Mer

  Walker leder i Wisconsin

  WI Scott Walker Wisconsins Republikanske guvernør Scott Walker, ble utsatt for et tilbakekallingsforsøk sommeren 2012. Bakgrunnen for den sterke misnøyen var først og fremst tiltak han iverksatte for å stoppe et økende budsjettunderskudd, samt vedtak fattet av den Republikanske delstatsforsamlingen. I sum ble disse forslagene sett på som klart i strid med fagforeningenes interesser (bla. innskrenking av forhandlingsretten for offentlig ansatte), og Wisconsin er blant de få delstater der fagforeningene fortsatt har en viss makt. De begynte derfor en underskriftsaksjon, som igjen førte til nyvalg. Dette valget vant Walker klart, og det har nok ført til en dempet entusiasme både blant velgere og potensielle kandidater på venstresiden.

  PPP har målt guvernørvalget i Wisconsin for 2014, og finner at Walker leder mot alle potensielle motstandere, bortsett fra tidligere senator Russ Feingold. Walker har såvidt negative tall for jobbtilfredshet; 48-49. Han leder med 4-9% over en håndfull Demokrater, og kommer nær 50%, men ligger såvidt bak Feingold, 47-49. PPP finner imidlertid at Feingold ville ledet med hele 10% over senator Ron Johnson, som beseiret ham i 2010, så det kan tenkes Feingold velger å vente noen år for å prøve å gjenvinne senatsplassen istedet.

  Et annet moment er selvsagt at noe av forklaringen på Feingolds popularitet er nettopp at han har vært ute av sirkuset i over to år. Så fort han erklærer seg som kandidat vil presse og politisk reklame drive tallene hans nedover igjen. Men i en alder av snart 60 har Feingold potensielt flere produktive valgsykluser igjen, så vi har neppe sett det siste av ham.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også