Mer

  Ryan-budsjettet: et ekko fra 2012

  PathToProsperity2014

  WASHINGTON, D.C.: Fire måneder etter at amerikanerne valgte president Obama og Joe Biden framfor Mitt Romney og Paul Ryans visjon for USA, er kongressmannen fra Wisconsin tilbake med et budsjettforslag som ikke skiller stort seg fra fjorårets utgave.

  Planen, som strekker seg over et tiår, avviser at kampen om helsereform og utgiftskutt er avgjort, selv om den ikke nøler med å omfavne nye skatteinntekter for å komme i mål.

  «USAs nasjonalgjeld er på over 16 billioner dollar. Likevel kan ikke Washington skjønne hvordan man skal kutte 85 milliarder — eller bare 2 % av føderalbudsjettet — uten å måtte ty til vilkårlige, altomfavnende kutt,» skriver Ryan, som leder budsjettkomiteen i Representatenes hus, i et innlegg i The Wall Street Journal.

  Kutter seg til overskudd

  Budsjettet Ryan presenterte på tirsdag minner i stor grad om 2012-utgaven, også kalt «The Path to Prosperity» — veien til velstand.

  Det sikter mot å eliminere USAs budsjettunderskudd ved å kutte over 26 billioner dollar, derav mer av halvparten fra velferdsprogrammer som Medicaid (helseforsikring for fattige) og President Barack Obamas helsereform.

  På lengre sikt skal også Medicare (helseforsikring for eldre) gjøres om til et valgfritt program hvor eldre skal kunne velge mellom offentlige og private løsninger. Ryan og hans partifeller har tidligere blitt kritisert for å gjøre en slutt på Medicare «as we know it» av demokrater i Kongressen.

  ryan_comparison_updated

  Kuttene innebærer at de føderale myndighetene vil selge seg kraftig ned i landets velferdsprogrammer. Ansvaret overføres i stedet til delstatene.

  Enklere skattesatser

  Budsjettet foreslår også å forenkle USAs skattesystem.

  Dagens skattesatser skal forenkles, slik at enkeltpersoner enten betaler 10 eller 25 prosent skatt på inntekt. I dag er toppsatsen på inntekt satt til 39,6 prosent. Bedriftsskatten reduseres også til 25 prosent.

  Ryan påpeker gjerne at budsjettet ikke ber om én ekstra cent i skatteinntekter. Likevel forventer årets utgave av budsjettet over 18 billioner dollar ekstra i skatteinntekter enn fjorårets variant.

  Ryan beregner at USAs utgifter vil øke med 3,4 prosent ved hans plan, noe som betyr at budsjettunderskuddet kan fjernes innen 2023 hvis økonomien vokser mer enn det.

  Reaksjoner

  Tirsdag sa President Obamas presse­tals­mann, Jay Carney, at Ryans regne­stykke ikke går opp. Kon­ser­va­tive blog­gere ergret seg på sin side over at Ryan bruker skatte­øk­nin­gene ved­tatt under vin­te­rens for­hand­linger om bud­sjett­stupet («fiscal cliff») for å nå målet om et balan­sert bud­sjett.

  Ezra Klein, blogger og kom­men­tator for The Wash­ington Post, kri­ti­serte Ryan for at han vil la de fat­tigste ta reg­ningen. Repub­li­ka­nernes parti­for­mann, Reice Priebus, roste på sin side Ryan for at han ikke har gitt opp kampen mot helsereformen.

  Tirsdag presenterte også demokratene i Senatet sin budsjettplan. Budsjettet ber om 1 billion dollar i økte skatteinntekter, noe som er én av grunnene til at den er uforenlig med republikanernes plan.

  Mer informasjon om republikanernes budsjettforslag:

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også