på trenden. Ikke bare har erkedemokrater som Bill og Hillary Clinton erklært at de støtter likekjønnet ekteskap, men også demokratiske senatorer i konservative delstater som Missouri og West Virginina. Til og med Ohio-senator Rob Portman, en republikaner, uttalte at han har endret mening etter han fant ut at sønnen Will var homofil.

  For første gang i USAs historie støttet et flertall av velgerne i delstatene Maine og Maryland likekjønnet ekteskap ved fjorårets valg. I juni vil ni mennesker kunngjøre om det var et forvarsel eller en blindvei, eller om kampen om likekjønnet ekteskap vil fortsette fra delstat til delstat.

  AmerikanskPolitikk.no følger argumentene i rettssalen på Twitter. Følg @AmPolitikk tirsdag og onsdag for oppdateringer!

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også