Mer

  Morgenkaffen, 16. mars: Gay marriage-utgaven

  Morgenkaffen2God morgen! Det er endelig lørdag, og dermed siste dag av årets CPAC.

  I dag taler Wisconsin-guvernør Scott Walker (R), tid­li­gere Speaker of the House Newt Gingrich (R), kon­gress­kvinnen Michele Bach­mann (R-Minnesota), tid­li­gere kon­gress­mann (og demo­krat) Artur Davis (R-Alabama), tid­li­gere Alaska-guvernør Sarah Palin (R), og kon­gress­kvinnen Cathy McMorris Rod­gers (R-Washington). Konferansen avsluttes av Texas-senator Ted Cruz, som har keynote-talen. Vi legger fortløpende ut talene på bloggen vår.

  Morgenkaffen er servert.

  Sitat fra gårsdagen:

  «So he’s destroying this country, but yes he’s charming.»

  Senator Jim Inhofe (R-Oklahoma) har ulike oppfatninger av President Obamas egenskaper som person og som president. Sitatet er hentet fra Laura Ingraham Show.

  Og:

  «All too often we’re associated with being ‘anti’ everything. Way too many people believe Republicans are anti-immigrant, anti-woman, anti-science, anti-gay, anti-worker, and the list goes on and on and on. Many voters are simply unwilling to choose our candidates even though they share our core beliefs, because those voters feel unloved, unwanted and unwelcome in our party.»

  Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush på den årlige CPAC middagen. Bush vurderer som kjent et presidentkandidatur i 2016.

  Dagens #ampol-begrep: «Junket»

  Når en politiker i et folkevalgt embete drar på en tur eller reise på skattebetalernes regning uten andre formål enn ferie eller fornøyelse.

  Dagen i dag i 1988 (for 25 år siden): Reagan sender militære styrker til Honduras

  I Honduras sitt naboland Nicaragua hadde den venstreradikale Sandinista-regjeringen lenge vært et irritasjonsmoment for Reagan-administrasjonen. Ryktene om at soldater fra Nicaragua hadde krysset grensen skal ha fått Reagan til å beordre 3000 amerikanske soldater til landet.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Senator Portman snur, støtter likekjønnet ekteskap

  portmanRob Portman (R- Ohio) har endret syn i debatten om hvorvidt homofile bør ha de samme rettighetene til ekteskap som heterofile. Det er første gang en sittende republikansk senator kommer ut og støtter en kjønnsnøytral ekteskapslov. Portman skriver i Ohio-avisen The Columbus Dispatch at endringen har kommet som en følge av at hans nå 21-år gamle sønn, Will, sto frem som homofil i 2011.

  Portman forklarte at kjønn ikke er det viktigste i et ekteskap:

  «I have come to believe that if two people are prepared to make a lifetime commitment to love and care for each other in good times and in bad, the government shouldn’t deny them the opportunity to get married.»

  Portman benekter ikke at han var motstander av homoekteskap tidligere men at han i nyere tid har sett saken på en ny måte:

  «That isn’t how I’ve always felt. As a Congressman, and more recently as a Senator, I opposed marriage for same-sex couples. Then something happened that led me to think through my position in a much deeper way.»

  Som Carl Straumsheim skrev i går kveld ble Portman «lenge ansett som en av de heteste kan­di­da­tene til å bli Mitt Rom­neys visepresident, og [han] skal ha infor­mert Romney-kampanjen om søn­nens sek­su­elle legning. Portman spilte der­etter rollen som Barack Obama i Rom­neys debatt­for­be­re­delser, og var meget sen­tral i Rom­neys Ohio-kampanje.»

  Maryland ett steg nærmere oppheving av dødsstraff

  I går stemte delstatshuset i Maryland for å oppheve delstatens bruk av dødsstraff, og Maryland er dermed ett steg nærmere å bli den 18. delstaten til å fjerne dødsstraff fra strafferegisteret.

  Marylands House of Delegates stemte 82-56 for å gjøre om dødsstraff til livstid i fengsel, og følger dermed i samme fotspor som delstatssentatet uken i forveien.

  Nå er det guvernør Martin O’Malley (D) sin tur, som tidligere har sagt at han vil signere lovendringen dersom den kommer til hans pult.

  Romneys råd om veien framover for republikanerne

  httpv://youtu.be/ddj8Fz4u2KI

  I går troppet tidligere presidentkandidat Mitt Romney opp på talerstolen på CPAC. Han innrømte at han kanskje ikke er den beste til å stake ut kursen framover, men han hadde allikevel råd til partiet. POLI­TICOs James Hohmann valgte å kjøre over­skriften «Learn from my mis­takes».

  Romney mener svaret er å finne blant landets 30 republikanske guvernører, og Romney nevnte her spesielt guvernørene fra USAs «blå» og «lilla» stater.

  Han trakk fram Bob McDonnell (Virginia), Scott Walker (Wisconsin), John Kasich (Ohio), Susana Martinez (New Mexico), Chris Christie (New Jersey) og Brian Sandoval (Nevada), «fordi deres stater er blant de vi må vinne for å ta tilbake Senatet og Det hvite hus.»

  Romney nevnte med andre ord to av guvernørene som ikke ble invitert til CPAC, nemlig McDonnell og Christie.

  «I’m sorry that I won’t be your pre­si­dent but I will be your co-worker and I will work shoulder to shoulder along side you,» avsluttet Romney, og fikk stå­ende applaus.

  Jeb Bush mener partiet må tenke nytt

  Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush talte på den årlige CPAC-middagen i går kveld. Han la ingenting i mellom i sin analyse av hva som feiler partiet:

  «All too often we’re associated with being ‘anti’ everything. Way too many people believe Republicans are anti-immigrant, anti-woman, anti-science, anti-gay, anti-worker, and the list goes on and on and on. Many voters are simply unwilling to choose our candidates even though they share our core beliefs, because those voters feel unloved, unwanted and unwelcome in our party. …

  It is not a validation of our conservative principles if we can only point to the increasingly rare individual who overcomes adversity and succeeds in America. Here’s reality: if you’re fortunate enough to count yourself among the privileged, much of the rest of the nation is drowning.

  In our country today, if you’re born poor, if your parents didn’t go to college, if you don’t know your father, if English isn’t spoken at home, then the odds are stacked against you. You are more likely to stay poor today than at any other time since World War II.»

  Hovedpoenget:

  «The face of the Republican Party needs to be the face of every American, and we need to be the party of inclusion and acceptance. It’s our heritage and it’s our future and we need to couch our efforts in those terms.»

  Hvem vinner CPACs 2016-strawpoll?

  I dag avsluttes den 40. utgaven av CPAC, og resultatene fra den årlige strawpollen kunngjøres senere i dag. Det står 23 navn på stemmeseddelen, og her kan su selv tippe på hvem som vinner.

  Dick Cheney angrer ikke på noe

  Mannen mange anser som den mektigste visepresidenten i USAs historie, Dick Cheney, angrer ikke på noen av sine råd eller avgjørelser fra tiden i Det hvite hus:

  «I did what I did. It’s all on the public record, and I feel very good about it. If I had to do it over again, I’d do it in a minute,»

  Uttalelsene kommer frem i en ny TV-dokumentar produsert av Showtime kalt: «The World According to Dick Cheney». Programmet tar for seg Cheneys liv og hele hans politiske karriere.

  Ukas beste politiske karikatur

  Det er lørdag, og dermed har vi også publisert ukas beste politiske karikatur. Det har vi gjort hver uke siden nettsidens oppstart i september 2010.

  Ukas beste politiske karikatur kommer fra Nate Beeler, som passende nok tegner for Ohio-avisa The Columbus Dispatch:

  BeelerPortmanGayMarriage

  Gårs­da­gens sak fra valgbloggen:

  USAvalg-logoI går pub­li­serte vi denne saken på valg­b­loggen vår her på AmerikanskPolitikk.no (AmerikanskPolitikk.no/valg):


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Amund Tho­massen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Amund Thomassen
  Amund Thomassen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også