Mer

  McConnell moser Judd

  KY Mitch McConnell Lederen for Senatets Republikanere, Mitch McConnell fra Kentucky, er blant landets minst populære senatorer ifølge flere målinger. Imidlertid er det så langt ingen tegn til at han skal få seriøs konkurranse i 2014, hverken internt eller fra Demokratene. McConnell var snartenkt, og ansatte nåværende senator Rand Pauls kampanjesjef i sin stab, og har opparbeidet seg et meget godt forhold til nevnte Paul – som trolig tenker på presidentvalget i 2016, og på hvor dumt det vil være å fighte en så viktig partifelle to år før det valget.

  I tillegg virker det som alle tunge Demokrater i Kentucky har fokuset på det åpne guvernørvalget som foregår i 2015, og ikke på McConnell. Det har ført til at en del har spekulert i en ny og ukonvensjonell kandidat – skuespilleren Ashley Judd, som for tiden er bosatt i Tennessee, men som har røtter i Kentucky. Hun har egne penger, er alt rimelig kjent, og kan formulere Demokratenes politikk på en god måte, er argumentene. På den andre siden er de fleste partifolk i Kentucky sterkt imot Judd. Hun har ikke noe sterkt navn blant delstatens Demokrater, hun er altfor liberal for en så konservativ stat, og hun representerer alle de verdier og synspunkter som konservative gjerne tillegger Hollywood og Obama, og som har gjort presidenten dypt upopulær her.

  Harper har nå målt Kentucky, og finner at McConnell leder 49-40 over Judd, til tross for at kun 44% av velgerne har et positivt inntrykk av ham. Målingen finner videre at Judds oppslutning synker når folk blir informert om at hun bor i Tennessee og at hun støtter Obamas politikk. McConnell har 60% støtte blant Republikanere, så han skal være trygg for interne utfordrere. Dersom Demokratene ikke klarer å få noen av sine til å vende seg fra guvernørracet til senatsracet, blir dette en ren walk-over for McConnell neste år.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også