Mer

  Ny plan fra Simpson-Bowles legger press på Obama

  WASHINGTON, D.C.: Vi var på plass da tidligere Wyoming-senator Alan Simpson (R) og tidligere Clinton stabssjef Erskine Bowles (D) presenterte sin nye plan for å løse USAs økonomiske problemer.

  Simpson-Bowles-Obama
  Tidligere Bill Clinton-stabssjef Erskine Bowles (D, til venste) og tidligere Wyoming-senator Alan Simpson (R, i midten) ledet kommisjonen som ble utnevnt av president Obama i 2010. Obama fulgte ikke rådene da rapporten var klar (Official White House Photo by Pete Souza).

  Simpson og Bowles ble i 2010 utpekt av president Barack Obama til å lede kommisjonen National Commission on Fiscal Responsibility and Reform. Kommisjonen hadde som formål å utforme vedtak som ville stabilisere og forbedre USAs øknomiske situasjon. Planen Simpson-Bowles kom frem til inneholdt både økte skatter og store kutt innenfor helse- og velferdssektoren, og ble nedstemt i desember 2010.

  Tirsdag kunngjorde Simpson og Bowles en ny plan, med navnet «A Bipartisan Path Forward to Securing America’s Future» (du leser hele planen her).

  Livlig start

  Sammen med POLITICOs Mike Allen diskuterte Simpson og Bowles sin nye plan for å redde USAs økonomi.

  Det hele startet noe ukonvensjonelt. Ikke én, ikke to, ikke tre, men fire forskjellige demonstranter reiste seg under åpningsminuttene for å avbryte Allen, Simpson og Bowles, med budskap som ”Pay your tax shares!” og ”We need more jobs!”

  Ropene var adressert til Simpson og Bowles sine forslag om å kutte ned på velferdsgoder og offentlige helsetilbud for å få den nasjonale økonomien tilbake på beina igjen.

  – Tøffe avgjørelser

  Etter at demonstrantene hadde blitt eskortert ut én etter én, fikk Bowles omsider mulighet til å forsvare seg.

  ”Denne planen er veldig sensitiv mot dem som har minst”, sa Bowles. ”Over det siste året har vi økt Social Security, og gjort mer for dem som har minst.” Hvorvidt dette var nok til å berolige demonstrantene vites ikke, da de allerede hadde blitt geleidet ut av lokalet.

  Bowles var derimot klar på at det å få økonomien på rett kjøl vil kreve at både demokratene og republikanerne er i stand til å ta noen tøffe valg.

  ”I fjor hadde vi muligheten til en økonomisk reform, men den sjansen maktet vi ikke å ta. Om vi skal ordne opp i økonomien, må begge parter dyttes ut av sine trivsel soner,” sa Bowles.

  Krever kutt

  Frittalende republikaner og tidligere senator Alan Simpson (forfatter av selvbiografien Shooting From the Lip) var også klar på at noe måtte gjøres, og det fort.

  ”Folk snakker om at disse kuttene i Medicare vil bety slutten for middelklassen, men det stemmer overhodet ikke. Tenk på hva som kommer til å skje om man ikke kutter i Medicare. Bruk hjernen, for Guds skyld!» utbrøt Simpson. Medicare er en trygdeordning som gjelder for som de som er 65 og eldre.

  «Det avgjørende vendepunktet kommer når de vi skylder penger, altså kineserne, forstår at vi er avhengige av lånte penger, og inflasjonsraten og renten skyter til himmels. Det er da denne middelklassen som alle babler om kommer til å bli rammet hardest — om vi ikke kutter Medicare.»

  Bowles støttet opp om Simpsons påstander, og oppfordret til samarbeid på tvers av partigrensene.

  ”Den nye planen vår vil spare 2,4 billioner dollar [trillioner i den amerikanske betegnelsen]. Kostnadene av helsestell og omsorg må kuttes slik at de ikke vokser raskere enn økonomien. Dette er nettopp de tøffe avgjørelsene man må være i stand til å ta,» begynte Bowles.

  Det innebærer at den nye Simson-Bowles planen foreslår 2,4 billioner dollar i kutt utover de allerede vedtatte 2,7 billionene, noe som innebærer en total reduksjon på 5,1 billioner dollar av underskuddet.

  «Demokratene må forbedre seg på at helsestell og omsorg må kuttes med 600 milliarder dollar [billioner i den amerikanske betegnelsen],» fortsatte Bowles. «De har kun gått med på 400. Republikanerne må på sin side godta økte skatter, også her trenger vi 600 milliarder dollar. Halve planen finansieres av økte skatter og kutt i helsekostnader”, sa Bowles.

  Den nye planen (S-B 2.0) innebærer større kutt en den første planen (S-B 1.0), og mindre i skatteøkninger:

  simpson-bowles-2

  Legger press på Obama

  Til tross for behovet for samarbeid mellom demokrater og republikanere, pekte Bowles på at det er president Barack Obama som må ta både styring og ansvar om økonomien skal restitueres skikkelig.

  ”Presidenten må ta tøffe avgjørelser, og foreta tøffe kutt. … Obama er absolutt innstilt på å gjøre dette, men jeg blir nok nødt til å pushe ham,” sa Bowles. ”Eller så kan du pushe Joe Biden på ham,” skjøt Simpson inn med et lurt smil.

  ”I fjor var alle disse økonomiske spørsmålene preget av politikk, og alt fokus var rettet mot valget. Nå er det politiske aspektet borte, og kanskje kan man utforme noen skikkelige vedtak og la være å benytte seg av frykt, skyld og rasisme”, sa den tidligere Wyoming-senatoren.

  ”Obama vet hva han må gjøre, og hvis han ikke fikser opp i gjelden og Social Security, vil han ha feilet som president. … Om ikke vi klarer å fikse opp i dette, vil markedet gjøre det, og det bryr seg ikke om hvilket parti du tilhører, men om hvor mye penger du har. Da er det middelklassen som vil lide. ’Hvem gjorde dette? Hvorfor?’, kommer folk til å spørre seg selv. Og når de finner ut av svaret, vil vedkommende bli kastet ut”, lød det fra den frittalende republikaneren.

  – Vi gjør det for oss selv

  Verken Bowles eller Simpson var i overkant optimistiske vedrørende USAs økonomiske fremtid, noe som kom frem gjennom Bowles sine avsluttende ord.

  ”Vi trodde vi skulle forsøke å redde økonomien for barnebarna våre. Vi fant ut at det er ikke for dem vi utformet denne planen, og ikke for barna våre heller. Vi gjør det for oss selv. Vi må få denne økonomiske situasjonen under kontroll, vi kan ikke være den første generasjonen som etterlater USA i en verre tilstand enn hvordan vi mottok henne”, sa Bowles.

  Mens det er dystre dager for USAs økonomi, var det også plass til noen smil helt på tampen.

  Simpson har fått mye oppmerksomhet for sin tolkning av YouTube-farsotten ”Gangnam-Style”, og Mike Allen ba den tidligere senatoren fremføre dansen for de oppmøtte. ”Jeg er redd knærne mine ikke er hva de engang var”, sa Simpson med et smil, og unngikk hva som kunne vært et pinlig øyeblikk. Simpsons tidligere opptreden er derimot foreviget, og kan sees her:

  httpv://youtu.be/kjLuj0EhsQg

  Du leser mer om detaljene i den nye Simpson-Bowles planen her.

  Vebjørn Barlaup er praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013. Vebjørn var også praktikant for nettsiden i fjor høst, og tilbringer et nytt semester på American University i Washington, D.C.

  Les også