Mer

  Michigan: Snyder sliter

  MI Rick Snyder Michigans Republikanske guvernør, Rick Snyder ble valgt i 2010, bla. pga. sitt slagord «one tough nerd». Uten særlig politisk politisk erfaring, men med lang fartstid fra diverse private selskaper, klarte han å gi inntrykk av en kompetent administrator som skulle bringe jobber tilbake til Michigan. Han slo daværende Lansing-borgermester Virg Bernero 58-40. Embetstiden har imidlertid vært vanskelig for ham, og han har i noen tid slitt med mangelen på popularitet. PPPs måling fra helgen viser at kun 37% er fornøyde med jobben han gjør, mens 54% er misfornøyde.

  Den saken som nok har skadet Snyders popularitet mest, er at han undertegnet den såkalte «right to work«-lovgivningen i 2012, som bla. innebærer at man kan ansettes selv om man ikke har betalt fagforeningskontingent – en selvfølge i Norge, men ikke i de amerikanske industristatene i «rustbeltet«, der fagforeningene fortsatt står sterkt og vokter sine privilegier med nær fanatisk lidenskap – jfr alt bråket som foregikk i Wisconsin i 2011. PPP finner at den nye loven er upopulær, med 39-48 i oppslutning. PPPs konklusjon er at folk er, og kommer til å forbli, sure på Snyder pga. loven.

  Snyder taper til de tre Demokratene PPP spør om; kongressmann Gary Peters leder 44-37; 2010-kandidat Virg Bernero leder 43-38 og tidligere kongressmann Mark Schauer 40-36. Alle tre er relativt ukjente blant velgerne; selv Bernero er kun kjent for 46%. Det skulle tilsi rom for å vokse, mens tall i de øvre 30% er nær katastrofale for en sittende guvernør som nesten alle kjenner. Snyders eneste lysglimt i denne målingen er at velgerne liker hans avgjørelse om å oppnevne en krisemanager for Detroit; 57% synes det er en god ide, mens bare 30% er imot.

  Det eneste problemet med konseptet om at Snyder er så svak, er at ingen sterke Demokrater så langt har meldt seg for å stille mot ham. Dersom vi ikke ser en strøm av villige kandidater frem mot sommeren tror jeg at Demokratene i Michigan – i motsetning til PPP – vegrer seg for å gå opp mot en sittende guvernør med svært dype lommer. Halvannet år er en evighet i politikk, og dersom Snyder f.eks. klarer å få til en positiv utvikling i Detroit, vil mye være tilgitt – ikke av innbyggerne, som fortsatt er ihuga Demokrater – men fra resten av staten, som ser skattepengene forsvinne i et bunnløst hull. Også andre reformer, som et nytt skatteregime for næringslivet, vil vi se virkningene av innen november 2014. Uansett, valget blir nok både jevnere og mer spennende enn en marsmåling året før tilsier.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også