Mer

  Clowncar-effekt for DesJarlais?

  tn4 scott desjarlais Kongressmann Scott DesJarlais fra Tennessee var en av de mest skandaleomsuste kandidatene i 2012, og det sier vel mye om det 4. kongressdistriktets bunnsolide Republikanske natur at han ble gjenvalgt.

  For de som trenger en gjenoppfriskning – DesJarlais, som var lege i sitt «sivile» liv og hadde en kristenkonservativ familieprofil, ble avslørt som en hykler og løgner. Tett før selve valget kom det for en dag at han hadde hatt minst fire elskerinner, og at han hadde rådet en av dem til å ta abort – stikk i strid med sitt eget, høyt profilerte anti-abortstandpunkt og et eklatant brudd på legeetikken, siden kvinnen var hans pasient. En annen tidligere pasient sa de hadde røkt hasj sammen og at han hadde skrevet ut rusmiddelet som smertestillende medisin til henne. Skilsmissepapirene viste at hans ekskone la frem påstander om vold og truende atferd og at han to ganger hadde rådet henne til å ta abort. En demokratvennlig aktivistgruppe har klaget DesJarlais inn for Tennessees legenemnd for uetisk atferd og til Kongressens etikkomite for mened. Til tross for alt dette vant han til slutt 56-44 over delstatssenator Eric Stewart.

  Delstatsrepresentant Jim Tracy har for lengst gjort det klart at han ønsker å stille til den Republikanske nominasjonen i 2014, men nå har hans kollega Joe Carr også tatt ut kandidatpapirer. I tillegg vurderer delstatsrepresentant Kevin Brooks å stille, og da blir dette et folksomt primærvalg.

  Det er nettopp dette som kan redde DesJarlais; den såkalte clown car-effekten. Det vil si at mange kandidater deler på motstanden mot en gitt folkevalgt mellom seg, og gjør det dermed enklere for vedkommende å vinne med et mindretall av stemmene. Indianas kontroversielle tidligere kongressmann Dan Burton, overlevde et par primærvalg på denne effekten.

  Dersom DesJarlais kan splitte motstanden kan han vinne med rundt 30% av stemmene, og dermed bli renominert. Da skal det bli interessant å se om dette dypt konservative distriktet vender seg til Demokratene – hvem de nå måtte nominere – eller fortsetter å sende en svinepels som DesJarlais til Washington.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også