Mer

  Morgenkaffen, søndag 17. februar

  Morgenkaffen2God morgen! Det er søndag, og morgenkaffen er servert.

  Vi starter med et sitat fra gårsdagen:

  «It’s time to harness the talents and ingenuity of hardworking immigrants by finally passing comprehensive immigration reform – securing our borders, establishing a responsible path to earned citizenship, and attracting the highly-skilled entrepreneurs and engineers that will help create jobs.»

  President Barack Obama i lørdagens «Weekly Address»:

  httpv://youtu.be/yTohsPYblis

  Dagen i dag, i 1801 (for 212 år siden): Thomas Jefferson ble omsider valgt som USAs tredje president.

  Thomas Jefferson hadde allerede en imponerende politisk bakgrunn da han stilte til valg i 1800; han hadde skrevet førsteutkastet til Uavhengighetserklæringen, tjenestegjort i to Kongressperioder, vært guvenør i Virginia, vært ambassadør til Frankrike, vært utenriksminister under George Washington og vært visepresident under John Adams.

  ThomasJeffersonCity
  Statue av Thomas Jefferson utenfor Missouri State Capitol i Jefferson City, Missouri. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.

  I 1800 utfordret han president John Adams, og vant. Jefferson samarbeidet med Aaron Burr, som stilte som hans visepresidentkandidat. Siden det ikke var lov å stemme på begge to samtidig måtte stemmene deres telle hver for seg. Demokrat-republikanerne fikk 73 valgmenn hver, mot Førderalistpartiets kandidat John Adams sine 65. Siden ingen av dem hadde flertall på egenhånd ble det opp til Representantenes Hus å bestemme hvem som skulle bli president.

  Det Føreralist-kontrollerte Representantenes Hus ønsket hverken Jefferson eller Burr som president, men føderalisten Alexander Hamilton fikk overtalt de andre representantene til at Jefferson var en mindre politisk onde enn Burr.

  Under sin innsettelsesseremoni den 4. mars 1801 ble Jefferson eskortert av et kontigent av soldater, som var armert med sverd, for å beskytte presidenten mot politiske meningsmotstandere som ønsket hevn. I sin innsettelsestale forsøkte Jefferson likevel å kjøle ned de politiske motsetningene ved å uttale at «We are all Republicans, we are all Federalists».

  Før du leser videre: Ikke glem å les denne litt annerledes saken på AmerikanskPolitikk.no. Den tar for amerikansk politikk som tema i musikkens verden, og er skrevet av Amund Thomassen.

  Og med det, her er dagens nyheter:

  Lekket: Det hvite hus sitt utkast til innvandringsreform

  USA Today melder at de har fått tak i et utkast som beskriver Obama-administrasjonens utkast til innvandringsreform.eider med hvor innvandrere skal kunne bli lovlige amerikanske borgere innen 8 år. Planen innebærer at («ulovlige») innvandrere skal kunne bli lovlige amerikanske statsborgere i løpet av 8 år. Planen innebærer også at det blir satt av mer penger til sikkerhet og at bedriftseiere lettere skal kunne sjekke om potensielle arbeidstakere har lovlig opphold eller ei.

  I følge utkastet må ulovlige innvandrere gjennomgå en bakgrunnssjekk, gi fra seg biometrisk informasjon, og betale en bot for å kunne få et såkalt «Lawful Prospective Immigrant» visa. Med dette får de rett til å bo og jobbe i USA, og samtidig forlate landet i kortere perioder. Etter 8 år kan de deretter søke på et såkalt «Green Card» om de lærer seg engelsk, amerikansk historie og styresett, og tilbakebetaler skatter de har unndratt som ulovlige innvandrere.

  «The president has made clear the principles upon which he believes any common-sense immigration reform effort should be based,» uttalte Clark Stevens, som er talsperson for det Hvite Hus.

  «We continue to work in support of a bipartisan effort, and while the president has made clear he will move forward if Congress fails to act, progress continues to be made and the administration has not prepared a final bill to submit.»

  Disse forslagene utarbeides samtidig med at begge kamrene i Kongressen utarbeider sine forslag til innvandringsreform. Et av kravene, særlig fra republikansk side, er styrket grensekontroll.

  Marco Rubio tar turen til Israel

  Den republikanske Florida-senatoren Marco Rubio (R) er på vei til Midtøsten sammen med en gruppe senatoerer for å besøke Jordan og Israel. I Jordan planlegger han å besøke kong Abdulla, og i Israel vil han møte president Shimon Peres og statsminister Benjamin Netanyahu. Han vil også besøke den palenstinske statsministeren Salam Fayyad.

  I et innlegg på sin egen hjemmeside skriver han blant annet at:

  “America’s friendship with Israel is a truly special one, and we must continue to do all we can to support this beacon of democracy, religious freedom and free enterprise in the heart of an unstable region.”

  Dette vil være Rubios andre besøk til Israel og hans første til Jordan. Besøket vil sees som et forsøk på å styrke sitt image på utenriksfeltet om han skulle velge å stille som presidentkandidat i 2016.

  Parti i Puerto Rico krever større politisk innflytelse

  Det amerikanske flagget med 51 stjerner, noe som vil bli en realitet dersom Puerto Rico blir en amerikansk stat på lik linje med de andre.

  Assosiated Press melder at partiet New Progressive Party på Puerto Rico vil arrangere en marsj for å kreve at USA gir dem større politisk innflytelse. 2. mars vil de holde marsjer på Puerto Rico, i Washington D.C, og i andre byer.

  Bakgrunnen for utspillet er et valg der 54 % av Puerto Ricos innbyggere stemte at de ikke er fornøyd med øyens nåværende status. I et oppfølgerspørsmål svarte 800 000 av de 1,3 millioner som svarte at de ønsket å bli en del av USA. 500 000 stemte at de ikke ønsket det. 500 000 valgte samtidig å avstå fra å svare på oppfølgingsspørsmålet, og kritikere har påpekt at 800 000 ikke utgjør et flertall hvis en også regner med de som ikke svarte.

  Puerto Ricos innbyggere er offisielt amerikanske innbyggere, men øystatens ca 4 millioner innbyggere har ikke stemmerett i presidentvalg. De har én representant i Representantenes hus, men med begrensede stemmerettigheter (kan stemme i komité, ikke i full sesjon).

  FBI etterforsker beskyldninger mot Robert Menendez

  POLITICO melder at FBI etterforsker beskyldningene mot den demokratiske senatoren Robert Menendez (New Jersey). Beskyldnignene går ut på at Menendez skal ha hatt sex med prostituerte da han besøkte sin venn dr. Salomon Melgen i hans hjem i den Dominianske Republikk.

  Menendez er allerede under etterforskning av Senatets etikkomité for å ha fått fly gratis med Salomon Melgens privatfly til og fra hans eiendom i den Dominianske Republikk.

  Uken som har gått:

  Søndag 10. februar

  Mandag 11. februar

  Tirsdag 12. februar

  Onsdag 13. februar

  Torsdag 14. februar

  Fredag 15. februar


  Mor­gen­kaffen ser­veres tidlig hver morgen og byr på nyhets­stoff og aktu­elle artikler fra ame­ri­kansk poli­tikk. Den brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter, og du får den levert direkte i inn­boksen din ved å klikke her.


  Ken­neth Flage er prak­ti­kant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.

  Les også