Mer

  Hanabusa forbereder hevn?

  hi1 colleen hanabusa Det var tilløp til kaos på Hawaii i desember 2012. Senator Daniel Inouye hadde akkurat sovnet inn, etter å ha dominert politikken på øygruppen siden den ble en stat i 1959. Rett før han døde sendte han et kort brev til guvernør Neal Abercrombie, der han ba om at kongresskvinne Colleen Hanabusa ble oppnevnt til å erstatte ham i Senatet. Til å begynne med trodde de aller fleste (undertegnede inkludert) at saken var avgjort, men den gang ei.

  Etter loven skulle delstatspartiet til den avdøde senatoren (demokratene) nominere tre navn, og guvernøren skulle foreta det endelige valget. Hele fjorten kandidater meldte seg, men de tre som gikk videre var Hanabusa, viseguvernør Brian Schatz og Esther Kia’aina som var ansatt i naturdepartementet. Abercrombie skulle imidlertid ikke ha noe av å bli diktert fra graven, og brukte bare et par timer på å utnevne unge Schatz (40) i stedet for Hanabusa (61).

  I tiden etterpå har det vært nok av spekulasjoner rundt hva Hanabusa ville gjøre. Hun kunne gå rett på Abercrombie og utfordre ham til guvernørvervet neste år. Han er over 70, og det er derfor uansett ikke sikkert at han tar gjenvalg. Han har rykte som noe av en løs kanon, og utnevnelsen av Schatz viser at han ikke bryr seg om hva partiapparatet mener. Dog spørs det om Hanabusa er mye til generasjonsskifte.

  Et annet alternativ for 2014 er å utfordre Schatz til senatsjobben. Han er fortsatt ung og uprøvd, mens Hanabusa har to år i Huset bak seg. På den annen side vil delstaten tape ytterligere to år senioritet, noe som tradisjonelt har veid tungt for delstaten, med dens store andel asiater.

  Målinger rett etter utnevnelsen av Schatz viste at de færreste brydde seg om at Abercrombie hadde ignorert Inouyes siste ønske, men på den annen side er Hawaii vanskelig å måle fordi mange i den store, asiatiske befolkningen ikke nødvendigvis føler for å dele sine personlige meninger på telefonen. Og det er nettopp denne målgruppen som er Hanabusas kjernevelgere.

  Nå har resultatene av en måling tatt opp for Hanabusa i februar lekket til lokalpressen, og tallene er klare. Hun leder 55-28 over Abercrombie og 54-32 over Schatz i eventuelle primærvalg. Hun står med andre ord fritt til å gjøre som hun vil, men må ta en avgjørelse om hun ønsker å fortsette i Washington eller om hun vil flytte hjem til Hawaii for godt.

  Et siste, kompliserende element er at den andre kongressrepresentanten fra øygruppen, Tulsi Gabbard (31) er meget ambisiøs, og tydelig sikler på et senatssete. Et treveisrace i 2014 kan godt ende med gjenvalg for Schatz – og to åpne seter i Huset, med alt hva det innebærer av interne kamper. Generasjonsskiftet på Hawaii er uansett godt igang, og vi politiske groupies kan bare gni oss i hendene over underholdningen!

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også