God morgen! Det er søndag, og morgenkaffen er servert.
Vi starter med et sitat fra gårsdagen:
«It’s time to harness the talents and ingenuity of hardworking immigrants by finally passing comprehensive immigration reform – securing our borders, establishing a responsible path to earned citizenship, and attracting the highly-skilled entrepreneurs and engineers that will help create jobs.»
President Barack Obama i lørdagens «Weekly Address»:
httpv://youtu.be/yTohsPYblis
Dagen i dag, i 1801 (for 212 år siden): Thomas Jefferson ble omsider valgt som USAs tredje president.
Thomas Jefferson hadde allerede en imponerende politisk bakgrunn da han stilte til valg i 1800; han hadde skrevet førsteutkastet til Uavhengighetserklæringen, tjenestegjort i to Kongressperioder, vært guvenør i Virginia, vært ambassadør til Frankrike, vært utenriksminister under George Washington og vært visepresident under John Adams.

I 1800 utfordret han president John Adams, og vant. Jefferson samarbeidet med Aaron Burr, som stilte som hans visepresidentkandidat. Siden det ikke var lov å stemme på begge to samtidig måtte stemmene deres telle hver for seg. Demokrat-republikanerne fikk 73 valgmenn hver, mot Førderalistpartiets kandidat John Adams sine 65. Siden ingen av dem hadde flertall på egenhånd ble det opp til Representantenes Hus å bestemme hvem som skulle bli president.
Det Føreralist-kontrollerte Representantenes Hus ønsket hverken Jefferson eller Burr som president, men føderalisten Alexander Hamilton fikk overtalt de andre representantene til at Jefferson var en mindre politisk onde enn Burr.
Under sin innsettelsesseremoni den 4. mars 1801 ble Jefferson eskortert av et kontigent av soldater, som var armert med sverd, for å beskytte presidenten mot politiske meningsmotstandere som ønsket hevn. I sin innsettelsestale forsøkte Jefferson likevel å kjøle ned de politiske motsetningene ved å uttale at «We are all Republicans, we are all Federalists».
Før du leser videre: Ikke glem å les denne litt annerledes saken på AmerikanskPolitikk.no. Den tar for amerikansk politikk som tema i musikkens verden, og er skrevet av Amund Thomassen.
Og med det, her er dagens nyheter:
Lekket: Det hvite hus sitt utkast til innvandringsreform
USA Today melder at de har fått tak i et utkast som beskriver Obama-administrasjonens utkast til innvandringsreform.eider med hvor innvandrere skal kunne bli lovlige amerikanske borgere innen 8 år. Planen innebærer at («ulovlige») innvandrere skal kunne bli lovlige amerikanske statsborgere i løpet av 8 år. Planen innebærer også at det blir satt av mer penger til sikkerhet og at bedriftseiere lettere skal kunne sjekke om potensielle arbeidstakere har lovlig opphold eller ei.
I følge utkastet må ulovlige innvandrere gjennomgå en bakgrunnssjekk, gi fra seg biometrisk informasjon, og betale en bot for å kunne få et såkalt «Lawful Prospective Immigrant» visa. Med dette får de rett til å bo og jobbe i USA, og samtidig forlate landet i kortere perioder. Etter 8 år kan de deretter søke på et såkalt «Green Card» om de lærer seg engelsk, amerikansk historie og styresett, og tilbakebetaler skatter de har unndratt som ulovlige innvandrere.
«The president has made clear the principles upon which he believes any common-sense immigration reform effort should be based,» uttalte Clark Stevens, som er talsperson for det Hvite Hus.
«We continue to work in support of a bipartisan effort, and while the president has made clear he will move forward if Congress fails to act, progress continues to be made and the administration has not prepared a final bill to submit.»
Disse forslagene utarbeides samtidig med at begge kamrene i Kongressen utarbeider sine forslag til innvandringsreform. Et av kravene, særlig fra republikansk side, er styrket grensekontroll.
Marco Rubio tar turen til Israel
Den republikanske Florida-senatoren Marco Rubio (R) er på vei til Midtøsten sammen med en gruppe senatoerer for å besøke Jordan og Israel. I Jordan planlegger han å besøke kong Abdulla, og i Israel vil han møte president Shimon Peres og statsminister Benjamin Netanyahu. Han vil også besøke den palenstinske statsministeren Salam Fayyad.
I et innlegg på sin egen hjemmeside skriver han blant annet at:
“America’s friendship with Israel is a truly special one, and we must continue to do all we can to support this beacon of democracy, religious freedom and free enterprise in the heart of an unstable region.”
Dette vil være Rubios andre besøk til Israel og hans første til Jordan. Besøket vil sees som et forsøk på å styrke sitt image på utenriksfeltet om han skulle velge å stille som presidentkandidat i 2016.
Parti i Puerto Rico krever større politisk innflytelse

Assosiated Press melder at partiet New Progressive Party på Puerto Rico vil arrangere en marsj for å kreve at USA gir dem større politisk innflytelse. 2. mars vil de holde marsjer på Puerto Rico, i Washington D.C, og i andre byer.
Bakgrunnen for utspillet er et valg der 54 % av Puerto Ricos innbyggere stemte at de ikke er fornøyd med øyens nåværende status. I et oppfølgerspørsmål svarte 800 000 av de 1,3 millioner som svarte at de ønsket å bli en del av USA. 500 000 stemte at de ikke ønsket det. 500 000 valgte samtidig å avstå fra å svare på oppfølgingsspørsmålet, og kritikere har påpekt at 800 000 ikke utgjør et flertall hvis en også regner med de som ikke svarte.
Puerto Ricos innbyggere er offisielt amerikanske innbyggere, men øystatens ca 4 millioner innbyggere har ikke stemmerett i presidentvalg. De har én representant i Representantenes hus, men med begrensede stemmerettigheter (kan stemme i komité, ikke i full sesjon).
FBI etterforsker beskyldninger mot Robert Menendez
POLITICO melder at FBI etterforsker beskyldningene mot den demokratiske senatoren Robert Menendez (New Jersey). Beskyldnignene går ut på at Menendez skal ha hatt sex med prostituerte da han besøkte sin venn dr. Salomon Melgen i hans hjem i den Dominianske Republikk.
Menendez er allerede under etterforskning av Senatets etikkomité for å ha fått fly gratis med Salomon Melgens privatfly til og fra hans eiendom i den Dominianske Republikk.
Uken som har gått:
Søndag 10. februar
- Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) truet med å bremse innsettelsen av Barack Obamas nominerte til stillingene som forsvarsminister og CIA-direktør. Bakgrunnen for dette var et ønske om mer informasjon om angrepet i Benghazi.
- Den republikanske senatoren John McCain (Arizona) sa at han kanskje vil gå med på skatteøkninger for å unngå at USA blir tvunget til å kutte 85 milliarder dollar i sine offentlige budsjetter.
Mandag 11. februar
- Det ble meldt at Tea Party-bevegelsen ønsker å lansere “Tea Party Patriots Citizens Fund”, som tar sikte på å presse republikanske kandidater til å ta mer konservative standpunkter.
- Barack Obama gav The Medal of Honor til den tidligere hærsersjanten Clinton L. Romesha. Romesha fikk medaljen for handlinger i Afganistan som reddet livet til hans medsoldater.
- Vår AmPolltracker meldte at Demokratene og Obama taper popularitet. Obama gikk ned 2 prosentpoeng til 52,2, og Demokratene gikk ned 1,3 prosentpoeng til 43,8.
Tirsdag 12. februar
- Barack Obama gav sin fjerde State of the Union tale, og Panelet her på AmerikanskPolitikk.no gav sin dom av talen.
- Florida-senator Marco Rubio gav Republikanernes motsvar til taeln. Det er derimot «vannepisoden» som huskes best fra denne.
- Senatets forsvarskomité godkjente Chuck Hagel som ny forsvarsminister med 14 stemmer for og 11 i mot. Deretter var det Senatets tur.
Onsdag 13. februar
- FactCheck.org sjekket påstandene i Obamas SOTU tale.
- Republikanske medlemmer av Kongressen mente at Obamas tale kan ha minsket sjansene for å få til en avtale som begrenser de automatiske budsjettkuttene som slår inn 1. mars.
- John McCain (R-Arizona) sa at han ville vurdere å benytte filibuster-metoden mot Chuck Hagels kandidatur som forsvarsminister.
- Tidligere Massachusetts-senator Scott Brown signerte for Fox News.
- NRK meldte at Gro Holm blir NRKs nye Washington-korrespondent.
Torsdag 14. februar
- Republikanerne i Senatet blokkerte avstemningen om Chuck Hagel som Obamas nye forsvarsminister.
- Senatet i Illinois godkjente en kjønnsnøytral ekteskapslov med 34 mot 21 stemmer. Nå er det Representantenes hus som avgjør om Illinois blir USAs 10 stat med kjønnsnøytral ekteskapslov.
- Den demokratiske senatoren Frank Lautenberg (89) uttalte at han ikke vil søke gjenvalg i 2014, noe som åpner for Newark-borgermester Cory Booker, som har vist sin interesse for senatssetet.
- Mannen som gjorde den famøse “47 prosent” videoen med Mitt Romney kjent, James Carter, møtte president Barack Obama.
Fredag 15. februar
- Barack Obama gav hedersmedaljen Presidential Citizens Medal til lærerne og administratorene som døde på Sandy Hook Elementary School under skytetragedien.
- John Brennan, Obamas nominerte for sjefsstillingen i CIA, er åpen for å lage en egen domstol som tar for seg USAs droneangrep.
- Herman Cain begynner som kommentator på Fox News.
- Vi publiserte en foreløpig topp 10 liste for potensielle presidentkandidater på både demokratisk og republikansk side i 2016.
Morgenkaffen serveres tidlig hver morgen og byr på nyhetsstoff og aktuelle artikler fra amerikansk politikk. Den brygges av redaktøren i samarbeid med nettsidens praktikanter, og du får den levert direkte i innboksen din ved å klikke her.
Kenneth Flage er praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2013.