Mer

  Republikansk krangling i Wyoming

  WY Cindy Hill WY Matt Mead Wyoming er en av de mest Republikanske statene i USA. De går solid konservativt i presidentvalg, og har ikke stemt på en Demokrat siden LBJs valgskred i ’64. Begge senatorer og delstatens eneste representant har vært Republikanere siden slutten av 70-tallet. Det eneste lysglimtet for Demokratene har vært guvernørjobben; delstaten har gjerne valgt inn moderate Demokrater til dette vervet – faktisk var guvernøren Demokrat i hele perioden mellom 1975 og 2011, bortsett fra 8 år. Dave Freudenthal, som satt to perioder før den nåværende Republikaneren ble valgt, var svært populær.

  Nå har imidlertid Republikanerne pådratt seg en potensielt støyende primærvalgkamp for 2014. Guvernør Matt Mead og et klart flertall i delstatsforsamlingen har nemlig vedtatt å praktisk talt strippe delstatens skoleinspektør for alt av fullmakter og overføre dem til en nyopprettet stilling utpekt av guvernøren. Den nåværende skoleinspektøren, Cindy Hill, er mildt sagt forbannet, og har sverget hevn over Mead – hun kommer til å stille mot ham i nominasjonen.

  Det er noe uklart hva dette handler om – Meads tilhengere vil si Hill har gjort en slett jobb, og ikke klart å bringe delstatens skoler opp på et tilfredsstillende nivå i forhold til de krav delstatsforsamlingen har satt. Hill mener det som har skjedd er et grunnlovsstridig forsøk på å overprøve folkets valg, og har saksøkt Mead; videre at vedtaket er et politisk motivert takk for sist fordi hun har ryddet opp i utbetalinger til «gutteklubben grei» i delstaten. Det ser uansett ut til å gå mot et mer underholdende valg enn tidligere antatt, selv om det vel skal mye til før Demokratene klarer å dra nytte av bråket.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også