Mer

  Jeb Bush endrer syn i innvadringsdebatten

  JebBush
  Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush. Foto: World Affairs Council of Philadelphia.

  Jeb Bush har lenge blitt ansett som en av republikanernes mer liberale stemmer i innvandringsspørsmålet. Nå er han ute med ny bok om emnet, og har endret posisjon på et sentralt punkt.

  En etterlengtet innvandringsreform står på trappene i USA. Reformforslag utformes av både republikanere og demokrater, og har vært et av få (tilsynelatende) vellykkede samarbeid i D.C. den siste tiden. Reformforslagene har skapt debatt, kanskje særlig innad i Det republikanske partiet. Flere av republikanerne i Kongressen er, med partiets fremtid i tankene, ivrig etter å få frem en avtale. Dette medfører at de godtar demokratenes krav om det såkalte ”pathway to citizenship”, som vil gi papirløse innvandrere en vei til amerikansk statsborgerskap.

  Republikanere flest motsetter seg derimot forslaget om en vei til statsborgerskap, og mener det holder med at oppholdet deres blir gjort lovlig.

  Dette faller for døve ører blant en rekke profilerte republikanere som støtter ”a pathway to citizenship”, deriblant 2016-aktuelle Marco Rubio (R-Florida).

  Han er med i ”Gang of Eight”, gruppen med fire demokratiske og fire republikanske senatorer som leder reformarbeidet i Senatet.

  Støttet tidligere en vei til statsborgerskap

  Jeb Bush var, sammen med Rubio, lenge ansett som en av latin-amerikanernes fremste forkjempere innad i Det republikanske partiet. Så sent som i juni 2012 var Bush ute og støttet en vei til permanent statsborgerskap for de 11 millioner papirløse innvandrerne som befinner seg i USA.

  ”Vi er nødt til å håndtere dette problemet”, sa Bush den gang.

  ”Man kan ikke ignorere det, og dermed trenger vi enten en vei til statsborgerskap, som jeg støtter, noe som trolig skiller meg fra de fleste konservative, eller en form for opphold.”

  Det var i juni 2012.

  Bushs «flip-flop»

  Siden den gang har republikanerne tapt et presidentvalg, innvandringsreform er på trappene, og Jeb Bush har sammen med Clint Bolick skrevet boken ”Immigration Wars: Forging an American Solution”, som ble utgitt denne uken.

  Boken har skapt sterke reaksjoner blant personer som arbeider for innvandringsreform, ettersom Bush har endret posisjon på et viktig område. Idéen han en gang frontet sterkt – at ulovlige innvandrere må kunne oppnå statsborgerskap – er han nå imot.

  Mandag stilte Bush opp i et intervju med ”Today Show” for å promotere sin nye bok, og snakket samtidig om sitt nye syn på saken.

  “Å tildele noen statsborgerskap for oppførsel vi ikke har råd til å oppfordre til er å anse som en ufortjent belønning”, sa Bush.

  “Det må være forskjell mellom personer som kommer hit på lovlig vis, og på dem som gjør det på ulovlig vis. Det er bare sunn fornuft og et spørsmål om rettssikkerhet. … Hvis vi ikke kommer til å benytte oss av lovene våre på en rettferdig og konsekvent måte, kommer vi til å ende opp med en ny bølge av ulovlige innvandrere,” sa Bush.

  Beveger seg i feil retning?

  Den overraskende kursendringern har ført til hevede øyenbryn. Etter at Mitt Romney tapte valget i november har nemlig flere republikanerne gjort som Jeb Bush, og endret sin tilnærming til innvandring.

  Den vesentlige forskjellen er imidlertid at Bush har beveget seg i en mer konservativ retning, mens mange av hans partikolleger har beveget seg mot sentrum.

  Toneendringen hos disse republikanerne har blitt oppfattet som republikanernes respons på høstens valgresultat. I november fikk nemlig Barack Obama 71 % av de latin-amerikanske stemmene (Romney fikk 27 %, en differanse på 44 %), og republikanerne forsøker nå å fornye seg selv i håp om å øke sin popularitet blant den raskest voksende etniske gruppen i USA.

  Romney-kritikk

  Da Mitt Romney snakket om hvorfor han tapte valget på «Fox News Sunday» nå på søndag, var nettopp manglende kommunikasjon med minoriteter en av grunnene den tidligere Massachusetts-guvernøren valgte å trekke frem.

  “Svakheten ved valgkampen vår, og svakheten jeg hadde, var at vi ikke var effektive når vi formidlet budskapet vårt til minoritetsvelgere, til latin-amerikanere, afroamerikanere, og andre minoriteter. Det var den virkelige svakheten.”

  Denne svakheten blir også påpekt av Bush i boka Immigration Wars.

  “Mitt Romney beveget seg så langt til høyre i innvandringsspørsmålet at det ble umulig for ham å appellere til latin-amerikanske velgere under valget”, skriver Bush og Bolick.

  Det er samtidig pussig at forfatterne hevder det var Romneys konservative holdninger til innvandring som kostet ham valget, når Bush (som har 2016-aspirasjoner) samtidig foretar en konservativ vending i spørsmålet.

  En av Romneys rådgivere fra valgkampen, som ønsker å være anonym, ser derimot ikke ironien. Den tidligere rådgiveren hadde følgende å si til The Miami Herald:

  ”Hvor var Jeb Bush under valgkampen? Han brukte all tiden sin på å kritisere Romney, og nå viser det seg at han mener akkurat det samme selv.”

  Bush sin ”flip-flop” skaper et klart skille mellom ham og andre håpefulle republikanere, deriblant Marco Rubio, og det blir spennende å se hvordan denne saken utvikler seg. (Her leser du mer om Rubio, Bush og spillet dem imellom i Florida).

  Vebjørn Bar­laup er AmerikanskPolitikk.no sin Wash­ington-prak­ti­kant. Onsdag deltar han på boklansering med Jeb Bush.


  Bush sin nye bok:

  Immigration wars

  Immigration Wars: Forging an American Solution

  av Jeb Bush og Clint Bolick.

  Du leser mer om boka her.


  Les også