Mer

  Morgenkaffen, 20. mars: Obama i Israel

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er onsdag, og morgenkaffen er servert.

  Sitat fra gårsdagen:

  «References were made to people who were too old and moss-covered and that we need now and fresh individuals and ideas and thoughts, and I agree with … every bit of those recommendations and comments.»

  Senator John McCain (R-Arizona) svarer på Kentucky-senator Rand Pauls (R) uttalelser, som mange så som et direkte stikk i McCains retning etter hans kritikk av Pauls filibuster.

  Dagens #ampol-begrep: «netroots»

  Politisk aktivisme organisert gjennom blogger og andre sosiale medier.

  Jerome Armstrong står bak begrepet, og det vies oppmerksomhet i boka Crashing the Gate: Netroots, Grassroots, and the Rise of People-Powered Politics fra 2006, skrevet sammen med Markos Moulitsas. Begrepet knyttes tradisjonelt til venstresiden, men kan også anvendes om aktivisme fra den andre siden av det politiske landskapet.

  Dagen i dag i 1965 (48 år siden): President Johnson sender tropper for å passe på menneskerettighets-demonstrasjon

  På denne dagen i 1965 bestemte president Lyndon B. Johnson at det skulle sendes føderale tropper til delstaten Alabama, der det skulle foregå en demonstrasjon til støtte for menneskerettigheter generelt, og afroamerikanernes rettigheter spesielt. Dette kunngjorde han ved å sende et telegram til guvernøren i Alabama, George Wallace.

  Senere på dagen leste Johnson opp telegrammet til reportere på en pressekonferanse i Det hvite hus. Han ga uttrykk for at han støttet aktivistgruppen i Alabama, som ble ledet av Martin Luther King Jr. Guvernør Wallace var ikke interessert i å stå ansvarlig for sikkerheten med sitt eget delstatspoliti, og dette presset Johnson til å sende tropper.

  Hundrevis av mennesker møtte opp til demonstrasjonen, som gikk fredelig for seg. Demonstrantene ble tilslutt forsvart av både delstatspoliti og føderale tropper ettersom guvernør Wallace og president Johnson ikke kom til noen klar enighet om hvem som burde ha ansvaret for sikkerheten.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Ikke noe forbud mot halvautomatiske våpen

  Som vi skrev om på nettsiden i går har majoritetsleder i Senatet, Harry Reid (D-Nevada), kunngjort at han ikke vil inkludere et forbud mot halvautomatiske våpen i et eventuelt forslag til ny våpenlovgivning. Han begrunner dette med at et slikt forslag ikke engang vil klare å få 40 stemmer i Senatet. 60 stemmer kreves for å forhindre en eventuell filibuster fra motstanderne av forslaget.

  “Right now [California-senator Dianne Feinsteins (D)] amendment using the most optimistic numbers has less than 40 votes. That’s not 60. I have to get something on the floor so we can have votes on that issue and the other issues we talked about.»

  Reid indikerte at et forslag fra senator Chuck Schumer (D-New York), som inneholder nye bestemmelser om bakgrunnssjekk ved våpenkjøp for å forhindre at feil personer får tak i våpen, heller ikke vil få plass i et forslag.

  “There are a couple different background check proposals floating around. All these issues are important and I’m going to do what I can to make sure we have a fair, sound debate on this but we can’t have it unless I have something that I can put on the floor to proceed to it. I’m not going to try to put something on the floor that won’t succeed. I want something that will succeed», avsluttet majoritetslederen.

  Diskusjonen rundt en ny våpenlovgivning ble for alvor satt i gang etter at 26 personer, 20 av disse barn, ble skutt og drept i en skytemassakre på Sandy Hook Elementary School i Newtown, Connecticut 14. desember i fjor.

  Obama i Israel: vil overbevise skeptiske israelere

  ObamaInIsrael

  President Obama dro i går kveld til Israel, første stopp i hans tre-dager lange tur i regionen. Dette er første gang Obama besøker Israel som president.

  Når det gjelder agendaen, sier sikkerhetsrågdiveren Ben Rhodes følgende:

  “There will be a broad agenda for our governments to address while the president is in Israel. More important than that, in some respects, this is an opportunity for the president to speak directly to the Israeli people»,

  Presidentens pressetalsmann Jay Carney kommenterte også saken på tirsdagens pressekonferanse:

  “When it comes to this administration’s commitment to Israel’s security, I think I could point you to comments by Prime Minister Netanyahu, by [former Defense Minister] Ehud Barak and others who have offered their opinions about the fact that no previous administration has done so much for Israel’s security as this administration has.»

  Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv har publisert følgende «velkomstsvideo» i anledning Obamas besøk:

  httpv://youtu.be/566vZUPWITw

  Som forventet i South Carolina-01: Colbert-Busch (D) og Sanford (R) vant første runde

  ElizabethColbertBusch

  Jon Henrik Gilhuus liveblogget resultatene fra første runde av nomi­na­sjonen til sup­ple­rings­valget i South Caro­linas første kon­gress­dis­trikt i natt, og det gikk som forventet:

  Elizabeth Colbert-Busch, søsteren til komikeren Stephen Colbert, vant primærvalget med klar margin på demokratisk side (96-4!).

  Hun er dermed demokratenes kandidat.

  MarkSanford

  På republikansk side vant tidligere guvernør Mark Sanford med 37 %, mens Curtis Bostic, tid­li­gere bystyre­medlem i Char­leston, kapret andreplassen med 13 %.

  Sanford og Bostic møtes igjen til andre runde i primærvalget den 2. april, og Gilhuus anser Bostic som favoritt.

  Kongressetet ble ledig da kon­gress­mannen Tim Scott ble utnevnt til senator av guvernør Nikki Haley i januar. Scott tok over plassen til Jim DeMint, som gikk av som senator for å ta over sjefs­stolen i den kon­ser­va­tive tenke­tanken Heritage.

  GOP sliter fortsatt som en følge av Irak-krigen

  10 år etter Irak-krigens start, sliter Det republikanske partiet fortsatt med omdømmet når det gjelder spørsmål om nasjonal sikkerhet. Det mener NBC News Tom Curry. Krigen (og den gryende motstanden) la mye av grunnlaget for president Obamas valgseier i 2008, og republikanerne hadde mindre troverdighet i utenriks- og sikkerhetspolitikk etter dette. Slik er det tildels fortsatt, mener Curry.

  En ny generasjon republikanere, hvorav mange av disse er innvalgt etter Bush sin presidentperiode, har gått med på store budsjettkutt – til tross for at dette også vil ramme forsvarsbudsjettet og Pentagon. Dette vitner om nye prioriteringer innad i partiet.

  I George W. Bush sin 2004-kampanje koblet han Saddam Hussein med faren for et nytt terrorangrep på amerikansk jord. Målinger viste av 7 av 10 velgere som stemte i 2004, var redd for et nytt terrorangrep. 50 % mente at dette angrepet kunne komme fra Irak, og av disse stemte 4 av 5 på Bush. På spørsmål om hvem velgere stolte på når det gjaldt kampen mot terrorisme, hadde Bush et 18 prosents overtak på John Kerry.

  I løpet av 2006 kom tilbakefallet. Mellomvalget dette året var en stor skuffelse for Det republikanske partiet, og demokratene tok over begge kamrene i Kongressen. Målinger gjort under presidentvalgene i 2008 og 2012, viser at velgere i stor grad fortsatt skylder på republikanere for Irak-krigen og dens utfall.

  Det er ikke bare Curry som ser Irak-krigen og Det republikanske partiet i dette lyset.

  National Reviews Ramesh Ponnuru uttalte følgende i en debatt i regi av American Enterprise Institute (AEI) i forrige uke:

  “You could make the argument that the beginning of the end of Republican dominance in Washington was the Iraq War, at least a stage of the Iraq War, 2005-2006.”

  2016 watch: Rand Paul holder hovedtalen på Iowas Lincoln Day Dinner

  Iowa

  Kentucky-senatoren Rand Paul (R), som har vært mye i mediene og Morgenkaffen i det siste, skal holde hovedtalen på Iowarepublikanernes årlige Lincoln Day Dinner den 10. mai.

  Som Washington Posts Chris Cillizza sier det: «Ingen politiker drar til Iowa ved en tilfeldighet.» Iowa er første stat ut i det republikanske og det demokratiske nominasjonssirkuset. (AmerikanskPolitikk.no tar turen til Iowa igjen sommeren 2015, og deretter rundt juletider, slik vi gjorde i 2011).

  Det er ingen hemmelighet at Paul ønsker å stille i 2016, og Cillizza omtaler ham nå som «Rand the Rabbit»: Han er første mann ut og gjør det han kan for å skaffe seg et forsprang.

  I følge Cillizza kan Pauls tidlige bevegelser få andre potensielle kandidater til å røre på seg.

  Som du ser under «2016 watch» under «Hva skjer?» i sidemenyen tar også Rick Santorum og Wisconsin-guvernør Scott Walker turen til Iowa de neste månedene. Det er jo tross alt bare 1071 dager til januar 2016.


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Marius Bjerknæs
  Marius Bjerknæs
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også