Mer

  Morgenkaffen, 22. mars: Obama i Israel, innvandringsdebatt i D.C.

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er fredag, snart påske, og Morgenkaffen er servert.

  Vi publiserer UKAS QUIZ klokka 11.30. Stay tuned!

  Sitat fra gårsdagen:

  «We own talk radio, and Fox News for the most part.»

  Den konservative radioverten Rush Limbaugh om de konservatives innflytelse i amerikansk media. Det leser du mer om det her.

  Dagens #ampol-begrep: «Patriot»

  En person som elsker, støtter og forsvarer sitt eget land.

  Patrioter må ikke nødvendigvis støtte en statsleders handlinger eller en nasjons politikk. For eksempel, de som ønsket å styrte det britiske imperiet under uavhengighetskrigen i USA, kalte seg patrioter. Dette ble understreket i uavhengighetserklæring fra 1776.

  På bakgrunn av dette har begrepet en unik posisjon i amerikansk politikk. Kaller man seg selv en patriot, knyttes betydningen helt tilbake til uavhengighetserklæringen og de 56 personene som undertegnet denne.

  Dagen i dag i 1933 (80 år siden): Franklin D. Roosevelt legaliserer salg av øl og vin

  På denne dagen i 1933 signerte President Franklin D. Roosevelt «The Beer and Wine Revenue Act». Loven la en føderal skatt på alkoholholdige drikkevarer for å øke inntektene for staten, og ga delstatene muligheten til å regulere salg og distribusjon av øl og vin.

  Bakgrunnen for den nye loven var innføringen av det 18. grunnlovstillegget (forbud mot salg av alkohol) og The National Prohibition Act i 1919. Disse lovene forbød produksjon, salg eller transport av drikkevarer som inneholdt over 0,5 volumprosent alkohol. President Woodrow Wilson forsøkte å legge ned veto mot dette, uten hell. Som en konsekvens økte den ulovlige handelen av alkoholvarer, noe for eksempel Al Capone skodde seg godt på.

  Franklin D. Roosevelt så viktigheten av at myndighetene kunne tjene gode penger på salg av øl og vin (gjennom skatter), og innførte dermed «The Beer and Wine Revenue Act» i 1933. Loven ble etterfulgt av de 21. grunnlovstillegget, som gjorde satte punktum for forbudstiden.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Obama i tale til unge israelere: «Se verden gjennom [palestinernes] øyne»

  httpv://youtu.be/Oxfw3ZfBx6I

  President Obama, som for tiden er på en tredagers-tur i Midtøsten, talte torsdag til unge israelere på et universitet i Jerusalem. Han ba den nye generasjonen israelere fokusere på en framtidig fredsprosess, inkludert spørsmålet om bosetninger, og i større grad hjelpe palestinere til å etablere en egen stat.

  Her er det kanskje viktigste utdraget fra Obamas tale:

  «… the Palestinian people’s right to self-determination and justice must also be recognized. Put yourself in their shoes – look at the world through their eyes.

  It is not fair that a Palestinian child cannot grow up in a state of her own, and lives with the presence of a foreign army that controls the movements of her parents every single day.

  It is not just when settler violence against Palestinians goes unpunished.

  It is not right to prevent Palestinians from farming their lands; to restrict a student’s ability to move around the West Bank; or to displace Palestinian families from their home.

  Neither occupation nor expulsion is the answer. Just as Israelis built a state in their homeland, Palestinians have a right to be a free people in their own land.»

  Obama var offensiv, og tidvis kritisk til de nåværende styresmaktene i Israel. Blant annet ba han de unge studentene om å bidra til en ny tone mellom israelere og palestinere, for å komme nærmere en varig fred mellom de to folkegruppene:

  «I can promise you this, political leaders will never take risks if the people do not push them to take some risks. You must create the change that you want to see. Ordinary people can accomplish extraordinary things.»

  Talen ble svært godt mottatt blant mange, og flere var raskt ute med å kalle den historisk. Det vil tiden vise.

  Det som iallefall er sikkert er at Obama etterhvert har blitt dyktig i å takle såkalte «hecklers», demonstranter som avbryter taler:

  httpv://youtu.be/qOobKEF_mdc

  Republikanerne mer negative til Ryans budsjettforslag enn tidligere

  Lederen av budsjettkomiteen i Representantenes hus, kongressmannen Paul Ryan (R-Wisconsin), la i forrige uke fram republikanernes budsjettforslag for 2014. I går fikk den tredje utgaven av Ryans «Path to Prosperity» flertall med knapp margin i Representantenes Hus, med 221 mot 207 stemmer.

  Ti republikanere stemte med demokratene. Dette gjør avstemningen til den jevneste på de tre årene Ryan har lagt fram republikanernes budsjett.

  Begge partier forventet at budsjettforslaget ville gå gjennom, men det ble klart i løpet av onsdag at Ryan ikke hadde mange stemmer å gå på. En av republikanerne som stemte imot forslaget, Thomas Massie (R-Kentucky), begrunnet sin stemme med at Ryan ikke la opp til store nok kutt i offentlige utgifter. Tre av republikanerne som stemte imot er valgt inn fra «demokratiske» stater, og var kanskje redde for sine sjanser i mellomvalget neste år dersom de hadde stemt for budsjettet.

  Kongressmanndn Mo Brooks (R-Alaska), som stemte for forslaget, var heller ikke overbegeistret. Han uttalte følgende:

  «I’m going to vote for the budget that most quickly balances. If America’s elected leadership in Washington does not become financially responsible very soon, then our country will suffer and fall into an economic abyss like we have never seen before in history.»

  Selv om budsjettforslaget til Paul Ryan ble stemt igjennom i Representantenes hus, vet lesere av AmerikanskPolitikk.no at det ikke har noen som helst mulighet til å bli vedtatt i Senatet. Der er det demokratene som har flertallet, og de har lagt fram sitt eget budsjett for første gang på fire år.

  McCain: «Lekkasjer til media bremser prosessen rundt ny innvandringslov»

  Torsdag kunne vi lese at Nancy Pelosi (D-California), minoritetsleder i Representantenes hus, håper på at en ny innvandringsreform er på plass innen sommeren.

  Nå er Arizona-senator John McCain (R) ute og sier at alle lekkasjene til media er skadelig for prosessen, og gjør at det går lenger tid før det endelig ligger noe på bordet.

  McCain er selv svært forsiktig med hva han sier til media om prosessen:

  “One of the things, frankly, that has hurt us, is the selective leaks that have gone on. It’s been very unhelpful to the progress we’ve been trying to make. Sometimes the leaks are accurate. Sometimes they’re inaccurate. Sometimes they have to do with ongoing discussions we’re having. It never helps to have selective leaks on any issue that I’ve ever been involved in, until you get the final product and then everybody has a whole picture», uttaler McCain til The Hill.

  «The Gang of Eight» er en «bipartisan»gruppe — det vil si at den består av både demokrater og republikanere — som utarbeider et felles forslag til innvandringsreform. De andre medlemmene, i tillegg til John McCain, er Jeff Flake (R-Arizona), Marco Rubio (R-Florida), Lindsey Graham (R-South Carolina), Chuck Schumer (D-New York), Dick Durbin (D-Illinois), Robert Menendez (D-New York) og Michael Bennet (D-Colorado).

  Tre år etter: Demokrater frykter ikke lenger «Obamacare»

  Tre år etter at president Obama signerte helsereformen «The Affordable Care Act», mener flere demokrater at de har lite å frykte på dette området i mellomvalget i 2014:

  “It’s hard to imagine, if it didn’t make a difference in 2012, how it will make a difference in 2014″, uttaler Chris Jennings, en konsulent for demokratene i helsespørsmål.

  Helsepolitikk spilte en stor rolle under mellomvalget i 2010, da demokratene mistet flertallet i Representantenes hus til republikanerne i det Obama omtalte som «a shellacking».

  Lørdag markerer treårs-dagen for helsereformen, og majoritetsleder i Senatet Harry Reid (D-Nevada) har twitret følgende:

  «Three yrs ago, we took greatest single step in generations toward ensuring access to quality, affordable health care.»

  Hashtagen? #ACATurns3

  McCaskill skriver bok om senatsvalget mot Todd Akin

  ToddAkin
  Todd Akin. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Den demokratiske senatoren fra Missouri, Claire McCaskill, vant senatsvalget i 2012 mot sin motkandidat, republikanske Todd Akin. Akin burde strengt tatt ha vunnet i det røde Missouri.

  Akin spolerte imidlertid sjansene sine etter uttalelser om kvinner og «legitime voldtekter». Det ble gull for McCaskill, som først brukte penger på å styrke Akins sak i primørvalget, før hun slo ham i november.

  Nå skal hun skrive bok om valget.

  McCaskill sier at hun vil fortelle hele sannheten (…)om den bitre kampen mellom henne og Akin. Boken vil i all hovedsak ta for seg perioden etter Akin sine berømte uttalelser.

  McCaskill sier følgende i et intervju med Missourishowet «Allman in the Morning»:

  «The race was so intersting and I think that people need to understand that some of the extreme elements in this country — at both ends of the political spectrum — are not politically viable …»

  Senatoren avslører også at hennes kampanje fryktet en annen kandidat mer enn Todd Akin, nemlig forretningsmannen John Brunner. Det var lenge usikkert om Akin kom til å trekke seg etter uttalelsene han kom med. Mange prominente republikanere mente han burde det, men det skjedde ikke.


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Marius Bjerknæs
  Marius Bjerknæs
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også