Mer

  Morgenkaffen, lørdag 23. februar

  Morgenkaffen2God morgen! Det er lørdag, og morgenkaffen er servert.

  Vi starter med et sitat fra gårsdagen:

  «Everybody.»

  Oklahoma-guvernør Mary Fallin (R) uttaler seg om hvem som egentlig er skyld i den såkalte «sequesterstriden».

  Dagen i dag, i 1945 (68 år siden): Slaget om Iwo Jima raser videre under andre verdenskrig. De amerikanske soldatene kjemper seg gjennom den japanske motstanden oppover fjellsiden på Mount Suribachi og klarer omsider å erobre toppen.

  Her heiser de det amerikanske flagget i triumf slik at resten av troppene på øya får se fremgangen:

  IwoJima-Rosenthal

  Noen timer senere tar soldatene et betraktelig større flagg til toppen og reiser det istedet. Joe Rosenthal, en fotograf fra Assosiated Press, dokumenterte det hele. Det første bilde han tok av soldatene som reiser flagget har blitt et ikon i USA.

  Rosenthal vant Pulitzer-prisen for fotografiet hvis motiv senere har blitt et krigsminnesmerke ved den militære gravplassen i Arlington, Virginia. Det er også skrevet flere bøker om hendelsen, og i 2006 regisserte Clint Eastwood filmen «Flags of Our Fathers«, som omhandler soldatene som reiste det.


  twitter-politics-edited-csFør vi kommer til nyhetene, anbefaler vi Panelets Twitter og bloggtips, der norske USA-eksperter kommer med tips om hvem man bør følge på Twitter, og hvilke nettsider de leser for å holde seg oppdatert.


  QUIZ-ampol Vi anbefaler deg også å prøve ampol-quizen for uke 8, der du kan sjekke hvor mye du fikk med deg i uka som gikk. Så langt er det bare én som har fått alt rett. Hvor mange klarer du?

  Vi kommer med en ny quiz hver fredag, og leser du morgenkaffen, så ligger du godt an.


  Og med det, her er dagens nyheter:


  Det hvite hus ber Høyesterett forkaste DOMA

  Gay flagFredag kveld sendte Obama-administrasjonen ut en offisiell oppfordring til Høyesterett. I denne ber de landets øverste domstol forkaste loven fra 1996.

  DOMA, som er en forkortelse for «Defense of Marriage Act», definerer ekteskap som en lovmessig pakt mellom en mann og en kvinne, og forbyr føde­rale for­deler for homo­file og les­biske par.

  Obama-administrasjonen mener loven er diskriminerende, og at par av samme kjønn bør ha samme rettigheter som heteroseksuelle ektepar, blant annet krav på offentlige støtteordninger.

  I en pressemelding skrev Det hvite hus følgende:

  «DOMA violates the fundamental constitutional guarantee of equal protection. The law denies to tens of thousands of same-sex couples who are legally married under state law an array of important federal benefits that are available to legally married opposite-sex couples.»

  Høyesterett skal etter planen høre saken den 26.-27. mars. AmerikanskPolitikk.no følger saken.

  Det hvite hus utleverer hemmeligholdte Benghazi-dokumenter til etterretningskomiteen

  Flere medlemmer av Senatets etterretningskomite (Senate Intelligence Committee) har krevd dokumentene utlevert i forbindelse med nominasjonen av John Brennan som CIA-direktør, og nå har Det hvite hus gitt etter.

  Interessen dreier seg om hva administrasjonen foretok seg etter at fire amerikanske diplomater ble drept i et angrep på USAs konsulat i Benghazi, Libya 11. september i fjor. Blant disse var USAs ambassadør til Libya, Christopher Stevens.

  Flere republikanere har beskyldt Obama-administrasjonen for å dekke over eventuelle tabber som ble gjort i kjølvannet av angrepene. Saken spilte en nokså prominent rolle i valgkampen, og den nådde kanskje sitt høydepunkt i den andre presidentdebatten da Romney ikke helt klarte å utnytte saken til sin fordel.

  Stephen Colbert bidrar med pengeinnsamling for søsterens valgkamp

  Stephen-Colbert Komiker og TV-personlighet Stephen Colbert arrangerer en såkalt «fundraiser» til støtte for søsteren Elizabeth Colbert-Busch sin valgkamp. Colbert-Busch (D) stiller som kandidat til Representantenes hus for South Carolinas 1. distrikt, et sete som ble ledig etter at Tim Scott (R) ble utnevnt som Senator Jim DeMints etterfølger. Hun må først vinne primærvalget før hun eventuelt kan møte sin republikanske motstander.

  Arrangementet skal avholdes i en Bowblinghall i Charleston, South Carolina, Colbert-søsknenes hjemby. På programmet «Late Night With Jimmy Fallon» fortalte Colbert at valget av nettopp en Bowlinghall var bevist:

  «You know you got to go to a bowling alley because that’s where the people are … There’s a bar right there … one of the few sports that comes with a bar.”

  Obama åpen for sequester utsettelse

  Det hvite hus sin pressesekretær Jay Carney sier Obama-administrasjonen støtter en plan som innebærer skatteinntekter og kutt i forholdene 1 / 2: 1 dollar i nye skatteinntekter, dersom det kuttes 2 dollar i statsbudsjettet.

  Carney åpnet også for en plan som utsetter de automatiske budsjettkuttene i så lite som to måneder i første omgang. Fredag sa Obama at han enda har håp for at Kongressen stemmer igjennom en plan som avverger «sequesteren.»

  Tror Texas kan bli vippestat i 2016

  I presidentvalg har Texas lenge vært solid republikansk territorium. Ikke en eneste demokratisk presidentkandidat har vunnet «The Lone Star State» siden Jimmy Carter gjorde det i 1976. Arkansas’ Bill Clinton var innen rekkevidde i presidentvalget i 1992, men tapte allikevel med sikker margin for George H.W. Bush. Clinton vant som kjent valget på landsbasis, men Texas måtte han se langt etter.

  Siden 1992 har demokratenes nominerte kandidater styrt unna Texas og heller fokusert på andre såkalte «vippestater». Republikanerne har derfor trygt kunne bruke valgkampsmidlene andre steder. I 2012 tapte for eksempel Barack Obama staten med hele 16 prosentpoeng.

  Men nå viser flere tegn at det finnes en demokrat som kan vinne Texas sine 38 valgmannstemmer: Hillary Clinton.

  I en meningsmåling foretatt av demokratenes Public Policy Polling slår Clinton flere av de potensielle republikanske kandidatene. Blant disse er Texas sin egen guvernør Rick Perry. Det er imidlertid viktig å huske på at Clinton blir betydelig mindre populær i det hun eventuelt tar steget tilbake inn i politikken.

  Formannen i Det republikanske partiet i Texas, Steve Munisteri, hevder republikanerne tar dette svært alvorlig både lokalt og nasjonalt. Han sier de er åpne for å måtte kjempe om Texas hvis Hillary Clinton blir demokratenes kandidat. Tross i dette tror han meningsmålingene holder seg på republikanernes side:

  «If she’s the nominee, I would say that this is a ‘lean Republican’ state but not a ‘solid Republican’ state.»

  Texas sin stadig voksende populasjon av latinamerikanere gir også håp for demokratene. Denne gruppen stemte solid demokratisk i 2012.

  Ukas beste politiske karikatur

  Det er lørdag, og dermed har vi også pub­li­sert ukas beste poli­tiske kari­katur (denne gang fra John Darkow, Columbia Daily Tribune, Missouri):

  DarkowPopeGOP


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Amund Tho­massen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Amund Thomassen
  Amund Thomassen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også