Mer

  Kansas: Brownback upop, men leder

  KS Sam Brownback PPP har målt Kansas, visstnok for første gang noensinne. Dette er en av USAs mest Republikanske delstater, men valgte allikevel Demokraten Kathleen Sebelius til guvernør i 2002, og gjenvalgte henne i 2006 – riktignok mye pga interne splittelser hos Republikanerne. Da senator Sam Brownback forlot Washington for å innta guvernørstolen i 2010, trodde (og håpet) mange at det skulle innebære slutten på kranglingen. Det skjedde ikke, og delstatsvalget i 2012 ble en masseslakt av moderate, til fordel for de konservative – særlig i delstatssenatet. Brownback er på valg igjen i 2014, men PPP finner at han er mektig upopulær, med negative tall for jobbtilfredshet: 37-52.

  Til tross for disse stusselige tallene, er Kansas så konservativ at Brownback allikevel har en klar ledelse på eventuelle Demokratiske konkurrenter; dog topper han ikke 45% mot andre enn Sebelius (i det fall at Obamas helseminister skulle ønske et lokalt comeback). Noe av Demokratenes problemer at alle deres kandidater (unntatt Sebelius) er relativt ukjente blant velgerne; fra 20 til 32% vet hvem de er, ifølge PPP. Målingen undersøkte ikke hvorvidt Brownback var sårbar for interne utfordringer, men med slike tall skal det ikke utelukkes. Republikanerne gikk åtte år uten toppvervet i en av sine sterkeste stater, og ønsker ikke en gjentagelse.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også