Mer

  McConnells våte drøm

  KY Mitch McConnell Mitch McConnell er Republikanernes gruppeleder i Senatet. Han har ledet partiet siden 2006, og er nå inne i sin femte embetsperiode og stiller til sin sjette i 2014. Målinger har vist at han ikke er veldig populær i sin hjemstat Kentucky, men på den annen side skyldes mye av upopulariteten at han fort blir kompromissenes ansikt utad, dvs. mange Republikanere er misfornøyde. Demokratene kunne hatt en sjanse om de klarte å få en seriøs, sentrumsorientert kandidat til å stille, men alle lokale synes foreløpig å ha oppmerksomheten rettet mot guvernørvalget i 2015. Det er synd, for Kentucky er en delstat der partiet fortsatt er konkurransedyktig på lokalt plan; det gjelder bare å få noen til å stille, samt holde tilstrekkelig avstand til den sittende presidentadministrasjonen – jfr senator Joe Manchin i West Virginia.

  Noen i partiet har i denne situasjonen omfavnet det teoretiske kandidaturet til skuespillerinnen Ashley Judd utfra følgende tankegang: «Hun er et kjent navn, har et sympatisk rykte og har penger. En kvinnelig kjendis er akkurat hva vi trenger for å slå ut McConnell».

  Et Judd-kandidatur vil imidlertid være McConnells våte drøm av følgende grunner: For det først bor Judd i Tennessee og har manglende kunnskaper om Kentucky. Satt opp mot en mann som har representert delstaten i 24 år og var aktiv lokalpolitisk før det, har hun et enormt kunnskapsgap. Hun er dårlig kjent blant delstatens powerplayere og pengefolk, og har en stor jobb foran seg bare med å bli kjent med folk, langt mer få dem til å åpne lommeboka. Judd har kalt San Francisco sitt amerikanske hjem, og har erkjent at familien pleier å overvintre i Skottland. Hun har, som den typiske Hollywood-fremtoning hun er, støttet president Obamas politikk, og i den grad hun har vært uenig har hun lagt seg til venstre for ham. Obama tok under 38% i Kentucky i 2012, og det vil være den enkleste ting i verden å trekke frem gamle sitater som vil klistre Judd opp til Obama og mer enn det.

  Rent konkret har Judd i hysterisk California-kjendisstil sammenlignet kullgruvedriften i de østlige områder av Kentucky med både voldtekt og folkemordet i Rwanda, noe som kommer til å dømme henne nord og ned i denne ellers politisk vinnbare regionen for Demokratene. Det fikk den tidligere Demokratiske kongressmann Ben Chandler i det 6. kongressdistrikt merke, da han tapte med 4% i 2012, fordi han ikke ble oppfattet som tilstrekkelig pro-kull. Det var til tross for at han hadde fått et mer Demokratisk distrikt i nytegningen i 2011. Chandler var en konservativ Demokrat, med et «aristokratisk» navn i Kentucky; farfaren hans var både guvernør og senator. Han var med andre ord en mye sterkere kandidat enn Judd, men det var ikke nok da han ble oppfattet som for kritisk til kull.

  Dog, dere trenger ikke ta en skarve norsk amatørskribents ord for dette. Tidligere president Bill Clinton og tidligere Kentucky-guvernør/senator Wendell Ford er allerede i gang med å prøve å rekruttere en sterkere kandidat; den unge administrasjonsministeren Alison Lundergan Grimes, som først beseiret den sittende Demokraten i primærvalget og deretter slo den Republikanske kandidaten med den største seiersmarginen av alle kandidater på delstatsnivå i Kentucky i 2011. Mange lokale Demokrater ser allerede ikke bare et tap, men at McConnell kommer til å vinne så knusende at Demokrater nedover i rekkene vil bli skadelidende – selv om Kentucky har guvernørvalg i oddtallsår, har de nemlig valg til delstatsforsamlingen i partallsår.

  Min spådom er at Judd kommer til å bli gruset av Grimes dersom det kommer til et Demokratisk primærvalg. Hvis Judd virkelig får møte McConnell i 2014 står det dårligere til med delstatspartiet enn jeg hadde trodd, men jeg satser uansett navn og rykte på at McConnell kommer til å vinne dette meget klart.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også