Mer

  Morgenkaffen, 15. mars: CPAC spesial!

  Morgenkaffen2God morgen! Det er endelig fredag, og morgenkaffen er servert.

  Ettersom det er fredag publiserer vi ukas quiz rundt lunsjtider. Stay tuned!

  Sitat fra gårsdagen:

  «The GOP of old has grown stale and moss-covered. I don’t think we need to name any names here, do we?»

  Rand Paul (R- Kentucky) mener senatorene Lindsey Graham og John McCain — som begge kritiserte Paul etter filibusteren hans — er utdaterte. Les mer lenger ned i saken.

  Dagens #ampol-begrep: «Impeachment»

  En «impeachment» er en formell, kriminell anklage mot en person i valgt embete som er det første steget for å fjerne han eller hun fra embetet. På føderalt nivå er det kun Representantenes hus som kan komme med en «impeachment anklage», mens det kun er Senatet som kan prøve og dømme den anklagede. Det kreves 2/3 flertall i Senatet for endelig domfellelse og avskjedigelse av en folkevalgt. «Impeachment» kan også forekomme på delstatsnivå, i henhold til delstatens grunnlov.

  Dagen i dag i 1965 (for 48 år siden): President Johnson ber Kongressen garantere lik stemmerett

  I en tale til Kongressen for 48 år siden ba USAs President Lyndon B. Johnson Kongressen vedta et lovforslag som garanterte alle borgere stemmerett, Så lenge man var en amerikansk borger. Talen kom åtte dager etter opptøyene i Selma, Alabama.

  «Their cause must be our cause too,» sa Johnson. «Because it is not just Negroes, but really it is all of us, who must overcome the crippling legacy of bigotry and injustice. And we shall overcome.»

  Johnson brukte deler av teksten til borgerettighetssangen «We shall overcome» i talen, og i august samme året signerte han «The Voting Rights Act». Loven gjorde det ulovlig med restriksjoner på stemmeretten på bakgrunn av hudfarge i føderal-, delstats- og lokalvalg.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Den 40. utgaven av CPAC er i gang

  CPAC2013 Den årlige konservative samlingen CPAC har begynt like utenfor Washington, D.C. Flere fremtredende republikanske politikere står på talerstolen på konferansen som gir en liten pekepinn på tilstanden og stemningen innad i Det republikanske partiet.

  I tillegg til talene, seminarene og workshoppene kan deltagerne også «prøvestemme» på hvem de foretrekker som sin presidentkandidat i 2016 (Too soon? Neida, ikke her på AmerikanskPolitikk.no).

  Redaktør Are Tågvold Flaten skriver følgende om saken:

  «Kon­fe­ranse­del­ta­kerne kan hele veien stemme i 2016-straw pollen: Hvem fore­trekker de som par­tiets neste presidentkandidat?

  Det står 23 navn med poten­si­elle 2016-kandidater på stemme­sed­delen, og mange av disse taler på årets CPAC.

  En av favo­rit­tene, tid­li­gere Florida-guvernør Jeb Bush, står imid­lertid ikke på lista. Han skal selv ha bedt om å bli fjernet fra stemme­sed­delen.»

  (Du ser stemmeseddelen her).

  Hvem de republikanske konferansedeltagerne ønsker seg som presidentkandidat for øyeblikket blir offentliggjort natt til søndag norsk tid. Du leser mer om konferansen her, mens vi legger ut videoer av talene og annet snacks på bloggen vår.

  Dagens CPAC-talere: Donald Trump, sena­tets mino­ri­tets­leder Mitch McCon­nell (R-Kentucky), New Hampshire-senator Kelly Ayotte (R), kon­gress­mannen Paul Ryan (R-Wisconsin), tid­li­gere Pennsylvania-senator Rick San­torum (R), tid­li­gere Massachusetts-guvernør Mitt Romney, tid­li­gere Florida-guvernør Jeb Bush (R), Louisiana-guvernør Bobby Jindal (R), og majo­ri­tets­leder i Repre­sen­tan­tenes hus Eric Cantor (R-Virginia).

  Rubio satset på middelklassen, men snakket ikke om innvandringsreform, under sin CPAC-tale

  Det første store 2016-navnet som inntok scenen på CPAC var Florida-senator Marco Rubio. Han brukte mye av tiden på å snakke om den amerikanske middelklassen, slik han ser den:

  «The vast majority of the American people are hard-working taxpayers who take responsibility for their families, go to work every day, they pay their mortgage on time, they volunteer in their community. This is where the vast majority of the American people are.»

  Dette blir av flere nyhetsmedier tolket som en referanse til Romneys «47-percent» kommentar i fjor høst. Romney sa som kjent at 47 % av amerikanere var avhengig av støtteordninger fra staten.

  Mange nyhetsmedier merket seg også at Rubio utelot temaet innvandringsreform fra talen sin. Dette overrasket mange ettersom han spiller en sentral rolle innad i partiet for å få nettopp en slik reform igjennom Senatet.

  Du ser hele talen her.

  Rand Paul ble godt mottatt på CPAC

  Kentucky-senator Rand Paul (R), som troppet opp i olabukser og cowboystøvler, gjorde et poeng av at republikanerne må fokusere mer på personlig frihet da han inntok talerstolen på CPAC:

  «The Republican Party has to change, by going forward to the classical and timeless ideas enshrined in our Constitution. When we understand that that power corrupts and absolute power corrupts absolutely, then we will become the dominant national party again.»

  Journalister i salen rapporterer om at Paul ble bedre mottatt enn Rubio, mens Chris Cillizza skriver om hva de to ulike kandidatene representerer for partiets vei framover.

  Du ser hele talen her.

  Perry: Romney og McCain er ikke ekte konservative

  Texas-guvernør og tidligere presidentkandidat Rick Perry brukte litt av sin tid på å forklare hvorfor Obama fremdeles er president. Han mener nemlig de to siste valgnederlagene skyldes at partiet ikke nominerte ekte konservative kandidater.

  Perry ser hverken 2008 eller 2012 som konservative nederlag ettersom McCain og Romney ikke var ekte konservative:

  “The popular media narrative is that this country has shifted away from conservative ideals, as evidenced by the last two presidential elections. That’s what they say. That might be true if Republicans had actually nominated conservative candidates in 2008 and 2012.”

  Du ser hele talen her.

  President Obama ber demokratene føre en ettergivende linje i budsjettstriden

  President Obama ba i går demokratene i Representantenes hus være ettergivende og imøtekommende med republikanerne når budsjettforhandlingene tar til igjen for fullt. Obama skal samtidig ha gjort det klart at han ønsker at skatteøkninger for enkelte deler av samfunnet skal være inkludert i en eventuell avtale (…).

  Når det gjelder budsjettet som ble presentert av demokratene i Senatet tidligere denne uken, så har Washington Post samlet de viktigste elementene i tillegg til diverse reaksjoner her.

  Dette er det første budsjettforslaget fra demokratene i Senatet på fire år.

  2014 er her allerede: Mitch McConnell med TV-reklame

  MitchMcConnell
  Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  Minoritetslederen i Senatet, Kentuckys Mitch McConnell (R), stiller til gjenvalg i 2014. Det har lenge blitt snakket om mulighetene for at han utfordres fra høyre, men snakket har stilnet.

  McConnells kone har imidlertid blitt omtalt i negative ordelag flere steder – i forsøk på å sverte mannen – og det er nettopp tidligere arbeidsminister Elaine Chao (2001-2009) som snakker på mannens vegne i hans første 2014-video:

  httpv://youtu.be/B_3B697UwNM

  Fun fact: Chao er den første stillehavsasiatiske, amerikanske kvinnen, OG den første kinesisk amerikaneren som har tjenestegjort i en amerikansk regjering.

  Obama drømmer om å forkle seg med bart i Israel

  I et Intervju med den israelske TV-kanalen «Channel 2» sier President Obama at han gjerne skulle gått en tur på byen i Israel og snakke med tilfeldige mennesker i Tel Aviv eller Jerusalem.

  «Sometimes I have this fantasy that I can put on a disguise and, you know, wear a fake mustache. I could wander through Tel Aviv and go to a bar and have a conversation.

  I’d love to sit at a cafe and just hang out. The last time I was there, as a senator, I still had the option of wandering through the Old City in Jerusalem. That option, I think, becomes a lot tricker when you’re actually president.»

  Obama besøker Israel neste uke — hans første Israelbesøk som president — og sikkerhetsopplegget rundt besøket er massivt.

  AmerikanskPolitikk.no setter sin lit til at «Saturday Night Live» lager en sketsj med Obama med bart på en fortauskafé og deretter en bar i Jerusalem. Det fortjener vi alle sammen.

  Det drømmes på venstresiden: Clinton-Obama 2016

  Det ble aldri noen Clinton-Obama ticket i 2008, men nå som 2016 nærmer seg våkner gamle ideer til livet igjen: Et knippe Hillary-støttespillerne sier at de fremdeles ønsker seg Hillary som president, og at hun bør ha Obama som visepresident.

  Men det er selvsagt ikke Barack det er snakk om. De ønsker seg nemlig førstedame Michelle Obama (…)

  Tidligere Clinton-medarbeider Karen Finney sier følgende til The Washington Examiner:

  «All due respect for President Obama and Vice President Biden, but that would truly be a dream team for America. Both women are proven effective leaders who’ve raise children, so dealing with Congress would be a snap.»

  Vi velger å kommentere saken på følgende måte: Det er godt det snart er helg.

  Gårs­da­gens sak fra valgbloggen:

  Som du forhåpentligvis har fått med deg har vi utvidet med egen valg­b­logg her på AmerikanskPolitikk.no (AmerikanskPolitikk.no/valg). I går pub­li­serte vi denne saken:USAvalg-logo


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Amund Tho­massen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Amund Thomassen
  Amund Thomassen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også