Mer

  Målinger: King leder i Iowa, Latham mer valgbar

  BraleyKingLathamBåde Wenzel Strategies (som anses som et «Republikansk» firma) og PPP har målt situasjonen i Iowa forut for senatsvalget i 2014. Akkurat som Harper i forrige uke, finner begge at kongressmann Steve King er den mest populære kandidaten blant Republikanske kandidater, men PPP finner at delstatens andre Republikanske kongressmann, Tom Latham, har mye bedre sjanse til å bli valgt.

  Wenzel spør bare om det Republikanske primærvalget, og her har King 34%, mot 19% for Latham og 10% for viseguvernør Kim Reynolds, som har vært lansert som en mulig kompromisskandidat idet King og Latham neppe ønsker å stille mot hverandre. I en ren 1-1 match, leder King 43-35. Latham har gjort endringer i sin kampanje over helgen som kan tyde på at han forbereder seg på et race, mens King fortsatt står på sidelinjen.

  PPP finner King med en sterk 50-27 ledelse mot Latham, mens tallene for et mer folksomt primæroppgjør er King 41, Latham 22, Reynolds 10 og Vander Plaats 9. King ligger imidlertid hele 11% bak kongressmann Bruce Braley (49-38), den mest sannsynlige Demokratiske kandidaten og han ligger også minst syv prosent bak kongressmann Dave Loebsack og de tidligere guvernørene Chet Culver og Tom Vilsack. Bruce Braley leder imidlertid bare med tre prosent over Latham (44-41), og Vilsack leder med 4% (46-42). Latham slår både Culver og Loebsack. Alle de fire Demokratene leder over viseguvernør Reynolds og aktivist Bob Vander Plaats.

  Disse tallene bekrefter altså det Harper fant i forrige uke, og det som har vært den «konvensjonelle visdommen» i denne staten i lang tid – med Latham som sin kandidat er dette racet helt jevnt, med King er det kraftig oppoverbakke. Reynolds har kanskje en viss sjanse, siden hennes navn ikke har vært mye nevnt og hun derfor ikke er langt fremme i folks bevissthet, men Latham er et mye tryggere valg. Braley er den klare eneren blant Demokratenen, med Tom Vilsack som klar nummer to.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også