Mer

  Suppleringsvalget i South Carolina tirsdag

  SC01 Sanford Som kalenderen viser er det primærvalg i South Carolinas første kongressdistrikt førstkommende tirsdag. Setet ble ledig da kongressmann Tim Scott ble utnevnt til senator av guvernør Nikki Haley i januar. Scott tok over plassen til Jim DeMint, som gikk av for å ta over sjefsstolen i den konservative tenketanken Heritage.

  Distriktet er konsentrert rundt de mer velstående (og hvite) delene av Charleston, og går opp langs mye av delstatens kystlinje. Det er ganske konservativt, og har valgt Republikanere siden 1980. Scott vant det med over 25% margin i 2012. Denne delstaten arrangerer en ny valgrunde 2. april dersom ingen får flertall på tirsdag. Valgdagen er 7. mai.

  På Demokratisk side skal det et jordskjelv til for at ikke Elizabeth Colbert-Busch vinner. Hun er søster av komiker Stephen Colbert og har dratt nytte av brorens navn til å samle inn penger fra hele landet. Hennes eneste konkurrent er tidligere kongressrådgiver Ben Frasier, som var Tim Scotts motstander i 2010 og tok under 30% dengang. Colbert Busch er en helt ok kandidat, men trolig altfor liberal til å vinne dette setet.

  Det som er av action i dette valget vil altså skje på Republikanske side, der det garantert blir en ny valgrunde mellom de to med flest stemmer på tirsdag. Det har ikke vært foretatt offentlige, uavhengige målinger, men noen lekkasjer fra de interne har det vært. For det første viser de det alle har antatt; tidligere guvernør og kongressmann Mark Sanford kommer til å å få flest stemmer tirsdag; han ligger på midten av 20-tallet, men hvis han er heldig kan han fort se 30-tallet. Han har penger, berømmelse og et godt rykte som fiskalkonservativ, og da er det mange som ser bort fra hans skandaløse privatliv.

  Den virkelige kampen står altså om andreplassen, siden det er antatt at fleste velgere vil samle seg om hvem som helst som ikke har «hiked the Appalachian trial«. Hvis vi skal stole på målingene, står det mellom fire kandidater: Tidligere bystyremedlem i Charleston, Curtis Bostic; delstatssenator Larry Grooms; delstatsrepresentant Chip Limehouse og lærer og millionær Teddy Turner (sønn av CNN-stifteren, men farens rake motstykke politisk).

  Andre Republikanere med en liten sjanse til å nå neste valgrunde er delstatsreprentant Peter McCoy; advokat og tidligere delstatsenator John Kuhn, som har lånt sin kampanje en halv million dollar av egen lomme; skolestyremedlem Elizabeth Moffly; tidligere sheriff Ray Nash og delstatsrepresentant Andy Patrick.

  De mer aparte, eller i det minste sjanseløse, kandidatene i det Republikanske nominasjonsvalget er forretningsmann og tidligere libertariansk kandidat, Keith Blandford; ingeniørene Ric Bryant og Jeff King; advokat Jonathan Hoffman; forsvarskontraktør Tim Larkin og advokat Shawn Pinkston.

  Det skal understrekes at det er flere usikkerhetsfaktorer i dette racet. For det første er det et suppleringsvalg, med tilhørende lav valgdeltagelse, så man kan aldri være helt sikker på hvem som vinner. Skulle en tilstrekkelig svak kandidat gå videre sammen med ham, kan Sanford vinne i andre runde. Det neste store spørsmålet da er om Sanford, til tross for alle sine private skandaler, kan vinne setet mot Colbert-Busch og kanskje endog holde det mot nye motkandidater i det ordinære primærvalget neste år. Det høye antallet kandidater denne gangen tyder i det minste på at vi ikke har sett den siste bit av spenning i dette distriktet.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også