Mer

  Morgenkaffen, 23. mars: Mellommannen Obama

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er endelig helg — og påskeferie for mange — og lørdagens morgenkaffe er servert.

  Sitat fra gårsdagen:

  «If I shoot it, I’m gonna eat it.»

  Den republikanske kongressmannen fra Georgia, Paul Broun, i et intervju med National Review. Broun var nylig i Zimbabwe, og der drepte han en løve på jakt, som han spiste. Særlig god var den derimot ikke.

  «It wasn’t particularly tasty. It was kind of chewy, but I ate it too.»

  Dagens #ampol-begrep: «Quorum call»

  En prosedyre som brukes i Kongressen for å samle nok medlemmer til at det kan stemmes over vedtak og så videre.

  Dette gjelder i både i Senatet og i Representantenes hus. I Senatet kan en senator nesten når som helst kreve en «quorum call». Her brukes denne prosedyren gjerne for å utsette en prosess av forskjellige årsaker, dersom senatoren mistenker at det ikke er nok medlemmer til stede til at saken kan gå sin gang. Hvis man faktisk bruker metoden for å samle majorieten av senatorene for stemmegivning, kaller vi det gjerne «live quorum call».

  I Representantenes hus brukes den til å samle majoriteten av kongressmedlemmer, for så å dokumentere oppmøtet etter at en «quorum» har blitt etablert. Speaker of the House teller antall medlemmer for å avgjøre om en «quorum call» har funnet sted eller ikke.

  Dersom det ikke er nok medlemmer til stede for å stemme over en sak, må Kongressen gjøre et nytt forsøk senere.

  Dagen i dag i 1962 (51 år siden): Jackie Kennedy mottar hest i gave fra Pakistans president

  På denne dagen i 1962 mottok USAs populære førstedame, Jacqueline Bouvier Kennedy, en gave fra den pakistanske presidenten Ayub Khan. Gaven er av det orginale slaget – en hest ved navn Sardar!

  John F. Kennedy utviklet et svært godt forhold til president Khan, og de to landene hadde gode diplomatiske relasjoner. Da Ayub Khan besøkte Det hvite hus for første gang, kom det fram at førstedamen og han selv hadde en stor felles interesse, nemlig hester. Jackie Kennedy konkurrerte allerede som liten i forskjellige hesteshow. Da hun møtte sin framtidige ektemann, John F. Kennedy, var han allergisk mot alle dyr med hår. Hun skal ha fortalt ei venninne at hun ikke så for seg å date en som er allergisk mot hester.

  Til tross for allergien, oppfordret president Kennedy kona og senere deres datter Caroline til å ri, og fortsette å utvikle deres store kjærlighet for dyr. Det hvite hus under Kennedy hadde svært mange dyr, blant annet flere hunder, katter, fugler og en kanin ved navn Zsa Zsa.

  JFK-Caroline-Jr-Macaroni Da Caroline ble fem år gammel, fikk hun en ponny i gave av daværende visepresident Lyndon B. Johnson, som hun ga navnet Macaroni.

  John F. Kennedy sin sønn John Jr. fikk også en ponni av visepresidenten, men Kennedys sønn var om mulig enda mer allergisk enn faren.

  John F. Kennedy, datteren Caroline og Macaroni ble ofte fotografert sammen på plenen rundt Det hvite hus.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Slutt på disputten mellom Israel og Tyrkia, med Obama som mellommann

  Obama-Netanyahu
  (Official White House Photo by Pete Souza)

  Det har vært knute på tråden mellom Tyrkia og Israel helt siden 2010, da flere tyrkere ble drept i det israelske raidet mot et tyrkisk skip som bragte forsyninger og nødhjelp til palestinere under blokkaden mot Gaza.

  Fredag aksepterte Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan en unnskyldning fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

  Det hele skjedde via telefon i en trailer parkert på rullebanen på Ben-Gurion International Airport, like før Obamas avreise til Jordan. Obama spilte i følge The New York Times en avgjørende rolle i få de to statslederene på talefot.

  Utviklingen kan hjelpe landene i regionen med å konfrontere borgerkrigen i Syria, og er samtidig en liten fjær i hatten til Obama etter utenlandsturen.

  Obamas siste dag i Israel

  President Obama brukte i tillegg sin siste dag i Israel på å besøke flere minnesteder. Først ut var tidligere statsminister Yitzhak Rabins minnemerke, der Obama plasserte en stein fra Martin Luther King Jr. memorial i Washington, D.C..

  Presidenten besøkte også Yad Vashem Holocaust Memorial, samt gravstedet til grunnleggeren av sionismen, Theodor Herzl. Han la også en stein her.

  Obama-YadVashem
  President Barack Obama pauses after adjusting a wreath placed in the Hall of Remembrance during his visit to the Yad Vashem Holocaust Museum in Jerusalem, March 22, 2013. Standing behind the President, from left, are: Rabbi Yisrael Meir Lau; Israeli President Shimon Peres; Israeli Prime Minster Benjamin Netanyahu; and Avner Shalev, Chairman of the Yad Vashem Directorate. (Official White House Photo by Chuck Kennedy).

  “Nothing equals the wrenching power of this sacred place, where the totality of the Shoah is told. We could come here a thousand times, and each time our hearts would break», uttalte Obama mens han var på Yad Vashem Holocaust Memorial.

  Obama ble fulgt av både statsminister Benjamin Netanyahu og president Shimon Perez.

  Obama er nå plass i Jordan, før presidenten returnerer til USA og Washington, D.C. denne helgen.

  Ryans budsjettforslag (ble selvsagt) nedstemt i Senatet

  I går skrev vi at det republikansk-kontrollerte Representantenes hus stemte for Paul Ryans (R-Wisconsin) budsjettforslag for 2014, om enn med mindre støtte enn tidligere.

  Som ventet ble dette forslaget nedstemt i Senatet, med 40 stemmer for, og 59 stemmer imot.

  Det var også flere republikanere som stemte imot Ryans forslag: Susan Collins (Maine), Dean Heller (Nevada), Mike Lee (Utah), Rand Paul (Kentucky) og Ted Cruz (Texas). Florida-senator Marco Rubio, mulig republikansk presidentkandidat i 2016, stemte for budsjettforslaget.

  Minoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi (D-California), uttalte følgende etter avstemningen:

  «Enough is enough. Republicans received a vote on their extreme proposal; now that it has failed once more, it’s time for Republicans to work with Democrats to enact a budget that reflects our values of fairness and opportunity for all.»

  Den norsk-ættede republikanske senatoren John Thune (South Dakota) kom med følgende uttalelse:

  «The House Republican budget does something the Democrats’ doesn’t do, it actually balances. If you look at the House Republican budget, it’s focused on growing the economy, not the government.»

  Mer om Ryans budsjettforslag her, som på mange måter var et ekko av 2012-utgaven.

  Priebus skylder på «idiotiske kommentarer» av republikanere for 2012-tap

  Formannen i Republican National Committee (RNC), Reince Priebus mener republikanerne tapte presidentvalget i 2012 på grunn av «idiotiske kommentarer og dumme ting» sagt av Todd Akin, Mitt Romney og andre republikanere.

  Priebus navnga aldri Romney i sin kritikk, men indikerte flere ganger at presidentkandidaten ikke var feilfri gjennom sin valgkamp. Han mener republikanere må være mer forsiktige i sine uttalelser om de ønsker å vinne framtidige valg mot demokratene.

  “It’s not necessarily what you say but how you say it. If you go around and you say a lot of biologically stupid things and you poison the well and you create a caricature or you allow a caricature to become reality, you’re not going to win an election», uttalte Priebus på MSNBCs «Morning Joe».

  Priebus mener republikanerne ikke gjorde en god nok jobb i å nå ut til vanlige mennesker, og avsluttet med et lite tips:

  “You’ve got to make Reagan’s 80-20 rule cool again. And that’s just that my 80 percent friend isn’t my 20 percent enemy and we’re not going to grow our party by division and subtraction.”

  2012 snacks: Gingrich og Santorum vurderte samarbeid mot Romney

  NewtGingrichDesMoines2-AreFlaten To av de republikanske presidentkandidatene fra 2012, Newt Gingrich og Rick Santorum, vurderte å slå seg sammen mot Mitt Romney, for å unngå at han skulle bli Obamas motkandidat til slutt.

  Problemet var bare at de ikke klarte og bli enige om hvem som skulle være presidentkandidaten, og hvem som skulle være visepresidentkandidaten.

  Medarbeidere i begge leire forventet at et slikt trekk ville ha sendt sjokkbølger innad i partiet, og ikke minst i Romney-kampanjen.

  SantorumGrandRapidsMichigan1 Det var før primærvalget i Michigan 28. februar 2012, Romneys hjemstat, at samtalene tok seg opp. Håpet var at et Romney tap her ville knekke kampanjen hans, og bane veien for Santorum-Gingrich … eller Gingrich-Santorum.

  Mitt Romney vant Michigan, og Santorum havnet på andreplass. Rick Santorum trakk seg 10.april, mens Newt Gingrich gjorde det samme 2. mai.

  Du leser Are Tågvold Flatens rapport fra Santorums valgvakge i Grand Rapids, Michigan her.

  Bidens hotellregning

  biden Trond Giskes mobilregning kan bare gå å legge seg: Weekly Standard og ABC News rapporterer nemlig at prislappen for visepresident Joe Bidens to hotellnetter i London og Paris — inkludert Bidens reisefølge og sikkerhet — kom på mer enn 1 million dollar, eller 5,8 millioner norske kroner.

  Det er mulig noen lukter skandale, men en talsmann ved det amerikanske utenriksdepartementet sier dette er helt normalt, og forenelig med praksisen i tidligere administrasjoner:

  “These costs are nothing out of the ordinary. They are in line with high-level travel across multiple administrations. The contract costs cover the entire range of support, including accommodations for military, communications, secret service staff, and other support professionals. Security experts are also required to travel in advance of the president or vice president. Safety and security are not negotiable.”

  Ukas beste politiske karikatur

  Det er lørdag, og da har vi som vanlig publisert ukas beste politiske karikatur. Ukas meget prestisjefylte utmerkelse går til Walt Handelsman, som står for denne karikaturen av Obama og Netanyahu.


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Marius Bjerknæs
  Marius Bjerknæs
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også