Mer

  Primærvalg i IL-2 i dag

  Robin Kelly Debbie Halvorson Partiene avholder i dag primærvalg i det 2. kongressdistrikt i Illinois. Setet ble ledig da Jesse Jackson Jr gikk av i november i 2012, etter valget. Han og kona (som var bystyremedlem i Chicago) er i ferd med å avslutte forhandlinger med FBI etter å ha vært under etterforskning for misbruk av valgkampmidler, og det ventes at begge må i fengsel en periode. Setet har et flertall svarte velgere, og anses som trygt Demokratisk; det vil si at den som vinner dette partiets nominasjon i dag, med stor sikkerhet blir kongressmedlem etter selve valget 9. april. Distriktet omfatter både fattige, svarte bydeler av Chicago og mer velstående, overveiende hvite forsteder.

  De to store favorittene er den svarte tidligere delstatsrepresentanten Robin Kelly, og den hvite tidligere kongressrepresentanten Debbie Halvorson. Sistnevnte utfordret Jackson ved primærvalget i 2013, men tok bare 29%. Klarer hun å gjenta det i dag, kan det imidlertid være nok til seier, siden et dusin svarte kandidater kjemper om resten av velgerne. Spørsmålet er imidlertid om tilstrekkelig mange svarte nå samler seg om Kelly, som har hatt vind i seilene de siste ukene. Hun har samlet inn mye penger, fått støtte fra mange kongressrepresentanter, og hennes argeste svarte konkurrent trakk seg for litt over en uke siden (men står fortsatt på stemmeseddelen). Kelly har dessuten fått hjelp fra eksterne grupper, bla. finansiert av New Yorks borgermester Mike Bloomberg, som har berømmet henne for hennes strenge linje i våpenpolitikken (Halvorson er betraktelig mer våpenvennlig).

  Det har ikke vært mange uavhengige målinger, men det kom en lokal måling fra en radiostasjon for en uke siden, som viste en knapp ledelse til Halvorson over Kelly; 21-17. Det blir her spekulert i at våpenreklamene har begynt å slå tilbake på Kelly, f.eks. er trolig det mer enn nok at 30% støtter NRAs syn, og stemmer på Halvorson. Kelly har på sin side sluppet interne målinger som har vist henne i ledelsen, og det Republikanske firmaet WAA slapp en måling som ga henne en 37-19 ledelse over Halvorson (og 12% for bystyremedlem Anthony Beale).

  Slike suppleringsvalg, ofte med svært lav deltagelse, er uansett notorisk vanskelig å måle. I tillegg er det varslet snø i Chicago i dag, og man kan kanskje anta at særlig den svarte, presumptivt fattigere, bybefolkningen derfor vil ha enda lavere deltagelse enn vanlig, noe som vil styrke Halvorson. Det blir altså spenning i natt, og undertegnede vil følge og liveblogge valget til vi har en vinner. Valglokalene åpnet klokken 13 norsk tid, og stenger kl 02:00, for de som er interessert.

  Oppdatert: DailyKos har en meget god, detaljert gjennomgang her.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også