Mer

  Nate Silver om Det republikanske partiet, Rand Paul og 2016

  SilverPaul
  Nate Silver nede til venstre (foto av Randy Stewart) og Rand Paul til høyre (foto av Gage Skidmore).

  New York Times’ Nate Silver, mannen bak FiveThirtyEight, har tatt for seg de ulike grupperingene innad i Det republikanske partiet, Rand Paul, og hans ferd mot 2016.

  For å være mer eksakt har Silver for det første delt inn partiet i fem hovedgrupperinger. Han har deretter plassert Paul, og stipulert hvordan Kentucky-senatoren nå posisjonerer seg i henhold til disse grupperingene med tanke på 2016.

  Hvordan posisjonerer Paul seg for å favne bredest mulig, uten å miste støtte fra segmenter av partiet som allerede har sansen for ham?

  De fem ringene

  Silver deler Det republikanske partiet inn i fem OL-aktige ringer, som ligger langs en venstre-høyre akse.

  fivethirtyeight-0320-GOP2016

  Silver plasserer både Mike Huckabee anno 2008 og Rick Santorum anno 2012 i kategorien «religiøse konservative» øverst til høyre, to kandidater som slet med å appellere til noen av de andre gruppene.

  Han påpeker samtidig at George W. Bush anno 2000 i tillegg klarte å fri til etablissementet av partiet.

  Den nye Paul

  Ron Paul anno 2012 maktet ikke å fri til grupper utover gruppen med «liberterianske konservative», men sønnen viser allerede at han er langt mer (dyktig og) interessert i dette enn faren.

  Rand Paul hører hjemme både hos de «liberterianske konservative» og hos de «Tea Party-konservative.» Paul holdt Tea Party-motsvaret til President Barack Obamas State of the Union-tale tidligere i år, og han stilnet mye av kritikken fra de liberterianske elementene av partiet med sin mye omtalte filibuster.

  Paul har også trukket fram Ronald Reagan når han har snakket om utenrikspolitikk, og det er ingen tvil om at Paul den yngre gjør sitt for å fri til et bredere segment av partiet (i dette tilfellet «etablissementet») enn Paul den eldre når det gjelder utenrikspolitikk.

  Silver mener for øvrig Pauls siste uttalelser om innvandringsreform er et frieri til partiets moderate ving, noe som allerede har vist seg som en balansegang overfor Tea Party-elementene av partiet.

  Hva slags sjanser har Paul for å kapre nominasjonen?

  Silver gir ikke noe eksakt tall, men mener iallefall sjansene er bedre enn oddsen på 20 til 1 som mange bookmakere tilbyr. POLITICOs James Hohmann mener også Paul kan ha muligheter til å favne bredt i partiet, og nevner fem grunner til man bør ta Paul seriøst.

  Nate Silver har selv uttalt følgende om 2016: «I expect 2016 to be spectacular.”

  Det er jeg helt enig med ham i.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også