Mer

  Morgenkaffen, mandag 25. mars: Likekjønnet ekteskap i Høyesterett

  Morgenkaffen2God morgen! Det er mandag, og morgenkaffen er servert!

  (Også dagens utgave av Morgenkaffen er redigert og ferdigstilt av redaktøren på en seter i Skugglia i Oppdal. Her er det -8 ute, og foreløpig kun 13 grader inne).

  Vi starter med et sitat fra gårsdagen:

  “You know, everything he sets his mind to he does — he wants to be good at. And he’s actually become a pretty good painter.”

  Jeb Bush er tydelig imponert over broren George W. Bush i et intervu med CNN.

  Dagens #ampol-begrep: “sacred cow

  Et politisk program, forslag, eller person som er ansett å være uangripelig. Begrepet refererer til kuas status i den hinduistiske kulturen, der kyr ansees å være hellige.

  Innen amerikansk politikk er for eksempel Social Security ansett å være en hellig ku. Dette programmet er ansett å være så populært at få politikere tør å gå inn for å kutte det helt.

  Dagen i dag, i 1933 (for 80 år siden): President Herbert Hoover gjør USS Sequoia til presidentens offisielle yacht

  USS-Seqoia

  Yachten hadde tidligere blitt brukt av Handelsdepartementet til å lure spritsmuglere, men i 1933 ble den presidentens offisielle yacht. I 44 år tjente den forskjellige presidenter både til fritid og offisielle anliggende.

  Harry Truman underholdt gjester med piano og poker ombord, og John F. Kennedy feiret sin siste bursdag på yachten. I 1974 fortalte Richard Nixon familien sin at han ville trekke seg som president i stedet for å møte anklagene sine. Franklin D. Roosevelt, som heller brukte USS Potomac som sin offisielle yacht, møtte Supreme Allied Commander Dwight Eisenhower under andre verdenskrig ombord på USS Sequoia for å diskutere D-dagen.

  Jimmy Carter var siste president som brukte yachten før den ble solgt i 1977. I dag eier non-profit organisasjonen Sequoia Foundation den, og den tjenestegjør som et historisk charterskip langs Potomac River.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Missouri-senator Claire McCaskill støtter likekjønnet ekteskap

  ClaireMcCaskillMissouri-senator Claire McCaskill (D), som vant gjenvalg mot Todd Akin i høst og som nå skriver bok om valget, støtter nå likekjønnet ekteskap. Det skriver hun på Tumblr-siden sin:

  «I have come to the conclusion that our government should not limit the right to marry based on who you love. While churches should never be required to conduct marriages outside of their religious beliefs, neither should the government tell people who they have a right to marry,» skriver hun.

  Tidene endrer seg, og det har også McCaskills syn på saken:

  «My views on this subject have changed over time, but as many of my gay and lesbian friends, colleagues and staff embrace long term committed relationships, I find myself unable to look them in the eye without honestly confronting this uncomfortable inequality. Supporting marriage equality for gay and lesbian couples is simply the right thing to do for our country, a country founded on the principals of liberty and equality.

  Good people disagree with me. On the other hand, my children have a hard time understanding why this is even controversial. I think history will agree with my children.»

  McCaskill endrer synspunkt på et meget beleielig tidspunkt, noe som også gjelder flere andre politikere den siste tiden. Mer om det i neste sak:

  Den store saken denne uken: Likekjønnet ekteskap i Høyesterett

  RepealDOMA
  Bildet er fra en anti-DOMA demonstrasjon i Chicago vinteren 2009. Foto: Kevin Zolkiewicz

  Som kalenderen vår i sidemenyen viser tar Høyesterett denne uken for seg to kontroversielle saker som begge har å gjøre med likekjønnet ekteskap, eller «same sex»- og «gay marriage» som det omtales i USA.

  I morgen (tirsdag) tar Høyesterett for seg «Proposition 8» og hvorvidt delstaten Cali­fornia kan defi­nere ekte­skapet som en institusjon «mellom én mann og én kvinne.»

  På onsdag tar Høyesterett deretter for seg den føde­rale Defense of Mar­riage Act (DOMA). DOMA ble underskrevet av President Bill Clinton i 1996 og defi­nerer ekteskapet som en lov­messig pakt mellom en mann og en kvinne, og den forbyr føde­rale for­deler for homo­file og lesbiske par.

  Stemningen har snudd drastisk i USA det siste tiåret.

  President Barack Obama skiftet ståsted på akkurat riktig tidspunkt i mai, og for snart to uker siden overrasket den republikanske Ohio-senatoren Rob Portman da han kunngjorde sin støtte for homofiles rett til å gifte seg. Tidligere utenriksminister Hillary Clinton følte også for å klargjøre sin posisjon få dager senere, og nå har også Claire McCaskill kastet seg på.

  Vi dekker saken tett, og kommer tilbake med mer. I mellomtiden kan du lese New York Times’ sin bakgrunnsartikkel, samt dette portrettet av to av mennene som har spilt en avgjørende rolle i få saken dit den er i dag.

  Kerry kritiserer Irak for deres støtte til Iran og Syria

  POLITICO melder at utenriksminister John Kerry er sterkt kritisk til Irak for at de lar Iran bruke deres luftrom til å frakte våpen og soldater til Syria. Uttalelsene kom på søndag, etter at Kerry hadde vært i samtaler med Iraks statsminister Nouri al-Maliki:

  “I made it very clear that for those of us who are engaged in an effort to see President Assad step down … anything that supports President Assad is problematic.”

  Krever mer handling fra Obama i syria

  Flere representanter i Kongressen har uttrykt at de ønsker mer handling fra Obama-administrasjonen i konflikten i Syria. Det fryktes at den stadig pågående konflikten i Syria kan skade USAs interesser, og at konflikten kan føre til at kjemiskevåpen kan havne i gale hender.

  Lederen for Representantenes hus’ Intelligence Committee, Mike Rogers (R-Michigan), er en av disse. Han mener det er overværende sannsynlig at Syria har brukt kjemiskevåpen i konflikten:

  “Now is the time. If we’re going to have any hope for any diplomatic solution and stop that wholesale slaughter, some up to 70,000 and more in Syria which is now spilling up to the doorstep of Israel, it’s causing huge problems in Jordan and Turkey,” sa Rogers til CBS News’ Face the Nation.

  “This is a growing destabilizing event in the Middle East. The fact that they have I think put chemical weapons in position to use and I believe have intent and at some course during the last two years have used some quantity of chemical weapons this needs to be a game changer.”

  Han foreslo blant annet at USA burde skape en «sikkerhetssone» nord i Syria for å skaffe seg større påvirkningskraft over opprørerne i Syria. Han påpekte derimot at USA ikke trenger ta en direkte millitær rolle i Syria:

  “This doesn’t mean the 101st Airborne Division and ships are deployed. It means small groups with special capabilities reengaging the opposition so we can vet them, train them, equip them so they can be an effective fighting force.”

  Bloomberg er optimistisk til nye våpenlover

  httpv://youtu.be/w5LJDeoc7H8

  Søndag ble New Yorks borgermester Michael Bloomberg intervjuet av NBCs Meet the Press. Han uttrykte optimisme angående nye våpenlover i Kongressen:

  “I don’t think there’s ever been an issue where the public has spoken so clearly where Congress hasn’t eventually understood and done the right thing,” sa Bloomberg.

  “I think we are going to win this. Celebrating in advance isn’t the right thing to do. We’ve got to go out — we’ve got a lot of work ahead of us.”

  Bloomberg innser imidlertid at et forbud mot millitærlignende halvautomatiske våpen vil være vanskelig å få gjennomslag for:

  “I don’t think we should give up on the assault weapons ban. But clearly it is a more difficult issue for a lot of people. I don’t know that that reflects the NRA’s power. It may be just that people have different views about assault weapons than they do about background checks.”

  Uttalelsene kommer dagen etter at The New York Times meldte at Bloomberg planlegger å bruke 12 millioner dollar på en nasjonal reklamekampanje for å oppnå strengere våpenlover. Kampanjen begynner i dag.

  Biden: GOP er uten en leder

  Visepresident Joe Biden, som virkelig har lyst til å stille som presidentkandidat i 2016 (etter mislykkede forsøk i 1988 og 2008), hadde følgende å si om Det republikanske partiet på søndag:

  «There is no leadership. There is nobody you can sit across the table from and shake hands, make a deal with,» sa Biden på den tredje utgaven av House Democratic Issues Conference i New York City.

  «The reason this is so dysfunctional now – with whom do you make a deal? With whom do you speak to get something done? The problem is we have the tail wagging the dog in the Republican Party,» fortsatte han.


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Kenneth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også