Mer

  Morgenkaffen, 18. mars: Irakinvasjonen 10 år

  Morgenkaffen2

  God morgen! Det er mandag, og vi starter en ny uke med en fersk morgenkaffe.

  Først – et sitat fra gårsdagen:

  «If I did run for office and win, I’d serve out my term. I wouldn’t leave office mid-term.»

  Karl Rove slår tilbake mot Sarah Palin på «Fox News Sunday». Mer om krangelen her.

  Dagens #ampol-begrep: «lame duck session«

  Et begrep som omtaler perioden Representantenes hus eller Senatet er i sesjon etter valget i november (i partalls år) og fram til den nye kongressen sverges inn i januar. Noen av kongressmennene og senatorene er ikke medlemmer av den innkommende kongressen, og omtales dermed som «lame duck» medlemmer som deltar i en «lame duck sesjon» av kongressen.

  Dagen i dag i 1837 (176 år siden): President Grover Cleveland blir født.

  President_Grover_Cleveland_RestoredPå denne dagen i 1837 ble president Grover Cleveland født på et sykehus i Caldwell, New Jersey. Cleveland skulle senere bli USAs 22. og 24. president. Cleveland er den eneste presidenten som har sittet i to perioder uavhengig av hverandre, fra 1885 til 1889 og fra 1893 til 1897.

  Som ung mann dro Cleveland fra New Jersey til New York for å studere juss. Han rakk å bli sheriff i Erie County, borgermester i Buffalo og guvernør i New York før han senere skulle forsøke seg på presidentembetet. Til tross for at Cleveland var demokrat, var han en populær president også blant republikanere. Dette skyldtes i all hovedsak hans økonomiske politikk.

  Som president tapte Cleveland gjenvalg mot Benjamin Harrison, men fikk sin revansje fire år senere da han tok over etter Harrison. Hans andre periode ble ikke like suksessfull som den første, først og fremst på grunn av de økonomiske nedgangstidene. Cleveland slet også med stadige uheldige avsløringer om fortiden sin. I 1894 ble det for eksempel kjent at Cleveland betalte noen andre for å ta delta i den amerikanske borgerkrigen framfor ham selv.

  Til tross for at Cleveland regnes som en av de mest hardtarbeidende presidentene, klarte han å nyte hobbyene ved siden av embetet. Dette innebærte i stor grad fisking og jakt. Etter hans andre presidentperiode flyttet Cleveland sammen med sin kone og deres fem barn tilbake til New Jersey. Grover Cleveland døde i 1908 – 71 år gammel.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Gates: «For tidlig å si om Irak var en suksess»

  Robert GatesTi år etter at president George W. Bush beordret de første amerikanske styrkene inn i Irak, er det fortsatt for tidlig å si om Irak-krigen var en suksess eller ikke. Det sier tidligere forsvarsminister under både George W. Bush og Barack Obama, Robert Gates. Under et intervju på CNNs «State of the union» søndag, sa Gates at flere av spørsmålene rundt Iraks framtid fortsatt står ubesvart.

  «We may not know the answers to those questions for another 10 or 15 years», uttaler den tidligere Pentagon-sjefen.

  Et viktig spørsmål i følge Gates er om de irakiske myndighetene nå klarer å holde på makten. Den siste tiden har det blant annet vært en økning i volden i Bagdad, særlig i form av selvmordsbomber. Gates legger til at dersom Irak greier å bli en stabil og mektig stat i regionen, vil det være en av de første indikasjonene på om krigen var vellykket eller ikke.

  Den republikanske kongressmannen fra Texas, Tom Cotton, uttalte søndag at Irak-krigen var en «nobel krig». Cotton er en tidligere krigsveteran som tjenestegjorde i Irak. Han la likevel til at det var verdt å gå inn i Irak til tross for dette.

  Ti år etter invasjonen meldes det om totalt 4480 drepte og 32 000 skadde amerikanere i løpet av Irak-krigen. I følge nettsiden «Iraq Body Count» har mer enn 100 000 irakiske sivile blitt drept i løpet av av krigen.

  Christie klarte seg godt uten CPAC-invitasjonen

  Det var én klar stjerne på årets Conservative Political Action Conference, nemlig Rand Paul (R-Kentucky). Paul ble godt mottatt på talerstolen, og vant deretter 2016-strawpollen. POLITICO skriver at også Marco Rubio kan gå med hevet hode etter konferansen.

  Chris Christie ble ikke engang invitert til CPAC, men det kan vise seg som et gunstig utfall for den populære New Jersey-guvernøren. Han havnet på fjerdeplass i strawpollen, noe som tyder på at misnøyen mot ham innad i partiet er mindre enn mange av rapportene skal ha det til.

  Utad skaper han samtidig en viss avstand til den mest konservative fløyen i partiet, noe som ikke er annet enn positiv med tanke på gjenvalgskampanjen i New Jersey i år. Dersom Christie velger å prøve seg som presidentkandidat i 2016, vil han dessuten ha nok av tid til å rette opp inntrykket overfor de mest konservative i partiet.

  Stadig flere delstater unngår nye våpenlover

  I lys av den siste tids forsøk på å få til ny våpenlovgivning, er det stadig flere delstater som forsøker å implementere nye lover som gjør at de ikke behøver å følge det som bestemmes føderalt. Dette gjelder våpenkontroll og bakgrunnssjekk før våpenkjøp. Til tross for at mange av forslagene som ligger på bordet har mest symbolsk betydning, eksisterer det mange steder stor skepsis til disse nye lovene.

  Totalt har minst 28 delstater uttrykt bekymring for ny våpenlovgivning. Flere av disse har også fått nye regler innad i delstaten, for ikke å være forpliktet til å følge det som Washington eventuelt blir enige om.

  I tillegg til flere lovforslag som sirkulerer mellom Senatet og Representantenes hus, har justisdepartementet nylig annonsert 23 nye forslag som skal ut på høring i Kongressen.

  Skeptisk til Obamas tidslinje for Irans atomprogram

  Den republikanske kongressmannen Mike Rogers (R-Michigan) sier han tviler på Obamas uttalelser om at Iran minst er ett år unna å kunne utvikle atomvåpen. Det var under et intervju med israelsk TV forrige torsdag at Obama sa dette:

  “Right now, we think it would take over a year or so for Iran to actually develop a nuclear weapon, but obviously we don’t want to cut it too close.»

  Rogers, som er leder i Representantenes hus’ Intelligence Committee, uttaler til CNN at han ikke er like sikker på dette som Obama:

  «I wouldn’t be as certain where the president is [on the timeline] and the Israelis believe it’s going to be sooner than that. That’s why the pressure is mounting for some action against Iran. Maybe other than sanctions for Iran so they get the signal that we really won’t tolerate them getting a nuclear weapon and then proliferating nuclear weapons across the Middle East.»

  Obama nominerer Thomas Perez til ny arbeidsminister

  President Obama vil i dag nominere Thomas Perez, nåværende avdelingssjef for menneskerettigheter i justisdepartementet, som ny arbeidsminister. Perez har blitt sett på som Obamas favoritt til jobben og tar over for Hilda Solis, som gikk av i januar. Det hvite hus roser jobben Perez har gjort i justisdepartementet, og kom med følgende uttalelse søndag:

  “Tom is a dedicated public servant who has spent his career fighting to keep the American dream within reach for hardworking middle class families and those striving to get into the middle class.»

  Perez er latin-amerikaner er den første latin-amerikaneren som blir innsatt i Obamas administrasjon etter gjenvalget. Det er ventet at Perez, som først må bli godkjent i Senatet, må svare for seg overfor republikanerne – særlig når det gjelder hans syn på arbeidsdepartementets politikk overfor fagforeningene.

  Boehner støtter ikke likekjønnet ekteskap med det første

  I lys av Ohio-senator Rob Portmans (R) støtte til likekjønnet ekteskap er også Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) spurt om saken. Vi skrev om dette på bloggen i går, og det er i et intervju med ABC News at Boehner forklarer sitt standpunkt.

  “I believe that marriage is the union of one man and one woman. It’s what I grew up with. It’s what I believe. It’s what my church teaches me. And I can’t imagine that position would ever change.”

  Han gir også Portman gode skussmål, til tross for uenighetene.

  “Listen, Rob’s a great friend and a long-time ally. And I appreciate that he’s decided to change his views on this. But I believe that mar­riage is a union of a man and a woman.»

  Portman ble den første sittende, republikanske senatoren som offisielt støtter det som omtales som «same sex-» eller «gay marriage» i USA.


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Marius Bjerknæs
  Marius Bjerknæs
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også