Mer

  Hvor konservative/liberale er delstatene?

  Gallup har et svært interessant kart som viser hvor konservativ eller liberal en delstat er. Kartet bruker ikke resultat i valg, men årlige spørreundersøkelser, hvor folk selv beskriver sitt ideologiske ståsted. Interessant nok finner dette kartet at de tre mest konservative statene er Alabama (ingen bombe), Montana og North Dakota. De to sistnevnte valgte Demokratiske senatorer i 2012; Montana valgte til og med en Demokratisk guvernør. I andre enden finner vi Washington DC (heller ingen bombe), Massachusetts og Oregon. Massachusetts hadde en Republikansk senator frem til valget i fjor, og i Oregon var partiet svært nær ved å kapre guvernørvervet i 2010. Dette kartet demonstrerer med all tydelighet to ting: 1) Ja, ideologi har i allminnelighet betydning og 2) det er fullt mulig for et parti å konkurrere på «fiendens grunn» dersom de nominerer kompetente, moderate politikere.

  Gallup finner også at nasjonen gikk bittelitt til venstre i 2012, målt mot resultatet i 2011. Andelen liberale er høyere enn den har vært siden Gallup begynte disse undersøkelsene i 2008, med 23%, mens moderate ligger fast på 36%. Konservative gikk litt ned, fra 40 til 38%.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også