Morgenkaffen2God morgen! Det er mandag, og vi begynner en ny uke med en fersk morgenkaffe.

Vi starter som alltid med et sitat fra gårsdagen:

«We don’t have a 140-character problem in the Republican Party. We have a larger problem that we have to look at and be patient about.»

Stuart Stevens, tidligere sjefsstrateg for Mitt Romneys 2012-valgkamp. Stevens twitret ikke under valgkampen, og det har blitt sagt at han er den siste av en udøende rase: presidentvalgkampmanageren som ikke twitrer.

Dagen i dag i 1861 (for 152 år siden): Jefferson Davis blir provisorisk president for Amerikas Konfødererte Stater.

Davis ble født i Kentucky i 1808 og fikk sin utdannelse ved Transylvania University og militærakademiet West Point. Han tjenestegjorde som soldat i både Black Hawk krigen i 1832 og den Mexicansk-Amerikanske krigen (1846-1848). Allerede i 1844 ble han valgt inn i Representantenes Hus som representant for sørstaten Mississippi. Her kjempet han imot et hvert forslag som ville begrense staters rettigheter, og da spesielt med tanke på slaveriet.

JeffersonDavis
Jefferson Davis. Foto: Bettmann/CORBIS.

Senere satt han også en kort periode i Senatet og var aktiv i valgkampen til president Franklin Pierce som utnevnte ham til Krigsminister i 1853.

Davis var sterk i troen på et samlet USA, men når Abraham Lincoln kom til makten i 1860 støttet han hjemstaten Mississippi da de brøt ut av Unionen. Da Davis ble utnevnt av de Konføderertes Kongress som president for De Konfødererte Stater ville han at tittelen skulle være provisorisk. Dette fordi at han var valgt av Kongressen, ikke folket.

President Davis viste seg, tross i sin militære erfaring, å være en betraktelig mindre handlekraftig øverstkommanderende enn nordstatenes Abraham Lincoln. Blant annet nektet Davis å utpeke en felles General for sørstatshæren. Dette etterlot Davis selv med ansvaret for både regjeringen og krigen og mange historikere mener dette medvirket til Sørstatenes nederlag.

I 1865 ble Jefferson Davis arrestert av Nordstatstroppene i den lille byen Washington i Georgia. Han ble satt fri etter krigen, men sverget aldri igjen troskap til De Forente Stater.

Jefferson Davis døde i 1889.

Og med det, her er noen av dagens nyheter:

McCain: Hagel har stemmene han trenger

Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.
Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

Arizona-senator John McCain(R) har vært blant de mest kritiske til president Obamas valg av forsvarsminister, tidligere senator Chuck Hagel. Etter flere høringer i Senatets forsvarskomité har republikanerne så langt blokkert avstemningen for å godkjenne Hagel til toppjobben i Pentagon. McCain har uttalt at Hagels bakgrunn er den minst imponerende han noensinne har sett for en lignende kandidat. Han har også gjort det klart at han mener Obamas valg ikke er kvalifisert til å lede USAs militære styrker.

Men nå ser det ut til at McCain kaster inn håndkleet  i kampen om å stanse godkjennelsen. I et Intervju med NBCs «Meet the Press» sier senatoren at Hagel vil bli godkjent når kongressen kommer tilbake fra pausen.

Mye av den republikanske kritikken mot Hagel har vært Hagels uttalelser om Midtøsten og da spesielt med tanke på Israel. McCain innrømmer også at Hagels brudd med sitt eget parti i utenrikspolitiske saker har vært en bekymring.

Det forventes at Hagel vil bli godkjent når Senatet kommer tilbake etter helligdags pausen i forbindelse med «Presidents Day».

Demonstrasjon mot klimaforandringene i Washington D.C.

Flere tusen demonstranter samlet seg søndag ved Washingtons National Mall for å demonstrere for nye tiltak mot klimaforandringene.

Demonstrasjonen som har fått navnet «Forward on Climate» håpet å bli den største klimademonstrasjonen noensinne. Formålet er å få regjeringen til å redusere utslipp av skadelige gasser ut i atmosfæren og satse på grønn energi.

«Forward on Climate» ønsker også at president Obama skal stanse videre utbygging av «The Keystone Pipeline», en rørledning som frakter olje fra Canada inn i USA. Denne oljen er i stor grad utvunnet ved bruk av oljesand som miljøvernere regner som meget skadelig for naturen.

Obama-administrasjonen har godkjent deler av «The Keystone Pipeline». De har i utgangspunktet vært positive til å knytte Canada og USA nærmere sammen. De har derimot vært skeptiske til å utvide rørledningen helt ned til Texas. På denne ruten skal «The Keystone Pipeline» etter planen gå tvers igjennom de sårbare «Sand Hills» i Nebraska. Noe flere miljøvernere har advart mot.

Miljøforkjemper og filmstjerne Robert Redford uttalte følgende om demonstrasjonen i helga:

«This is the beginning.The beginning of a real battle, for America’s future. President Barack Obama’s legacy will rest squarely on his response, resolve, and leadership in solving the climate crisis»

Ifølge arrangøren skal 35 000 mennesker  ha deltatt i søndagens demonstrasjon.

Rubio slakter presidentens lekkede forslag til innvandringsreform

I gårsdagens Morgenkaffe skrev vi at et internt notat som beskrev president Barack Obamas forslag til innvandringsreform hadde blitt lekket til pressen.

En av de som har lest igjennom dette er senatoren Marco Rubio (R-FL). Han er ikke begeistret for Obamas planer. Blant annet mener Rubio at Obama burde rådført seg med republikanerne i Senatet før han begynte å skrive på egne forslag.

I en uttalelse på sin hjemmeside skriver Rubio følgende:

«It’s a mistake for the White House to draft immigration legislation without seeking input from Republican members of Congress. President Obama’s leaked immigration proposal is disappointing to those of us working on a serious solution.»

Senator Rubio har som kjent vært en del av gruppen av republikanske og demokratiske senatorer som har jobbet for innvandringsreform. Han advarer mot at forslaget som ble lekket i helgen vil ha liten sjanse til å bli vedtatt i kongressen.

«If actually proposed, the President’s bill would be dead on arrival in Congress, leaving us with unsecured borders and a broken legal immigration system for years to come.»

Det er fremdeles knyttet usikkerhet til om presidenten faktisk vil fremme et eget forslag til innvandringsreformer.

Rand Paul: Velgerne klare for en liberteriansk republikaner i 2016

RandPaul
Rand Paul. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

Kentucky-senator Rand Paul, sønn av tidligere presidentkandidat Ron Paul, har lenge flørtet med ideen om å stille som presidentkandidat i 2016.

Senatoren  utelukker samtidig at en eventuell valgkamp kun vil være symbolsk for å fremme en konservativ og liberteriansk agenda. Det er også uaktuelt for ham å stille kun for å understreke et poeng. Til Fox News utdypet han:

«I would absolutely not run unless it were to win, Points have been made, and we will continue to make points. But I think the country is really ready for the narrative coming — the Libertarian Republican narrative.»

Rand Paul er svært populær blant de mer konservative delene av Det republikanske partiet i USA. Forrige uke leverte han Tea Party-bevegelsens motsvar til Obamas State of the Union-tale. Han har i tidligere intervjuer uttalt at han lener i retning av å stille i presidentvalget, men at han ikke vil bestemme seg før 2014.

Skulle Kentucky-senatoren bestemme seg for å stille vil han muligens få konkurranse fra Mitt Romneys visepresidentkandidat Paul Ryan, som understreker at han fremdeles er usikker.

Prestisjetung pris til journalisten som publiserte Romneys «47 percent»-video

DavidCornMother Jones’ David Corn ble i helgen tildelt den prestisjefylte «George Polk Award» i kategorien «political reporting» for sin rolle i publiseringen av den berømte «47 percent»-videoen av Romney på lukket fundraiser i Florida. Minsteprisen for en tallerken lå på 50 000 dollar, og Romney snakket om at 47 prosent av amerikanerne var «avhengig av myndighetene» og at de aldri «ville ta personlig ansvar … for sine egne liv.»

«George Polk Award» ble opprettet i 1949 for å ære en CBS-korrespondent som ble drept i den greske borgerkrigen, og den deles ut av Long Island University. Tidligere prisvinnere inkluderer blant annet Edward R. Murrow, Carl Bernstein og Walter Cronkite.

Avgjørelsen begrunnes slik:

Through persistent digging and careful negotiation with a source, Corn secured a full recording of Romney at a $50,000-a-plate Florida fundraiser declaring that 47 percent of Americans — those who back President Obama — are “victims” who are “dependent upon government” and “pay no income tax.”

Corn worked for weeks to obtain the recording, but it was his years of high-impact journalism that helped lead him to the source of the recording. Furthermore, it was Corn’s extensive previous reporting on Romney that convinced the source to trust him with its release.

Du leser  den omtalte Mother Jones-saken her.

President Obama spilte golf med Tiger Woods

ObamaGolf
Obama liker seg på golfbanen. Her fra en ferie på Martha’s Vineyard i august 2009 (Official White House Photo by Pete Souza).

Mens tusenvis av demonstranter flokket til Washington, D.C. for å presse Oabam til å foreta seg noe i klimasaken, tilbragte president Obama helgen i et lekkert golfområde i feriebyen Palm City, Florida. Her har han fått gå noen runder på golfbanen for å terpe på egne ferdigheter. Lørdag fikk Obama selskap av banens eier Jim Crane og andre kjente forretningsmenn. For å assistere de celebre gjestene var også Butch Harmon, treneren til verdens beste golfspiller Tiger Woods, til stede.

På søndag fikk Obama også konkurranse fra Tiger selv. Tiger Woods sin golfkarriere gikk på en smell etter en utroskapsskandale i 2009, men før dette var Woods gjest i Det hvite hus med president Obama som vert.

Hvordan den vennskapelige golfkonkurransen mellom presidenten og Woods endte er noe usikkert. Vi kan avsløre at rapporter forteller at Woods gjorde det svært godt rundt banen. Det er også verdt å melde at pressekorpset som følger Obama rundt omkring ble nektet innsyn, og det er de nå nokså grinete for:

«Speaking on behalf of the White House Correspondents Association, I can say a broad cross section of our members from print, radio, online and TV have today expressed extreme frustration to me about having absolutely no access to the President of the United States this entire weekend,» sa Fox News-korrespondent Ed Henry, presidenten av White House Correspondents Association.

SNL tok for seg Rubios «Watergate»

Underholdningsprogrammet «Saturday Night Live» vitset i helga på Marco Rubios bekostning. Det var den uheldige episoden med vannflaska som hadde fanget komikernes oppmerksomhet.

Det var under republikanernes motsvar til president Obamas State of the Union-tale at Florida-senatoren ble tørr i munnen og måtte ta seg slurk vann. Uten å miste øyekontakt med kamera lente han seg helt over i bilderammen og grep en ørliten «Poland Spring» vannflaske. Etter en «lynslurk» fortsatte Rubio talen som om ingenting hadde skjedd.

Det korte, men underlige øyeblikket ble en megahit på sosiale medier. På «Saturday Nights Live» ble Rubio spilt av komikeren Taran Killam som ønsket å forklare seg etter «Watergate»:

httpv://youtu.be/etT3mqXA7aM


Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


Amund Thomassen er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

1 kommentar