Morgenkaffen2God morgen! Det er søndag, og morgenkaffen er servert.

Vi starter med et sitat fra gårsdagen:

«For all the obvious reasons, I thought politics was forever over for me.»

Tidligere South Carolina-guvernør Mark Sanford (R) gjør politisk comeback etter utroskapsskandalen i 2009. Sanford stiller til valg i South Carolinas 1. kongressdistrikt, et sete som ble ledig etter at guvernør Nikki Haley (R) utnevnte Tim Scott til å fylle Jim DeMints senatssete. Stephen Colberts søster, Elizabeth Colbert Busch, søker nominasjonen på demokratisk side.

Dagen i dag, i 1868 (145 år siden): President Andrew Johnson stilles for Riksrett.

President Andrew Johnson (1865-69)
President Andrew Johnson (1865-69)

I 1865 ble president Abraham Lincoln drept i et attentat og hans visepresident Andrew Johnson ble sverget inn som USAs nye president.

Republikanerne i Kongressen motsatte seg Johnsons planer for gjenreisingen av sørstatene etter borgerkrigen. I frykt for at presidenten skulle kvitte seg med de delene av regjeringen Kongressen hadde tillit til vedtok de i 1867 «The Tenure of of Office Act». Dette gjorde det umulig for Johnson å avskjedige medlemmer av regjeringen som var godkjent av Senatet.

Johnson kom spessielt dårlig overens med Lincolns krigsminister Edwin M. Stanton og gjorde flere forsøk på å bli kvitt ham. Til slutt tok Johnson avgjørelsen om å sparke Stanton fra regjeringen.

Kongressen så dette som et overtramp av deres «Tenure of office Act» og tre dager senere begjærte de presidenten stilt for riksrett.

Rettsaken begynte 13. mars, ledet av høyesterettsdommer Solmon P. Chase. Avstemmingen i Kongressen fant sted 26. mai, men Johnsons motstandere klarte ikke å oppnå det nødvendige flertallet på 2/3 for å få presidenten dømt.

Og med det, her er dagens nyheter:

Obama til Kongressen: Amerikanske tropper har ankommet Niger

map-nigerDet amerikanske forsvaret har sendt militært personell til det vest-afrikanske landet Niger. Ifølge Pentagon skal det være snakk om ca. 100 personer. I følge Pentagon er formålet med oppdraget å overvåke terrorvirksomhet i Nigers naboland Mali. Denne overvåkningen vil i stor grad foregå ved hjelp av ubemannede droner, og i samarbeid med den franske styrken som allerede er på plass i Mali.

I brevet til Kongressen skriver Obama:

«This deployment will provide support for intelligence collection and will also facilitate intelligence sharing with French forces conducting operations in Mali, and with other partners in the region.»

Bob Woodward og kampen om hvem som eier «sequesteren»

BobWoodward

Et utdrag fra Washington Posts Bob Woodwards siste bok (The Price of Politics) har lenge blitt trukket fram fra republikanere for å gjøre et poeng av at det var Det hvite hus som foreslo den såkalte sequesteren som slår inn med automatiske budsjettkutt 1. mars.

Vi skrev om dette i morgenkaffen 9. februar, da vi også la ved det mest omtalte utdraget fra Woodwards bok:

WoodwardSequesterNå har Woodward skrevet en op-ed i Washington Post om temaet, og den hylles fra høyre, og kritiseres fra venstre. Woodward fokuserer blant annet på sequesterens innhold og forholdet mellom reduserte utgifter, kutt og skatteøkninger:

«[T]he final deal reached between Vice President Biden and Senate Minority Leader Mitch McConnell (R-Ky.) in 2011 included an agreement that there would be no tax increases in the sequester in exchange for what the president was insisting on: an agreement that the nation’s debt ceiling would be increased for 18 months, so Obama would not have to go through another such negotiation in 2012, when he was running for reelection.

So when the president asks that a substitute for the sequester include not just spending cuts but also new revenue, he is moving the goal posts. His call for a balanced approach is reasonable, and he makes a strong case that those in the top income brackets could and should pay more. But that was not the deal he made.»

Dave Weigels kritikk:

«Did the White House float sequestration as a ‘trigger’ to force a better, later deal from Congress? Yes. Would this have ever become an issue if Republicans hadn’t chosen to hogtie the debt limit and hold a sixgun to its head for six months? No. …

To argue that the White House is ‘moving the goal posts’ when it now asks for revenue in a sequestration replacement, you have to toss out the fact that the White House always wanted revenue in the supercommittee’s sequestration replacement. This isn’t confusing unless reporters make it confusing.»

Brian Beutlers kritikk:

«Obama and Democrats have always insisted that a balanced mix of spending cuts and higher taxes replace sequestration. It’s true that John Boehner wouldn’t agree to include new taxes in the enforcement mechanism itself, and thus that the enforcement mechanism he and Obama settled upon — sequestration — is composed exclusively of spending cuts. But the entire purpose of an enforcement mechanism is to make sure that the enforcement mechanism is never triggered. The key question is what action it was designed to compel. And on that score, the Budget Control Act is unambiguous.»

Det hvite hus sitt syn på saken, her med pressesekretær Jay Carney på Twitter:

«Super Committee’s mandate was not to replace sequester w/spending cuts alone. To suggest otherwise is willfully wrong.»

McCain møter Obama for å diskutere innvandringsreform

Arizona-senator John McCain er en av de åtte senatorene fra begge partier som jobber for å fremme et forslag til ny innvandringsreform. I helga kom det frem at den tidligere presidentkandidaten skal treffe president Obama på tirsdag. Temaet for møtet blir det pågående arbeidet med reformen som senatoren hevder går fremover. Akkurat hvilke senatorer som blir med McCain når han skal treffe Obama er uklart.

McCain hadde følgende å si da han møtte reportere i forbindelse med et besøk i Mexico:

«The president of the United States has supported our efforts. In fact we will be meeting with the president on Tuesday.»

McCain understreker at det fremdeles finnes uenigheter mellom de to partiene, men at selv er han optimistisk:

«I am guardedly optimistic that we could by the end of the next month. There’s still a number of agreements that need to be made before I can assure you that we will have a resolution.»

Det hvite hus kunne på stående fot ikke brekrefte møtet da de ble spurt om det på lørdag.

Obama usikker på hvor han vil ha presidentbiblioteket sitt

Enhver amerikansk president får et bibliotek i sitt navn på et sted de føler tilknytning til. Det vanligste er at biblioteket står i presidentens hjemby. Bush 43. sitt er i Dallas, Texas, Clintons i Little Rock, Arkansas, mens Bush 41. sitt er i Houston, Texas. Barack Obama er derimot ikke helt sikker på hvor han ønsker biblioteket sitt. Han har nemlig to hjembyer: Honolulu og Chicago.

Obama har følgende å si om saken:

«Honolulu is my birthplace, It’s the place where I grew up and I’ve got so many friends and fond memories and it helped to shaped me. I’d like to find a way after my presidency that connection remains, but I live in Chicago now and that’s where I grew up professionally.»

Presidenten understreker også at Chicago er byen han bodde med Michelle og hvor døtrene hans Sasha og Mali ble født. Han sier han ikke har tatt avgjørelsen enda, selv om det høres ut som det blir Chicago.

Obama har også bodd en kort periode i Indonesia da han var liten. I tilegg har han studert i Los Angeles, New York City og Cambridge i Massachusetts.

Budskap for uka som kommer fra Obama og GOP

WeeklyAddress9Hver lørdag pub­li­serer pre­si­dent Barack Obama og repub­li­ka­nerne en liten video­snutt som setter tonen for uken som kommer. Denne uken snakker North Dakota-senator John Hoeven på repub­li­ka­nernes vegne.

Du ser videoene her.

Espen Barth Eide møter John Kerry i Washington

Norges utenriksminister Espen Barth Eide møter USAs utenriksminister John Kerry til et møte i Washington, D.C. den 12. mars.

Noen av våre saker fra uka som har gått:

Nyheter fra uka som har gått:

Mandag 18. februar

Tirsdag 19. ferbruar

Onsdag 20. februar

Torsdag 21. februar

Fredag 22. februar

Lørdag 23. februar

PS: Det er fortsatt helg, og vi anbefaler deg å ta turen innom kulturdelen på AmerikanskPolitikk.no for tips om filmer og TV-serier du kan se.


Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


Amund Thomassen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

1 kommentar

  1. […] Seques­teren er upoplær blant ame­ri­ka­nerne, og når demo­kra­tene og repub­li­ka­nerne har blitt kon­fron­tert med hvem som har ansvaret, har de for­søkt å rette peke­fing­rene mot hver­andre. Mens enkelte demo­krater har rettet skylden mot Speaker of the House John Boehner, peker Bob Wood­ward og samt­lige repub­li­ka­nere på at seques­teren har sitt opphav i Det hvite hus. […]