Mer

  Morgenkaffen, torsdag 28. februar: Én dag nærmere

  Morgenkaffen2God morgen! Det er torsdag, og morgenkaffen er servert.

  Vi starter med et sitat fra gårsdagen:

  «You’re focusing on a few specific trees that give a very wrong impression of the forest. But perhaps we will just not see eye to eye here. … I think you will regret staking out that claim.”

  Dette er i følge Bob Woodward det en mektig person i Obama-administrasjonen skal ha skrevet til ham i etterkant av forrige ukes Washington Post-kronikk. Woodward kritiserte Obama for å endre sequesterdebatten og for å skylde på andre framfor å ta ansvar, noe republikanerne har utnyttet for det det er verdt. Les mer om dette i POLITICOs «Woodward at War«.

  JohnTyler

  Dagen i dag i 1844 (for 169 år siden): Pre­si­dent­ Tyler unnslipper såvidt døden.

  Den 28. februar 1844 var USAs tiende president John Tyler nær ved å miste livet, ombord skipet USS Princeton.

  Blant gjestene var den rike forretningsmannen fra New York, David Gardiner. Tyler, som nylig hadde blitt enkemann, ønsket å gifte seg med Gardiners yngste datter. Hun var også med på båtturen.

  Ombord på marineskipet var det flere store kanoner og underveis på reisen ønsket en av Tylers ministere å avfyre en kanon til ære for George Washington. Det skulle få katastrofale følger. Kanon eksploderte før den ble avfyrt og flere personer døde. Der iblant David Gardiner. President Tyler overlevde med mindre skader.

  Senere det året giftet John Tyler seg med 20 år gamle Julia Gardiner. Tyler satt som president fra 1841 til 1845.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  DC-Dawn

  SEQUESTER 101

  Det meste handler om den såkalte sequesteren med sine automatiske budsjettkutt om dagen. De slår etter planen inn på fredag.

  Vi har laget en bakgrunnsartikkel med det du trenger å vite: «Sequester 101: Det du trenger å vite om budsjettkuttene»

  Obama skal møte ledere fra Kongressen

  På fredag vil president Obama møte ledere fra begge partier i Kongressen, for å finne en løsning på hvordan USA kan unngå at de automatiske budsjettkuttene slår inn. Det blir i så fall helt i siste liten. Finner ikke demokratene og republikanerne sammen, vil dette skje nettopp samme dag. Speaker John Boehner (R) vil være en av personene på dette møtet, melder The Hill. Boehner har tidligere uttalt at han ikke ser noe behov for å gjenoppta forhandlinger med presidenten på dette området, fordi republikanerne allerede har fått to forslag godkjent i Representantenes hus.

  «We remain hopeful that Republicans will understand the need to compromise and that compromise has balance at its essence», uttalte Obamas pressetalsmann Jay Carney onsdag.

  Det hvite hus har den siste tiden økt sine verbale angrep mot republikanere i Kongressen, og særlig Speaker Boehner har fått gjennomgå. Obama-administrasjonen ønsker en avtale som innebærer gjeldskutt og høyere skatter for de rikeste, mens republikanerne ikke ønsker at høyere skatt skal være på bordet i det hele tatt.

  På fredag kan de automatiske budsjettkuttene slå inn. Les mer her om hva den såkalte «sequesteren» egentlig innebærer her.

  Demokrater vil hjelpe opprørerne i Syria militært

  I en av de kommende dagene vil kongressmannen Eliot Engel (D-New York) legge fram et forslag som gir president Obama myndighet til å bistå syriske opprørere med våpen. Det var på søndag under ABC-programmet «This week» at Engel annonserte  planen. Siden den gang har flere demokrater støttet opp om forslaget.

  eliot-engel

  “President Assad’s days are numbered and no longer can we watch from the sidelines as Syria goes from bad to worse. Now is the time to arm friendly rebels and turn the tide to allow for a more hopeful Syrian future. Ridding Syria of Assad will provide a strategic setback to Iran, which uses Syria as a pass-through to prop up their terrorist proxy Hezbollah in Lebanon», uttalte Engel onsdag.

  Senere på dagen ga også Florida-senatoren Marco Rubio (R) sin støtte til et slikt forslag:

  “There are plenty of weapons in Syria. What the opposition really needs is access to ammunition”, sa Rubio.

  Det hvite hus har den siste tiden blitt presset på akkurat dette området, fordi situasjonen i Syria ikke ser ut til å ha noen ende i nær framtid. Tidligere utenriksminister Hillary Clinton og avtroppende forsvarsminister Leon Panetta, samt tidligere CIA-direktør David Patreaus, har alle gitt sin støtte til en slik handling. Siden opprøret startet i Syria har USA brukt 400 millioner dollar på humanitær bistand.

  Jack Lew godkjent som ny finansminister

  Etter å ha fulgt med på dramaet rundt senatets godkjenning av Chuck Hagel som Obamas nye forsvarsminister, er det lett å glemme at andre nominerte seiler lett igjennom.

  Jack Lew, Obamas tidligere stabssjef, ble nemlig godkjent som hans nye finansminister i går.

  71 stemte for, og 26 stemte mot. Lew erstatter dermed Timothy Geithner.

  Woodward hardt ut mot Obama

  Som du fikk inntrykk av i søndagens morgenkaffe og i sitatet fra gårsdagen er det krøll på tråden mellom Woodward og Obama-administrasjonen. Den anerkjente Washington Post-journalisten Bob Woodward kritiserer nå president Obama for å la det amerikanske skipet U.S.S. Harry Truman ligge til kai, framfor å sette kursen mot Persiabukta som det egentlig skulle. Presidenten skylder på de kommende budsjettkuttene og at følgene av disse vil være millionkutt i forsvarsbudsjettet. Det er Obamas forklaring Woodward reagerer på.

  Woodward uttaler:

  “Under the Constitution, the president is commander-in-chief and employs the force. And so we now have the president going out because of this piece of paper and this agreement, I can’t do what I need to do to protect the country. That’s a kind of madness that I haven’t seen in a long time.”

  Bob Woodward, som ble verdenskjent da han sammen med Carl Beinstein avdekket Watergate-skandalen, har den siste tiden blitt en yndling blant republikanere. I forbindelse med sequester-debatten har han vært nokså kritisk til president Obama.

  Biden får kritikk fra Colorado-republikanere

  Visepresident Joe Biden har den siste tiden hatt telefonsamtaler med flere demokratiske delstatspolitikere i Colorado. Årsaken er at statens politikere i disse dager diskuterer ny våpenlovgivning. Dette har fått flere av republikanerne til å reagere.

  En av dem, Carole Murray, forteller til Fox News at hun ikke setter pris på at de føderale myndighetene blander seg inn i avgjørelser som omhandler Colorado.

  Det hvite hus bekrefter at Biden har tatt kontakt med flere politikere i delstaten, men vil ikke gå nærmere inn på innholdet i disse telefonsamtalene. Visepresidenten har reist på kryss og tvers i USA den siste tiden for å selge Obama-administrasjonens forslag til ny våpenlovgivning.


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Marius Bjerknæs er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Marius Bjerknæs
  Marius Bjerknæs
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også