Mer

  Morgenkaffen, 21. mars: Israel-utgaven av Obamas sjarmoffensiv

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er torsdag, og Morgenkaffen er servert.

  Obama er i Israel, og torsdag morgen rapporteres det om at to raketter fra Gaza har truffet den Israelske grensebyen Sderot. Mer om det her.

  Sitat fra gårsdagen:

  «So much for the charm offensive.»

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) — med glimt i øyet — om President Obamas kommentar til Benjamin Netanyahu ved landing i Tel Aviv: «It’s good to get away from Congress.»

  Og:

  «My views haven’t changed. I don’t know why it’s hard for everybody to grasp this. It’s not just the question of a path to citizenship or a path to legalization. I’ve been supportive of both. We have to change our laws so that it’s easier for someone to come legally rather than illegally. That’s the point that people haven’t quite grasped. I don’t view that as flip-flopping at all.»

  Tidligere Florida-guvernør og potensiell 2016-kandidat, Jeb Bush (R), her sitert av Businessweek. PolitiFact.org har tatt en nærmere titt på Bushs diverse uttalelser om emnet.

  Dagens #ampol-begrep: «October surprise»

  Hendelse som skjer sent i en valgkamp og som kan prege utfallet av valget.

  Valgdagen i USA er normalt på en tirsdag etter den første mandagen i november. Dermed kan en spesiell hendelse i oktober bidra til å forandre dynamikken i valgkampen, og dermed utfallet av valget i begynnelsen av november.

  Uttrykket ble først brukt etter valget i 1972. President Nixons utenriksminister Henry Kissinger uttalte følgende på en pressekonferanse: «We believe that peace is at hand». USA var på denne tiden tungt inne i Vietnam, men det må sies at ting allerede så meget svart ut for George McGovern. Nixon endte opp med å vinne samtlige delstater i presidentvalget, med unntak av Massachusetts.

  I 2012 valgkampen ble det spekulert i om muligens den første presidentdebatten kunne være «oktoberoverraskelsen», og det samme ble sagt om superstormen Sandy. Debatten ga Romneyleiren håp, mens Sandy virkelig preget innspurten.

  Dagen i dag i 1980 (33 år siden): Pre­si­dent Carter annonserer boikott av sommer-OL i Moskva

  På denne dagen i 1980 annonserte daværende president Jimmy Carter at USA kom til å boikotte de 22. olympiske sommerlekene i Moskva. Bakgrunnen var den kalde krigen og den pågående konflikten i Afghanistan. Kort tid før annonseringen, hadde Carter krevd at russiske styrker skulle trekkes ut av Afghanistan. Dette ble ikke etterfulgt, og USA svarte med å boikotte lekene i Mosvka.

  Sovjetunionen invaderte Afghanistan i 1979, fordi de skal ha vært urolige for at det kommunistiske styret i landet var i ferd med å miste makten til islamistiske opprørere. USA, ved president Jimmy Carter, var svært kritiske til invasjonen.

  I tillegg til USA, boikottet også Canada, Japan og Vest-Tyskland lekene i Sovjet. Carter mislyktes i å overbevise Storbritannia, Frankrike, Hellas og Australia om å gjøre det samme. Da en internasjonal koalisjon foreslo at amerikanske utøvere kunne delta under det nøytrale olympiske banner, truet Carter med å inndra passene til disse slik at de ikke fikk reise. Carters avgjørelse gikk ikke bare utover idrettsutøvere fra USA, men også bidragsytere, for eksempel tv-stasjonen NBC.

  Det amerikanske folket var delt i meningen om boikotten av OL i Mosvka. På den ene siden følte man med de amerikanske utøverne som hadde jobbet hardt for å nå målet sitt om suksess i OL. Samtidig ble handlingen sett på som symbolsk viktig, mot det anti-demokratisk regimet i Sovjet. Som et motsvar til USAs boikott svarte Sovjet med å boikotte 1984-lekene, som ble holdt i Los Angeles.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Obama til Israel: «Alliansen vår er evig»

  ObamaIsrael

  USAs president Barack Obama ankom Israel onsdag morgen. Det er det første stoppestedet på sin tre-dagers reise til Midtøsten. I tillegg til Israel skal presidenten besøke Vestbanken og Jordan. Obama ble møtt av den israelske presidenten Shimon Perez og statsministeren Benjamin Netanyahu da han landet i Tel Aviv.

  Kort tid etter landing leverte president Obama en tale, først og fremst addressert til det israelske folk. Han garanterte for Israels sikkerhet og snakket om USA og Israels tette bånd:

  “We stand together because peace must come to the Holy Land. Even though we are clear eyed about the difficulties, we must never lose sight of the vision of an Israel at peace with its neighbors.»

  Tilhørerne kunne høre en offensiv president snakke om USAs forhold til Israel, og deres felles politiske interesse.

  “As I begin this visit let me say as clearly as I can: The United States of America stands with the state of Israel because it is in our fundamental national security interests to stand with Israel. It makes us both stronger, it makes us both more prosperous, and it makes the world a better place.

  That’s why the United States was the very first nation to recognize the state of Israel 65 years ago.

  That’s why the Star of David and the stars and stripes fly together today.

  And that’s why I’m confident that our alliance is eternal. It is forever.»

  Både Netanyahu og Perez roste president Obama for at hans første utenlandsreise etter gjenvalget gikk til nettopp Israel, og la i likhet med presidenten vekt på de tette båndene mellom USA og Israel.

  Du ser ankomsten og Obamas tale her (Obama taler først ved 28:00):

  httpv://youtu.be/qOlSp1jSviU

  Pressekonferansen senere på dagen ser du her:

  httpv://youtu.be/izWxk3Ol-gQ

  Bruken av kjemiske våpen i Syria øker presset på USA

  Tirsdag ble det rapportert om bruk av kjemiske våpen i kampene mellom syriske myndigheter og opprørerne i landet. Presset på USA og president Obama har dermed økt: Hva har de tenkt til å gjøre med saken? Obama har tidligere advart Syrias president al-Assad mot å gå til det skritt å ta i bruk kjemiske våpen mot sitt eget folk.

  Selv om det ikke er avklart hvilken side som har tatt i bruk disse våpnene, mener Det hvite hus at det ikke eksisterer bevis for at det er opprørerne som bruker kjemiske eller biologiske våpen i sin krigføring.

  South Carolina-senatoren Lindsey Graham (R) er klar i sin tale:

  “I’ve never been more worried about weapons of mass destruction falling into terrorists’ hands than I am right now. And I would urge the president and Republican leaders to openly embrace ending this conflict sooner rather than later with a post-Assad plan that focuses on securing these chemical weapons sites.”

  Graham og Arizona-senator John McCain (R) kom senere med en felles uttalelse der de oppfordrer Obama-administrasjonen til å gi syriske opprørere våpen i sin kamp mot al-Assads regime, dersom rapportene om bruken av kjemiske våpen er korrekt.

  Foreløpig vil ikke Det hvite hus bekrefte at disse våpnene har blitt brukt av syriske myndigheter. Pressetalsmann Jay Carney uttalte at det enda ikke finnes bevis for dette, og at man må være forsiktige med å konkludere basert på antakelser.

  Carney ville ikke spekulere noe mer i dette, men det foregår utvilsomt hektisk møtevirksomhet i Washington, D.C. for å finne ut hva som har skjedd i Syria, og hvordan USA skal svare på det.

  Nye våpenlover i Colorado

  HickenlooperColorado-guvernør John Hickenlooper (D) signerte onsdag nye våpenlover. Det stilles blant annet krav til bakgrunnssjekk for de som ønsker å kjøpe våpen, samt begrensninger på størrelsen på våpenmagasiner.

  Colorado, som normalt har hatt liberale våpenlover, er dermed en av få delstater som nå har innført nye våpenlover etter skytemassakren på Sandy Hook Elementary School i Newtown, Connecticut i desember.

  Kritikken fra republikanerne i staten har ikke latt vente på seg. En delstatspolitiker uttaler følgende:

  “We’re all in shock here. It turns out this guy who everybody thought was a moderate Democrat is actually a gun-control governor.”

  Hickenlooper, som er en potensiell 2016-kandidat for demokratene, styrer en stat som har vært hardt rammet av skytemassakrer opp gjennom årene. Tragedien på Columbine High School i 1999 endte for eksempel med 13 døde, og i juli i fjor ble 12 personer skutt og drept i en kinosal i byen Aurora.

  Ny innvandringsreform på bordet innen sommeren?

  Minoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi (D-California), anslår at en ny innvandringsreform kan være på plass innen sommeren. I en lengre periode har et knippe demokrater og republikanere i Senatet («the Gang of Eight») jobbet sammen for å komme til enighet om nye lover for innvandring. Nå tyder Pelosis tidslinje på at forslaget kan bli godt mottatt også i det nedre kammeret av Kongressen:

  “The good news is that we really do think that … on the immigration issue, that we will, before summer, have comprehensive immigration reform», fortalte Pelosi til The U.S Hispanic Chamber of Commerce.

  Også Speaker of the House John Boehner (R-Ohio), uttalte tirsdag at han er optimistisk til en felles plattform for ny innvandringslovgivning. Håpet er at et forslag skal ligge på bordet ikke lang tid etter at Kongressens medlemmer kommer tilbake fra påskeferie.

  Susan Collins sikter mot ny 6-årsperiode

  SusanCollinsMaine-senatoren Susan Collins (R) sier i et intervju at hun definitivt vil stille til gjenvalg i 2014. Som eneste republikaner fra New England i neste års mellomvalg, uttaler hun at noe dramatisk må skje med henne eller hennes familie for at hun ikke skal stille til gjenvalg:

  «If I developed a serious illness, if my husband did, if something like that — something catastrophic happened to me or another member of my family — then obviously I would reconsider,» sier hun til Assocaited Press.

  «But absent that, I certainly intend to run again.

  Collins er en moderat republikaner, og har ingen seriøs utfordrer i 2014. Republikanerne må holde setet dersom de skal klare å oppnå (det nokså ambisiøse) målet om å ta tilbake flertallet i Senatet.

  Tilbakeblikk til 2012: David Plouffe mener ikke «katastrofen» var så ille

  David Plouffe, President Obamas tidligere valgkakampmanager (2008) og politiske rådgiver, uttalte nylig i et intervju med PBS’ Jeff Grienfield at den første presidentdebatten iallefall sørget for at president Obama gjorde det bedre i den andre og den tredje presidentdebatten.

  Plouffe svarte på et YouTube-spørsmål, som handlet om Obamas svake opptreden i den første debatten i Denver, Colorado den 3. oktober mot republikanernes Mitt Romney:

  «We had better second and third debates because of the catastrophe», uttalte Plouffe.

  Plouffe erkjenner at den svake debatten sørget for en dårligere atmosfære blant demokrater, og at den ga republikanerne et større håp om å vinne presidentvalget. Men meningsmålingene endret seg ikke drastisk, og presidenten vant til slutt med god margin.

  Til slutt: Jay-Z om Det hvite hus

  I remixen av Kendrick Lamars «Bitch Don’t Kill My Vibe» rapper Jay-Z om sine besøk til Det hvite hus. Jay-Z støttet Obama både i 2008- og 2012-valget, og har også besøkt i Det hvite hus — inkludert «The Situation Room» — tidligere:

  “In the White House with a mink, running through that bitch like it’s my house, all up in the hall like a mall, told you motherfucker, all I do is ball. … Sitting next to Hillary, smelling like dang, presidential party…»

  2016 watch: Rand Paul – republikanernes kandidat i 2016?

  Det har vært skrevet mye om Kentucky-senator Rand Paul (R) i det siste — også her i Morgenkaffen — og nå ser også Nate Silver nærmere på Pauls muligheter som republikansk presidentkandidat i 2016.

  Det må du klikke deg videre hit for å lese mer om.


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Marius Bjerknæs
  Marius Bjerknæs
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også